Notifications
Clear all

Tlač priestorového modelu  

  RSS
toma.k52
(@toma-k52)
New Member
Tlač priestorového modelu

Ahojte,
mám problém, že si neviem poradiť s vytlačením modelu segmentu horskej dráhy. 😥

1. Aké nastavenia tlače? (je ich tam veľmi veľa)
2. Ako model umiestniť na podložku?
3. Ako definovať podporný material?

Prikladám foto + *.stl model

Tlač: materiál PLA a tlačiareň MK3 i3

Ďakujem

Posted : 14/02/2019 2:51 pm
miroslav.h4
(@miroslav-h4)
Honorable Member
Re: Tlač priestorového modelu

Nic ve zlým, ale.... Za tímto dotazem vidím úplně čerstvého, nového, natěšeného tiskaře, který ve svém nadšení nevidí jedno: Tisk takovéhoto složitého objektu není žádná legrace ani pro velmi zkušeného (a skoro všemi mastmi mazaného 🙂 ) tiskaře. A proto si musí každý začátečník uvědomit jediné: Neexistuje žádné "ideální a doporučeníhodné" nastavení, protože každá tiskárna je trochu jiná, trochu jiná je i každá cívka filamentu atd. atd. A nikdo nebude dělat za někoho pokusy a vývoj, to si každý musí vychytat a nastavit (a taky ve formě vyhozeného filamentu zaplatit) sám. Já vím moje řeč ti bude připadat krutá protože ti "schválně" nechci poradit, ale bohužel je to tak, že jedině vlastní zkušenosti dělají ze začátečníků pokročilé a mistry.
Nakonec bych řekl že ty výtisky nevypadají vzhledem k technologii tisku a složitosti modelu vůbec špatně. Trocha postprocesingu ve formě brusného papíru, případně tmelu a ono to vůbec nedopadne nijak zle. Ty povrchové vady na které ukazuješ jsou v tomto případě celkem normální.

Posted : 14/02/2019 10:01 pm
toma.k52
(@toma-k52)
New Member
Topic starter answered:
Re: Tlač priestorového modelu

Ďakujem za odpoveď.. Jasne som začiatočník chcel som len poradiť načo si dať v tomto prípade pozor. je tam veľa nastavení a napr. teraz som našiel že pod perimetri mostov je možnosť nastaviť kontaktne vrstvy medzi objektom a podporov.

Ako model nevyzerá zle ide mi len o tie "horizontálne " plochy ktoré je nutné podporiť. To že potom podporný materiál dávam preč je v pohode model to nejako neovplyvni.

Ide mi hlavne o tie prvé vrstvy pre vodorovné plochy. Nechcel som aby to niekto tlačil ale skúsil len v slicer nejaké nastavenia a po vygenerovaní G-kodu sa pozrieť na to či by to bolo v pohode tlačitelne. A ako to je najlepšie tlačiť ako umiestniť ten model na podložku . 😉

Posted : 19/02/2019 2:43 pm
Pavel Riedl
(@pavel-riedl)
Estimable Member
Re: Tlač priestorového modelu

Tohle je spíš kandidát na jinou technologii tisku (Průša SL1), případně to tisknout z více dílů. Vidím tam hodně částí 've vzduchu'. Třeba zrovna ten žebřík.

Ještě mě napadlo, Průša někde radil použít v takových případech tenkou stěnu (na šířku trysky). Ta se pak dá vylomit a začistit v acetonových parách (je li to ABS).

Prusa MK4, Rack aka Closed box, Fusion 360, PrusaSlicer, Windoows 11

Posted : 24/02/2019 8:16 pm
Share: