Notifications
Clear all

PETG Matte & Weak layers  

  RSS
Nate
 Nate
(@nate-5)
Active Member
PETG Matte & Weak layers

I have 2 MK4's beside each other:
 - assembled as kits, bought a month apart (parts are the same)
 - same software versions
 - Same gcode file
 - Same filament (2 spools, swapped them & same results)
When I print in PETG one is beautiful & glossy & strong...
the other is weak, matte & awful... (I fixed the belt tension on the y axis to remove the artefacts)

The "bad" printer prints eSUN filament perfectly fine with great results, but struggles with the Prusa PETG.

I've upped the temp from 240 to 250 on the "bad" printer - but no real difference...
I'm reducing the print fan speed & see how that goes.

On the "bad" one it looks nicer & glossy in the corners where its a little slower... so "printing speed is the issue" - sure, but why is it an issue on only ONE of them???

They're the "same" printers!?!?! 

This topic was modified 3 months ago by Nate
Posted : 27/11/2023 9:55 pm
Nate
 Nate
(@nate-5)
Active Member
Topic starter answered:
RE: PETG Matte & Weak layers

ok - so looks like its temp related...

Here's the same print:
 - bottom layers 240 deg (default, nice & shiny on the other printer): really matte & distinct layer lines
 - Next layers 250 deg: much smaller layer lines, but still not shiny
 - Top layers 255 deg: perfect, nice & shiny & barely layer lines

So why does ONE of my printers need to be set at +15deg nozzle compared to the other printer to print the same filament?!?!

Posted : 27/11/2023 10:26 pm
JP Guitars
(@jp-guitars)
Estimable Member
RE: PETG Matte & Weak layers

Could be a dodgy temperature sensor, over reading by 15 degrees. Easy way to check, swap the hot ends.

Posted : 27/11/2023 11:41 pm
Renze
(@renze)
Eminent Member
RE: PETG Matte & Weak layers

Maybe monitor (and film) on both printers what happens in the 'sensor info menu' of the printer during printing? Part cooling fans running same speed on both printers?

Posted : 28/11/2023 2:19 pm
Nate
 Nate
(@nate-5)
Active Member
Topic starter answered:
RE: PETG Matte & Weak layers

@Rgb - thanks, looked at all of that & all readings & info are identical.  Temps, fans... everything

Reached out to Prusa & they're sending another sensor, so will try that, then swap hotends... see how we go.

Until then i'm upping the temps to get it where I want

Posted : 28/11/2023 11:36 pm
Share: