Notifications
Clear all

posun v ose X  

  RSS
simunsky
(@simunsky)
New Member
posun v ose X

Ahoj, nevíte kde by mohl být problém? čas od času se stane, že tiskárna zajede do nulové pozice a při pokračování tisku už v ose x nenaváže

správně a vrstvy uskočí. (viz foto)

Stává se to v různé výšce, většinou pak stačí vygenerovat gcode znovu s lehce jiným nastavením nebo pozicí objektu na tiskové ploše.

Posted : 05/05/2020 7:26 am
Zoltan
(@zoltan)
Member Moderator
RE: posun v ose X

Do nulové pozice behem tisku nezajede bezdůvodně, není to provázené hláškou o narazu?

Vypadá to ze na urcite pozici indikuje naraz v ose X, dojede se zkalibrovat a pokračuje. Na obrázku je ale ujetých jen několik vrstev. Po kalibraci se to asi vrátí do správných pozic.

even an old man can learn new things 🙂
Standard I3 mk3s, MMU2S, Prusa Enclosure, Fusion 360, PrusaSlicer, Windows 10
PRUSA MINI+ Prusalink + Prusa Connect

Posted : 05/05/2020 7:13 pm
Kalimero
(@kalimero)
Reputable Member
RE: posun v ose X

Může být nečistota v pohonném systému, která způsobí cuknutí, které může být detekováno jako náraz. I malé nalepené smítko na kolečku pozlobí. Nebo prostě jen zadrhávající kabel.

Obdobně může zapůsobit nespolehlivý spoj většinou v konektoru. Často pomůže k setření oxidace vysunutí konektoru a zasunutí zpátky. Není vyloučen ani studený spoj na desce, způsobený otřesy.

Nejsem zaměstnancem Prusa Research.

Posted : 06/05/2020 11:40 am
simunsky
(@simunsky)
New Member
Topic starter answered:
RE: posun v ose X

Mám vyplou detekci nárazu, takže hlášku žádnou nevyhodí. Zajímavé je že generujeme gcode ze dvou různých PC a zatím tahle chyba nastala jen u věcí, které tiskl kolega. Navíc jsem zjistil, že kolega před exportem do STL převádí modely do sítí a já je nechávám v NURBS, takže zkoušíme zatím tisknout modely generované mnou, jestli se chyba znovu objeví.

Posted : 06/05/2020 11:50 am
Kalimero
(@kalimero)
Reputable Member
RE: posun v ose X

Podívejte se do D-kódu, při provádění kterého došlo k poruše; obsahuje D-kód v místě poruchy příkaz k návratu na pozici nula? Podle toho se pak může odvíjet hledání poruchy.

Ještě mě napadlo, jestli tiskárna nezaparkuje, protože se domnívá, že došel filament. Nebo zlobí čidlo filamentu.

Nejsem zaměstnancem Prusa Research.

Posted : 06/05/2020 12:03 pm
martin.hadamcik
(@martin-hadamcik)
New Member
RE: posun v ose X

Zdravím, mám tiskárnu Prusa MK3S. Poradí mi prosím někdo, při tisku se mi to posune v ose X, když provedu kalibraci tak se to taky stane. Jestli je to v řemenech nebo je to v něčem jiném. Detekce nárazu to nezaznamenalo. Kde se vypíná detekce nárazu v Prusa Slicru. Děkuji za odpovědi.

Posted : 14/06/2020 6:15 pm
Share: