Notifications
Clear all

PLA Plasty Mladeč  

  RSS
Petr Klasna
(@petr-klasna)
Active Member
PLA Plasty Mladeč

Tak jsem si po úvodní šedé PLA, která je přibalena k tiskárně, koupil tmavě hnědou PLA od Plasty Mladeč a nějak nevím, co s tím. Během prvních několika pohybů trysky se na ni začne filament nabalovat. Myslel jsem, že je možná příliš nízko Z, ale ani po zvýšení to moc nevypadá. Podložka je čištěná isopropanolem (Severochema). S tím šedým filamentem takové problémy nikdy nebyly, mám nějak upravit teplotu? Používám profil "Plasty Mladec PLA" z PrusaSlicer.

Posted : 03/09/2021 8:49 am
kUMters
(@kumters)
Estimable Member
Nizko tryska

Extremne nizko tryska a preto sa vytláča ten filament po bokoch späť na trysku a lepí sa...

https://help.prusa3d.com/en/article/extrusion-problems-prevention_2027

MK3S + MMU2S (@BMG + MOSQUITO), MINI, ANET A8

Posted : 03/09/2021 8:59 am
Petr Klasna
(@petr-klasna)
Active Member
Topic starter answered:
RE: To není ono

Ladění osy Z mám (myslím si) hezky a stejně to jde při tisku do háje. Když dám osu Z ještě výš, tak už je ten testovací čtvereček špatný (zvedají se mu okraje). Nová osa Z:  IMG_20210903_113242596.jpg, video: https://forum.prusa3d.com/wp-content/uploads/2021/09/VID_20210903_113600222.mp4

This post was modified 3 years ago 2 times by Petr Klasna
Posted : 03/09/2021 9:48 am
kUMters
(@kumters)
Estimable Member
rozdielna výška trysky

Ahoj, 

  1. obrázok = tryska je furt nízko = čiarky mimo štvorček sú silno placaté, na štvorčeku máš furt zárezy medzi riadkami (ale už nie moc)
  2. video = tryska je strašne vysoko

Ešte ma napadá, že máš zle skalibrovanú podložku (osu Z) alebo nejaký iný problém, pretože medzi tým obrázkom a tým videom je zásadný rozdiel vo výške trysky...

MK3S + MMU2S (@BMG + MOSQUITO), MINI, ANET A8

Posted : 03/09/2021 10:46 am
Petr Klasna
(@petr-klasna)
Active Member
Topic starter answered:
Tak to nechápu

No a přitom je to dělané 5 minut po sobě se stejným nastavením 🙁

Posted : 03/09/2021 11:50 am
kUMters
(@kumters)
Estimable Member
skús

Ahoj,

  1. spusti kalibráciu Z
  2. skús tlačiť niečo čo testuje bed leveling = napr: https://www.thingiverse.com/thing:2987803
    1. počas tohoto môžeš robiť kalibráciu prvej vrstvy "za jazdy":
      1. podržaním tlačítka/točítka počas prvej vrstvy sa ti zobrazí "kalibrácia prvej vrstvy" a môžeš to za jazdy ladiť
  3. skontroluj si/nastav si MESH LEVELING na 7x7

MK3S + MMU2S (@BMG + MOSQUITO), MINI, ANET A8

Posted : 03/09/2021 1:01 pm
Milos V.
(@milos-v)
Prominent Member
čistota je půl tisku

Přidám ještě dvě pravidla. Podložka musí být perfektně čistá, každý tvrdí, že ji má, že čistí IPA. Ale to samo o sobě nestačí. Pokud ji zamastíš prsty, ani IPA nepomůže. Takže si ji nejdřív opravdu vyčisti. Ideální je postup teplá voda s JARem (myslím tím to prostě hodit pod vodovod). Protože kompenzovat mastnou podložku tím, že dáváš trysku níž a níž aby to drželo prostě není řešení a dostaneš se k druhému extrému, viz tvoje obrázky.

Za druhé, píšeš že tisky jsou 5 minut po sobě se stejným nastavením. PINDA je teplotně závislá, sice se to trochu liší podle toho jaký typ máš, ale stejně. Důležité je začínat tisk za stejných podmínek. Takže například vychladlá tiskárna. Rovněž doporučuju při nahřívání mít extruder pokud možno ve stejné výšce. Protože podle toho, jak moc je celá sonda zahřáta, tak vyhodnocuje výšku k desce. Takže pokud zrušíš tisk, necháš PINDU, odloupneš zbytek modelu, pustíš tisk znovu, vsadím se, že každý pokus bude chtít dát trysku níž a níž. Pak k tomu příjdeš druhý den, pustíš tisk a tryska bude tak nízko, že ti bude skoro rýt do desky.

Pokud dodržíš tato dvě pravidla, uvidíš, že ti to bude držet dobře a to i při ne úplně ideálním nastavením první vrstvy. 

Posted : 04/09/2021 8:23 am
Petr Klasna
(@petr-klasna)
Active Member
Topic starter answered:
kUMters + Milos V.

Oběma moc děkuji za rady! Momentálně se mi tisknout daří, když jsem zkusil přitopit o 5 stupňů na první vrtsvu (220, to nevím, jestli mělo vliv) a zásadně jsem zpomalil rychlost první vrstvy (8mm/s, to jsem si docela jistý, že má vliv). Desku omývám jarem podle doporučení, ještě se víc zaměřím na to, co psal Miloš, se stejným výchozím stavem.

Posted : 05/09/2021 7:43 am
Milos V.
(@milos-v)
Prominent Member
Omyvani

Omýt jarem stačí jednou za čas, když už je zamaštěná a špatně drží. Jinak stačí před tiskem IPA.

Posted : 05/09/2021 7:50 am
Zdenda-ZN
(@zdenda-zn)
Estimable Member
Re: Omyvani

No ono to s IPA je poslední dobou katastrofa. Nikdy jsem nemusel tak pečlivě čistit jako poslední cca 3měsíce. Vždycky stačilo nahrubo setřít a vše jelo jako švýcary. Teď musím třeba i dvakrát týdně omývat jarem a pak teprve tisk drží. Nevím co se děje... Nebo už je ta hladká podložka tak "v háji", že nefunguje?

Posted : 18/10/2021 5:50 pm
Milos V.
(@milos-v)
Prominent Member
hladka chce údržbu

To asi nebude tím, že by se změnila IPA. Spíš tím, že hladká podložka s PEI folií chce jednou za čas údržbu. Už v době MK2 bylo Průšou doporučeno hladkou podložku, když začne ztrácet přilnavost, "přebrousit" hrubou stranou kuchyňské houbičky a vyčistit acetonem. Tak minimálně tu rozrušovací část bych zkusil aplikovat. Já už tu hladkou používám tak málo, že ani nevím, kdy jsem ji naposled čistil. Ono teď, když člověk celý tiskový plát pořídí pod tisícovku a ještě oboustranný, už se k tomu přeci jen člověk nechová s takovou úctou jako dřív. Přeci jen před příchodem magnetických podložek porušená PEI fólie znamenala vymontovat bed, ponořit do limonenu a odlepit starou fólii a pak rovně nalepit novou. Pak se člověk musel zbavit časem bublinek co tam vyskákaly. 

Posted : 18/10/2021 6:36 pm
Share: