X-Axis calibration fails, only shows red X. How am I supposed to know what "failed"?
 
Notifications
Clear all

X-Axis calibration fails, only shows red X. How am I supposed to know what "failed"?  

  RSS
Raine
(@raine)
Active Member
X-Axis calibration fails, only shows red X. How am I supposed to know what "failed"?

Before upgrading from my mk3s+ I could see belt tension numbers, etc. Was this a step back?

Posted : 22/02/2024 3:24 pm
Hiigara
(@hiigara)
Active Member
RE: X-Axis calibration fails, only shows red X. How am I supposed to know what "failed"?

I had this issue when building my mk3.5

The issue was the zip tire at the back of the print head who blocks the head before the end on the power side.

I changed the side of the zip and the head could go to the end of the X axis and validate it.

Posted : 23/02/2024 11:09 am
Raine liked
Raine
(@raine)
Active Member
Topic starter answered:
RE: X-Axis calibration fails, only shows red X. How am I supposed to know what "failed"?

the right side of the x-carriage sits flush with the x-end idler, so don't think it's a zip tie issue, but I appreciate that tip.  Is there a way to see belt tension in the 3.5 UI?

Posted : 23/02/2024 3:46 pm
Hiigara
(@hiigara)
Active Member
RE: X-Axis calibration fails, only shows red X. How am I supposed to know what "failed"?

You can use the Phone app for belt tension.

Posted : 23/02/2024 9:26 pm
Raine
(@raine)
Active Member
Topic starter answered:
RE: X-Axis calibration fails, only shows red X. How am I supposed to know what "failed"?

Sadly, I've done this and it says it is "tuned". Old UI I could go into info and see belt status, it would tell you the x/y numbers.

Posted : 23/02/2024 9:28 pm
Jake
 Jake
(@jake-13)
Active Member
RE: X-Axis calibration fails, only shows red X. How am I supposed to know what "failed"?

I just upgraded a mk3s and I had to loosen my x axis belt tension completely to get it to pass the self test. 

Posted : 23/02/2024 10:11 pm
Raine
(@raine)
Active Member
Topic starter answered:
RE: X-Axis calibration fails, only shows red X. How am I supposed to know what "failed"?

Well, this ended up being my fault. When I upgraded from MK3S to S+, I didn't switch out the bolts on the fan to the lower-profile ones. Problem now solved. 

Posted : 04/03/2024 8:21 pm
JoanTabb
(@joantabb)
Veteran Member Moderator
RE: X-Axis calibration fails, only shows red X. How am I supposed to know what "failed"?

Oooops!, thanks for the Update!

Joan

I try to make safe suggestions,You should understand the context and ensure you are happy that they are safe before attempting to apply my suggestions, what you do, is YOUR responsibility. Location Halifax UK

Posted : 04/03/2024 8:40 pm
Share: