some problem encountered z leveling enforced error is back. it is now a recurring problem
 
Notifications
Clear all

some problem encountered z leveling enforced error is back. it is now a recurring problem  

Page 2 / 2
  RSS
PrintingD
(@printingd)
Active Member
RE: some problem encountered z leveling enforced error is back. it is now a recurring problem

I had this problem today, out of the blue after changing nothing.

Did not know what to do, so I went to the prusa shop website, got on CHAT and immediately was told to do Z CALIBRATION. I did that and the problem vanished.

Weird.

Posted : 28/06/2021 6:49 pm
You liked
diten
(@diten)
New Member
RE: some problem encountered z leveling enforced error is back. it is now a recurring problem

Ok, this was a little mistake on my part, but if your tried everything, perhaps this could help.

I ended yesterday the upgrade process to make my mk3 a mk3s+ (included latest R7 printed parts, and optional steps, which was a bit of a mess), everything went perfect, once I finished doing firmware upgrade, the full first time wizard (cause I want all axis & tests done properly), and went to a perfect first layer calibration. I then printed a small test object. everything hunkydory.

So today I sliced a new PSU support for the upcoming printer enclosure and, this error appeared.

Time after time, on PETG filament, ok then, changed to PLA, same, changed the spring smooth steel sheet with the satin one, same.

So I get to this post. Some sugested to go back a firmare version, so I did. still the same error.

So I tried the SuperPinda sensor, cause some said that his sensor was burned, but it worked flawlessly, you could test this easily going to Statistics -> Sensors -> Pinda, and you could get close a metallic object and see how the value changes. So luckily, the sensor worked.

At the end, I think that yesterday when I turned off the printer I moved a little forward back, and the hotbed cable was touching the back part of the enclosure, just a little, but enough to loss the last point (the problem always was on the last test point, so back and on the right). 

Well, I will flash again the lastest firmware and try not to lament on a couple of hours lost.

Hope it helps. Hope I made somewhat myself clear. 

 

 

Posted : 30/08/2021 11:58 pm
Rasmus Tofthøj
(@rasmus-tofthoj)
New Member
Adjusting PINDA

I've solved the problem by cleaning and adjusting the height of the PINDA. 

Posted : 05/11/2021 9:41 am
TheBobGeezer
(@thebobgeezer)
Active Member
RE: some probleTrm encountered z leveling enforced error is back. it is now a recurring problem

I found it was caused by a fragment of PLA trapped under the steel sheet, raising it off the bed. Try this first...

Posted : 05/03/2022 11:14 pm
Nate W
(@nate-w)
New Member
RE: some problem encountered z leveling enforced error is back. it is now a recurring problem

I had the same problem with my MK3S. Reverting to firmware 3.9.1 fixed it.

Why did I choose version 3.9.1?

Because this sounded suspicious:

CHANGES IN 3.9.3

Redesigned XYZ calibration, which is now more precise

I'm guessing that the redesigned calibration requires a PINDA that is more accurate than the one that came with my MK3S.

Posted : 14/03/2022 12:35 am
J_Dubz
(@j_dubz)
New Member
RE: some problem encountered z leveling enforced error is back. it is now a recurring problem

This sounds a lot like what I'm running into. Your link didn't show anything. Do you have something else to show what you're talking about. 

I ran fine for a long time. then I upgraded to the MKS3+ kit. Didn't run it for a while, because I was moving. finally had a chance to mess with it. It had an issue doing the first level calibration. I rebuilt it several times. and messed with the panda probe. Got it to calibrate. 

Did a calibration print. and it was the best print I've ever done. Did my next print, came out like a champ. print number three. I couldn't get past the second spot on the z-level test. 

Posted : 05/07/2022 6:40 pm
Page 2 / 2
Share: