Notifications
Clear all

Ve výtisku chybí větší kousky  

  RSS
Vlkodlak
(@vlkodlak)
Active Member
Ve výtisku chybí větší kousky

Ahoj, sestavil jsem tiskárnu MKS3+. Nejprve tiskla křivě v ose Y, to jsem pořešil pořádným dotažením červíků u motoru pro osu Y. Osa X pořád není úplně přesná, i když červíci jsou dotaženi hodně. Řemen volný není. 

Větší problém je ale, že ve vytištěné věci chybí kousky u kraje (teda teoreticky možná i uvnitř, tam nevidím). Vizte obrázky.

Model je kvádr, delší hrana je v ose X (20mm), kratší v ose Y (10mm).

Jak je možné, že tam ty kousky chybí? Co bych měl zkusit? Při tisku to trochu cvaká.

Filament je ten, co byl přiložen k tiskárně, PLA. Modely jsem dělal sám ve Fusion 360, pro generování gcode jsem použil device prusa mk3s.

Tiskárna sedí volně na skříňce, vedro tu není. Teplota bedu 60 stupňů, filamentu 220 stupňů.

Pokud jde o 3D tisk, jsem totální začátečník. Omylem jsem toto psal nejprve do diskuse o Mini, tam mi bylo řečeno, že si mám vše nejprve nastudovat. No, snad mi tu někdo poradí, byl bych vám vděčen. Snad nebudu muset rozebírat extruder :-/

Posted : 25/08/2021 9:14 pm
Kalimero
(@kalimero)
Reputable Member
Re: Ve výtisku chybí větší kousky

Kousky tisku chybí, protože cvaká extruder. Extruder cvaká, protože se filament nepohybuje volně. Příčin může být hodně. Výčet je například v publikaci 3d printing failures 2020 edition. Z nejčastějších bych uvedl například špatný návin cívky nebo přicpaná tryska, heat creep, vypnutí tiskárny s horkou tryskou a mnoho dalších.

Nejsem zaměstnancem Prusa Research.

Posted : 26/08/2021 6:07 am
Vlkodlak
(@vlkodlak)
Active Member
Topic starter answered:
Servis?

No zkoušel jsem to čistit a tak, dělá to pořád ... trochu zoufalé. Asi si tu knížku teda koupím, ale přemýšlím, že to dám Průšovi do servisu, ať mi to seřídí. Akorát mají pořád na stránkách napsané, že je tiskárnu potřeba poslat poštou, že je nepřebírají osobně. To se mi teda fakt nechce.

Když to celé vyřeším, napíšu sem pak, jak to dopadlo.

Posted : 26/08/2021 10:19 am
Kalimero
(@kalimero)
Reputable Member
Re: servis

3d printing failures 2020 edition je soubor pdf, dá se stáhnout zadarmo. Ale je i spousta jiných možností, například zde na webu je dost článků, ale předpokládám, že https://help.prusa3d.com/cs/article/ucpana-tryska-hotend-mk3s-mk2-5s_2008   jste asi četl. Na Youtube jsou videa i v češtině atd.  Seřizování tiskárny se nevyhnete, rozebírání extruderu také ne. 

Jestliže cvaká extruder, tedy neutlačí filament, je filament někde zaseklý. Neodvíjí se z cívky anebo je ucpaná tryska. Píšete, že jste všechno vyčistil, co všechno? Cold pull jste udělal? Není zanesené podávací kolečko extruderu? Nejsou překřížené závity na cívce? Pokud jste někdy pustil konec filamentu, je to pravděpodobné, podívejte sem: . Při hledání závady je potřebné znát historii akcí s tiskárnou. Jakým materiálem tisknete a nedošlo ke změně PETG - PLA? A rozebírat jen to nutné, co vyplyne z analýzy závady, čili nerozvrtat to, co funguje.

Tiskárnu bych neposílal, pokud to není výrobní vada, a i tak bych preferoval zaslání jen náhradního dílu. Před případným zasláním zkuste zavolat na podporu.

Nejsem zaměstnancem Prusa Research.

Posted : 26/08/2021 2:39 pm
Vlkodlak
(@vlkodlak)
Active Member
Topic starter answered:
Seřízení / vyčištění

Ano, cold pull jsem dělal. Filament překřížený není. Kolečko mi zanesené nepřišlo.

Nějak se to celé zhoršuje, leze z toho méně filamentu než dříve.

Možná to zapadlo, ale ta tiskárna je úplně nová. Snažím se ji zprovoznit tak, aby tiskla pěkně, a je to docela frustrující. Přijde mi, že to je zatím dost nedokonalá technologie (sorry, Průšo).

Když se mi to nepovede, asi jim zavolám, zda a za kolik by byli schopni to seřídit / vyčistit oni.

 

Posted : 27/08/2021 11:17 am
Vlkodlak
(@vlkodlak)
Active Member
Topic starter answered:
PLA

Jo, a nepoužil jsem zatím nic jiného než PLA, co přišlo s tiskárnou.

Posted : 27/08/2021 11:24 am
Vlkodlak
(@vlkodlak)
Active Member
Topic starter answered:
Pokrok

Tak konečně se mi povedlo vytisknout ten kvádr pěkně. Snad už to je nadějné. Dám si teď pár dnů pauzu s psaním, budu to více zkoumat a pak napíšu nějaký závěr.

Posted : 27/08/2021 12:09 pm
Vlkodlak
(@vlkodlak)
Active Member
Topic starter answered:
RE: Ve výtisku chybí větší kousky

Slíbil jsem update ... ten život nějak letí ... ale jsem tu.

Několikrát jsem to všelijak čistil a už to tiskne celkem dobře. Divné ... byla to nová tiskárna.

Posted : 26/11/2021 8:47 pm
Kalimero
(@kalimero)
Reputable Member
RE: Ve výtisku chybí větší kousky

Na tom není nic divného. 3D tisk ještě není v takovém stavu, aby každý přišel a tiskl. Je to jako v začátcích automobilismu, kdy šofér byl zároveň mechanik a řídil rovnou v montérkách. Kdyby tenkrát sedl za volant třeba pekař, jistě by ani nenastartoval fungl nové auto ; spíš by ho uvedl do stavu, že i zručný mechanik by měl problém auto opět zprovoznit. A dneska řídí i ženy. Všechno chce svůj čas, hlavně to nevzdávat.

Nejsem zaměstnancem Prusa Research.

Posted : 27/11/2021 4:05 pm
Share: