Notifications
Clear all

Křivý tisk v ose Y  

  RSS
Vlkodlak
(@vlkodlak)
Active Member
Křivý tisk v ose Y

Ahoj, sestavil jsem tiskárnu i3 MK3S+, tiskne, ale jakoby se osa Y (podložka) nepohybovala přesně, vytištěná krychle není (z pohledu z boku) rovná. Při pohledu zepředu rovná je (čili osa X se zdá pohybovat správně). Je to hodně výrazné. Co s tím mohu dělat? Díky!

Krychle má hranu velikosti 10mm. Takhle zvětšeně to celkově nevypadá nic moc, ale nevím, jak to má vypadat normálně a zda to je ok. Jde mi teď v první řadě o tu velkou nepřesnost v ose Y.

 

Posted : 24/08/2021 11:09 pm
Vlkodlak
(@vlkodlak)
Active Member
Topic starter answered:
RE: Chybí kousky u kraje

Utáhl jsem červíky, co to šlo. V návodu pro sestavení bylo napsáno, že to máme dělat s citem ... teď jsem utáhl drsně. Zdá se, že to problém osy Y vyřešilo. Ale dělá to dost divnou věc ... jakoby to vynechává kousky u kraje (teda teoreticky možná i uvnitř, tam nevidím).

Tentokrát je model kvádr, delší hrana je v ose X (20mm), kratší v ose Y (10mm). Y teď vypadá dokonce přesnější než X, červíci na X už více dotáhnout nejdou.

Jak je možné, že tam ty kousky chybí? Co bych měl zkusit? Při tisku to trochu cvaká.

Filament je ten, co byl přiložen k tiskárně, PLA. Modely jsem dělal sám ve Fusion 360, pro generování gcode jsem použil device prusa mk3s.

Tiskárna sedí volně na skříňce, vedro tu není. Teplota bedu 60 stupňů. filamentu 220 stupňů.

Pokud jde o 3D tisk, jsem totální začátečník.

This post was modified 3 years ago 3 times by Vlkodlak
Posted : 25/08/2021 12:13 am
Kalimero
(@kalimero)
Reputable Member
Re: Křivý tisk v ose Y

Není příliš volný řemen?

Nejsem zaměstnancem Prusa Research.

Posted : 25/08/2021 4:32 am
Vlkodlak
(@vlkodlak)
Active Member
Topic starter answered:
RE: Červíky a vynechané kousky

Asi ne, utáhl jsem červíky, co to šlo a osa Y už vypadá dobře. Osa X pořád trošku nepřesná, ale tam už to více utáhnout nejde. Co bych ještě mohl změnit? Řemen volný není.

Ale mám ještě jiný problém (psal jsem o tom hned v noci další příspěvek, ale čeká na schválení). Při tisku to vynechává celkem dlouhé kousky. Co s tím? Snad nebudu muset rozmontovávat extruder a něco tam utahovat, to by bylo zoufalství ...

This post was modified 3 years ago by Vlkodlak
Posted : 25/08/2021 8:53 am
Kalimero
(@kalimero)
Reputable Member
Něco nefunguje

Tak jestli cvaká extruder, tak se nedivím, že chybí materiál ve výtisku. To může mít několik příčin, každá může pramenit z několika nedostatků. Projít takovým rozvětveným stromem údajů na dálku je obtížné a vyžaduje buďto hádání nejobvyklejších variant anebo spoustu dalších dotazů.  A ve výsledku se třeba ukáže, že cvaká kovový kroužek na USB flešce. Doporučil bych nejprve něco nastudovat o 3D tisku, nejčastější závady atd. Je toho dost nejen na tomto webu, ale třeba na YouTube ("chyby 3D tisku"). Já jsem tomu věnoval desítky hodin před koupí tiskárny, je to určitě rychlejší způsob, než pokus - omyl - forum. Například materiál "3d printing failures 2020 edition" je poměrně obsáhlý. No a jestli vznikne nějaká exotická závada, doporučil bych vznést dotaz ve správné sekci, toto je sekce pro tiskárnu MINI, nikoliv pro MK3S.

Nejsem zaměstnancem Prusa Research.

Posted : 25/08/2021 1:28 pm
Vlkodlak
(@vlkodlak)
Active Member
Topic starter answered:
Bye

Díky za odpověď, že jsem v diskusi o jiné tiskárně jsem si nevšiml, omlouvám se.

Měl jsem za to, že fórum je od toho, aby člověku někdo poradil a není nutno místo toho desítky hodin studovat a neptat se. Zkusím ještě ten dotaz vrazit do správné sekce, tady se mějte fajn.

Posted : 25/08/2021 9:04 pm
JoanTabb
(@joantabb)
Veteran Member Moderator

Hi Werewolf, 
I have moved the thread to the Mk3 section for you!

regards Joan

I try to make safe suggestions,You should understand the context and ensure you are happy that they are safe before attempting to apply my suggestions, what you do, is YOUR responsibility. Location Halifax UK

Posted : 25/08/2021 9:10 pm
Share: