Notifications
Clear all

MK3.5 Bondtech Extruder & Mosquito  

Page 5 / 5
  RSS
kristoforo
(@kristoforo)
Active Member
RE:

I finished upgrading mine yesterday. The only plastic piece that's original to the printer is the filament sensor cover. Everything else is either s+, bondtech or community upgraded part. Or Mk3.5. I also installed the super pinda and a 50w heating element.

Calibration is on Monday. We'll see how it goes. I will report back in case someone is interested.

This post was modified 1 month ago 2 times by kristoforo
Posted : 13/04/2024 8:24 pm
kristoforo
(@kristoforo)
Active Member
RE: MK3.5 Bondtech Extruder & Mosquito

I finished the upgrade. Everything went relatively smooth. Hotend passed with the 50w heating element without any problems. I had to set the z-length to 205 to pass calibration. E-steps are at 815 but I will test that some more. Bed leveling issue is there. Not too bad on the left side but the right about 25mm is a problem. I was watching the z steppers and they drop the head significantly. If I set the z-height to get the squish I like the nozzle will probably scrape on the right side so went a bit higher to save my plate. I tried to comment out the G29 P3.13 line in the Start G-code as someone suggested but it did not make a difference for me. Hopefully we will have a fix for it soon. I might do the silicone hose and nylock nut mod as I'm not too impressed how uneven the bed is with these new stand-offs. Or put something under them that can squish so I can adjust their height. Maybe I make some thin TPU washers.

Posted : 16/04/2024 3:58 pm
cwbullet
(@cwbullet)
Member
RE:

Most of us, from what I am reading, are have issues with the HT thermistor and not the heating element.  Which Thermistor are you using?

Posted by: @kristoforo

I finished the upgrade. Everything went relatively smooth. Hotend passed with the 50w heating element without any problems. I had to set the z-length to 205 to pass calibration. E-steps are at 815 but I will test that some more. Bed leveling issue is there. Not too bad on the left side but the right about 25mm is a problem. I was watching the z steppers and they drop the head significantly. If I set the z-height to get the squish I like the nozzle will probably scrape on the right side so went a bit higher to save my plate. I tried to comment out the G29 P3.13 line in the Start G-code as someone suggested but it did not make a difference for me. Hopefully we will have a fix for it soon. I might do the silicone hose and nylock nut mod as I'm not too impressed how uneven the bed is with these new stand-offs. Or put something under them that can squish so I can adjust their height. Maybe I make some thin TPU washers.

 

--------------------
Chuck H
3D Printer Review Blog

Posted : 16/04/2024 4:34 pm
kristoforo
(@kristoforo)
Active Member
RE: MK3.5 Bondtech Extruder & Mosquito

The stock one that came with my printer as a mk3s.

Posted : 16/04/2024 4:40 pm
cwbullet
(@cwbullet)
Member
RE: MK3.5 Bondtech Extruder & Mosquito

And the Mosquito Hotend?  

Posted by: @kristoforo

The stock one that came with my printer as a mk3s.

 

--------------------
Chuck H
3D Printer Review Blog

Posted : 16/04/2024 4:41 pm
kristoforo
(@kristoforo)
Active Member
RE: MK3.5 Bondtech Extruder & Mosquito

Yes. Mosquito Magnum.

You mentioned that yours didn't register any temperature. Does that mean that it didn't indicate the hotend heating up or even at room temperature it didn't register any temperature?

Posted : 16/04/2024 5:07 pm
cwbullet
(@cwbullet)
Member
RE: MK3.5 Bondtech Extruder & Mosquito

It registered zero degrees at the high temperature.  I tried three different HT thermistors.  None registered a temp, so I moved on.  

--------------------
Chuck H
3D Printer Review Blog

Posted : 17/04/2024 10:52 am
kristoforo
(@kristoforo)
Active Member
RE: MK3.5 Bondtech Extruder & Mosquito

Wow! That is bizarre.

If you want to troubleshoot a bit more, I can measure the resistance of the thermistor at room temperature. If you stick a similar value resistor on the buddy board you should get a reading. Also have you measured if those thermistors you tried have any resistance or if they are open circuit?

Posted : 18/04/2024 5:25 am
cwbullet
(@cwbullet)
Member
RE: MK3.5 Bondtech Extruder & Mosquito

I think the issue is caused by the HT resistors.

--------------------
Chuck H
3D Printer Review Blog

Posted : 20/04/2024 6:17 pm
pvpxan
(@pvpxan)
New Member
RE:

Just thought I would ask, but are you using an RTD or a Thermistor? I also have a Slice HT Thermistor and it works fine.

Posted by: @cwbullet

I think the issue is caused by the HT resistors.

 

This post was modified 2 weeks ago by pvpxan
Posted : 06/05/2024 3:41 am
cwbullet
(@cwbullet)
Member
RE: MK3.5 Bondtech Extruder & Mosquito

Slice HT Thermistor - I could never get it to register a temperature.  I gave up after two weeks of tinkering and moved on to an MK4 upgrade.  I discussed it with slice and prusa.  No one could figure it out.  I tried 3 other Slice HT Thermistors and different cables.  No avail.  

Posted by: @pvpxan

Just thought I would ask, but are you using an RTD or a Thermistor? I also have a Slice HT Thermistor and it works fine.

Posted by: @cwbullet

I think the issue is caused by the HT resistors.

 

 

--------------------
Chuck H
3D Printer Review Blog

Posted : 10/05/2024 10:13 am
kristoforo
(@kristoforo)
Active Member
RE: MK3.5 Bondtech Extruder & Mosquito

Just to clarify, when you say it didn't register any temperature, does that mean that it heated up but the printer did not measure any temperature increase or it wasn't even heating up?

Posted : 10/05/2024 1:27 pm
pvpxan
(@pvpxan)
New Member
RE: MK3.5 Bondtech Extruder & Mosquito

I wish they allowed for PT1000 compatibility. Would make life so much easier. Were you using the 450C or 300C thermistor? Did you get any reading or did it just say 0?

Posted by: @cwbullet

Slice HT Thermistor - I could never get it to register a temperature.  I gave up after two weeks of tinkering and moved on to an MK4 upgrade.  I discussed it with slice and prusa.  No one could figure it out.  I tried 3 other Slice HT Thermistors and different cables.  No avail.  

Posted by: @pvpxan

Just thought I would ask, but are you using an RTD or a Thermistor? I also have a Slice HT Thermistor and it works fine.

Posted by: @cwbullet

I think the issue is caused by the HT resistors.

 

 

 

Posted : 11/05/2024 1:36 am
Julien PYTEL
(@julien-pytel)
Member
RE: MK3.5 Bondtech Extruder & Mosquito

Do you confirm that for the MK3.5, we don't need firmware for the bondtech extruder? is defining the esteps enough? Thanks

Posted : 18/05/2024 9:00 am
Page 5 / 5
Share: