Notifications
Clear all

Problém při tisku z PETG  

  RSS
milan.o2
(@milan-o2)
New Member
Problém při tisku z PETG

Zdravím. Chtěl jsem si vytisknout krabičky na BananNAS, ale zlobí mě tisk z PETG. U druhé (a následně další vrstvy) mi začne tryska občas hrnout materiál před sebou, pak na další udělá výpad, blob, pak se to napeče při další vrstvě na hotend a pak konec. Nevíte někdo co s tím?. Když tisknu z PLA tak to nedělá. Obrázky níže..
https://ibb.co/dNXDLU
https://ibb.co/cZ1eup
https://ibb.co/mOisEp

Ten jeden zkroucený je mnou a vše při tisku drží na podložce jak přibyté.
Milan

Posted : 11/09/2018 7:12 pm
ivan.t5
(@ivan-t5)
New Member
Re: Problém při tisku z PETG

Nechci zakládat nové téma.

Mám také problém s tiskem z PETG. Při tisku z PLA je vše naprosto super. Problém spočívá v tom, že při tisku infillu je ve vytištěném produktu místy přerušený infill, typicky u konce pohybu trysky, někdy vzniknou díry tak velké, že tiskárna už není schopna pokračovat v tisku. Zkoušel jsem ladit výšku Z, teploty, rychlost. Vliv to má takový, že někdy je to lepší, někdy horší. Problém byl i při infillu typu honeycomb. Zkoušel jsem samozřejmě i Slicer nastaven na default, 0,2mm.

Filament od Průši, kupovaný nedávno.

https://ibb.co/jjorzK
https://ibb.co/heiDDe
https://ibb.co/hieLte

Posted : 29/09/2018 11:46 pm
stepan.s2
(@stepan-s2)
New Member
Re: Problém při tisku z PETG

Ahoj,
měl jsem taky trochu problemy s PETG/Prusa , koupený v minulý týden. Problem bude opět v základu v nastavení parametrů tisku. Momentálně jedu na přednastavený tisk PET v Mk.3 a to je 230 stupňů a 85 stupňů deska, zpomaleno pro první vrstvu na 30% , vypnutý větrák. Po nanesení první vrstvy očistím trysku, někdy i během nanášení, je to dost žvejkačkový a nanáší se to na trysku a následně to pustím na další vrsvy pro základovou desku s oporami. Když jsem to zkoušel jet rychleji nebo s větrákem, tak mi to dělalo žilky se vzduchem mezi vyhřívanou deskou a základní vrstvou. Po nanesení základní - první vrstvy to pak jede již normálně, zvyšuji rychlost na 50 - 60 %, kontrola zanesení trysky. Po dodělání základní desky jedu pak na 100%, větrák. Tisk do výšky 170 mm to zvládlo za cca. 11 hodinový tisk , s minimálním zasviněním trysky. Tak bacha na první vrstvu, tu doporučuji kontrolovat.

Posted : 02/10/2018 2:33 pm
Panzr
(@panzr)
Trusted Member
Re: Problém při tisku z PETG

Když jsem nedávno začínal s PETG, tak jsem se obával přílišné přilnavosti na podložku ( MK2S ), lepidlo se mi na podložku jako separátor nechtělo patlat, ale někde jsem viděl na videu jak tam rozmazává nějakej prášek. No vzal jsem pudr, rozetřel malou vrstvičku na místo, kde bude výtisk a voalá, první vrstva standard 70% rychlost, přitlačení přibližně jak ABS, na trysku se nelepí a výtisk jde krásně dolů a přitom drží na podložce. 😉 Teď už dávám pudr i na pod linku co dělá před každým tiskem protože, PETG drží jak přibitý 😆 .

Posted : 02/10/2018 9:28 pm
ivan.t5
(@ivan-t5)
New Member
Re: Problém při tisku z PETG

Zkoušel jsem vše možné, nakonec jsem konečně dosáhl dobrého výsledku - vypnul jsem ventilátor na vše (min a max v položce cooling na 0), kromě mostů, tam jsem nechal 50%, teplota i na vyšší vyrstvy 230, rychlost infill na 40mm/s. Budu si s tím hrát dál.

Posted : 03/10/2018 2:42 pm
El Carlos
(@el-carlos)
Active Member
Re: Problém při tisku z PETG

Dnes nám dorazil PETG (Průša) a bylo to nemilé překvapení. Doposud vše z PLA a více-méně v pohodě, ale s PETG tiskárna není schopna provést ani tu první vrstvu. Menší části se hned odlupují, delší pak přetrhávají. Vlastně ten materiál líp drží na trysce, než na podložce. Nastavení převzato z Prusa Control pro "Prusa PET". 😐

Deska byla očištěná, stejně jako pro PLA tisky. Teplota v místnosti 23°C, vlhkost do 40% a filament dnes vybalený.

KarelLyotrade Freeze Dryers
Výrobce lyofilizátoru potravin pro živnostníky a malé podnikatele

Posted : 04/12/2018 11:35 pm
Kolous
(@kolous)
Trusted Member
Re: Problém při tisku z PETG

Na očištění desky pro tisk PETG (PM) mi nejlíp zabíra Okena. Ozkoušej, uvidíš.

Posted : 05/12/2018 12:12 pm
You liked
hp.pavel@seznam.cz
(@hp-pavelseznam-cz)
Estimable Member
Re: Problém při tisku z PETG

nezapomeňte změnit výšku první vrstvy. Je důležité si uvědomit že PET je v tomto podobné ABS a je tedy nezbytné materiál krapítek více připlácnout na podložku než jste byli zvyklí u PLA .
Už jsem to někde psal jako své postřehy z tisku:
- PLA je pro nováčky odpustí velmi mnoho chyb
- PET je třeba snížit trysku a minimálně u první vrstvy a na mostech snížit rychlost jinak se dočkáte zkaženého tisku
- PET obecně bez předchozího ladění nezvládne vyšší rychlost ani teplotu - začne dělat chlupy které se balí na trysku a toto pak pokazí tisk buď tím že to někde upadne ( oybčejně tam kde je to nejvíc vidět ) a nebo to začne zadrhávat o výtisk

Takže co jste se naučili dělat s PLA se musíte naučit znova ( zpětně vám to u PLA problémy dělat nebude) a pokud chcete potěšit tak až si budete myslet že už to umíte a je to hračka vezměte ABS a zjistíte že se budete učit znova 😀 ale o tom je tisk je třeba se zdokonalovat postupně nikdo z nás to nemá vrozené i já se to učil a vidím že je to v podstatě pořád stejné 😀
tak přeji všem spoustu kvalitních tisků

Posted : 05/12/2018 4:41 pm
El Carlos
(@el-carlos)
Active Member
Re: Problém při tisku z PETG

Pro zajímavost dnešní můj test s různými materiály

http://prntscr.com/ls5x43
http://prntscr.com/ls5x9t

Zleva: PLA, PET, XT

Vždy tisknuto na stejné rozlišení 0,3 mm, bez podpor, s límcem, výplň 50% (Prusa Control)

To vidím, že asi zůstaneme u PLA 😐

KarelLyotrade Freeze Dryers
Výrobce lyofilizátoru potravin pro živnostníky a malé podnikatele

Posted : 07/12/2018 11:23 pm
TomasT
(@tomast)
Trusted Member
Re: Problém při tisku z PETG

PLA není řešení, pokud potřebuješ něco tepelně odolnějšího - třeba do auta nebo na kolo.

Posted : 08/12/2018 4:20 pm
hp.pavel@seznam.cz
(@hp-pavelseznam-cz)
Estimable Member
Re: Problém při tisku z PETG

neboj se testovat. PLA je opravdu na tisk super neb ti odpustí spoustu chyb které se prostě na jiných materiálech projeví . I s PET se dá tisknout čistě jen je třeba se naučit upravit výšku první vrstvy , rychlost tisku a teplotu. Z vlastní zkušenosti mohu říci že i různé barvy od stejného výrobce chtěji drobné a někdy i velké korekce. Takže než hodíš flintu do žita a zůstaneš jen u PLA když už máš tu cívku PET tak si s tím prostě pohrej a dosáhneš stejného výsledku jen to chce trochu času . A to se já stále považuji za nováčka ale tohle by ti nejspíš řekl i každý zkušený tiskař 😀

Posted : 09/12/2018 7:18 pm
Nováček
(@novacek)
New Member
RE: Problém při tisku z PETG

Jsem nováček a nemám takovou zkušenost jako ostatní, přesto bych se rád podělil o to málo. Také jsem měl problém s tiskem PETG. Nic podobného jsem nezažil s ASA, PLA apod.

Uspěl jsem při používání PETG od C-tech na Prusa 3s s tímto postupem:

- Omýt tiskový plát vodou s jarem a jemnou houbičkou velmi důkladně. (alkohol, izopropanol a aceton nepomáhali :-()

- 1. vrstva 225/80

2. vrstva 230/80

hodně štěstí

 

ttps://ibb.co/mOisEp

Ten jeden zkroucený je mnou a vše při tisku drží na podložce jak přibyté.

Posted : 07/03/2021 9:14 am
Share: