Notifications
Clear all

Jak sušíte vy?  

  RSS
OnKo
 OnKo
(@onko)
New Member
Jak sušíte vy?

Zdravím všechny 3D nadšence,

můžete se prosím podělit o zkušenosti jak sušíte vlhký filament. Mám od průšy PLA i PETG a samozřejmě jsem to jako nováček podcenil. Říkal jsem si, že je to jen pověra o zlé vlhkosti.

Zřejmě to není pověra a opravdu vlhkost existuje a dělá samé nepříjemnosti. Chvilku jsem hledal různé tipy a triky jak sušit filament (takže teoreticky to umím úplně všechno a správně), ale zajímala by mě i zkušenost někoho kdo opravdu suší filament. Líbí se mi myšlenka sušáku na ovoce do kterého dám špulku, ale je problém, že výrobci sušiček neuvádějí jestli se tam ten filament vejde. Chodit po krámech s metrem se mi zatím moc nechce.

Jestli někdo používáte sušičku ovoce můžete vyfotit nebo poslat kde jste jí koupili?

Díky a všem suché struny

Posted : 06/02/2022 6:38 pm
mirek454
(@mirek454)
New Member
RE: Jak sušíte vy?

Já jsem domů koupil novou sušičku a starou jsem trošku upravil na sušení cívek. Průměr sít je 26 cm, takže potřebný počet sít jsem upravil tak, že jsem kleštičkami proštípal o něco větší než je průměr 1 kg cívky. Sušička neměla nastavitelný termostat, takže jsem na dno přidal termostat co se mi válel doma, udrží mi teplotu +/- 5 °C kolem 50 °C.

Suším vždy asi 6 hodin, do cívky dám vlhkoměr a vlhkost je po dvou dnech měření cca 30%. Do všech zrovna nepoužívaných cívek (v uzavřeném původním sáčku) dávám 30mm krabičku se silikagelem, filamenty které zrovna tisknu mám v uzavřeném boxu se silikagelem a i tam se vlhkost drží kolem 35%.

Posted : 07/02/2022 10:33 am
Kalimero
(@kalimero)
Reputable Member
RE: Jak sušíte vy?

Sušil jsem jen jednou, preventivně, asi to ani nebylo potřeba. Použil jsem pečící troubu, mám elektrickou, takže se dá dobře regulovat teplota. Na PETG jsem nastavil 60 stupňů, 6 hodin. Nevím, jestli sušení proniklo hlouběji, než na vrchní vrstvu návinu. Jo a ne že by to bylo cítit, ale kachna voní líp.

Nejsem zaměstnancem Prusa Research.

Posted : 08/02/2022 9:58 am
Share: