Autokalibrace, nekdy projde nekdy ne
 
Notifications
Clear all

Autokalibrace, nekdy projde nekdy ne  

  RSS
rdpanek
(@rdpanek)
Active Member
Autokalibrace, nekdy projde nekdy ne

Ahoj,
autokalibrace je super, hodne to ulehcilo a takhle to asi probiha nekdy ovsem nastane problem, kdy 9 bod asi nenajde a tryska zabouha do podlozky tak, ze ji prohiba doslova namaha ten kraj podlozky, ze se prohne cely stolecek s pojezdem. Pak to napise, ze ceka na reset a opetovna autokalibrace probehne v pohode.

Co s tim? Mam docela starost, ze takhle znicim podlozku. Diky

Posted : 02/08/2016 6:36 pm
David T.
(@david-t)
Noble Member
Re: Autokalibrace, nekdy projde nekdy ne

A když k tomu dojde, je sonda opravdu přesně nad kalibračním bodem? Není mimo? Mohlo by to znamenat, že je třeba volná řemenička na X nebo Y. Jinak podle toho videa je geometrie dobře, takže chybnou geometrií XY to snad nebude.

Posted : 02/08/2016 6:44 pm
rdpanek
(@rdpanek)
Active Member
Topic starter answered:
Re: Autokalibrace, nekdy projde nekdy ne

Jojo, je to videt i na tom videu, ze 9bod se krasne trefi do krouzku. Pravdou je, ze se mi tohle stalo nekolikrat a nekoukal jsem vzdy, jak kralibrace probiha.

Posted : 02/08/2016 6:49 pm
Cipis
(@cipis)
Member
Re: Autokalibrace, nekdy projde nekdy ne

Mně se to s tím 9tým bodem ze začátku taky cca 2x stalo, i když jsem se do všech bodů trefoval. Dal jsem o malinko níž sondu a od té doby se to už nestalo. Každopádně doporučuju poslední FW 3.0.6 a pustit kalibraci X/Y.

Posted : 02/08/2016 7:45 pm
rdpanek
(@rdpanek)
Active Member
Topic starter answered:
Re: Autokalibrace, nekdy projde nekdy ne

Posledni fw jsem dnes instaloval - jeste zkusim popustit o vlas sondu nize. Diky

Posted : 02/08/2016 7:55 pm
Vojtěch Bubník
(@vojtech-bubnik)
Member Admin
Re: Autokalibrace, nekdy projde nekdy ne

Dobrý den,

> Mně se to s tím 9tým bodem ze začátku taky cca 2x stalo, i když jsem se do všech bodů trefoval. Dal jsem o malinko níž sondu a od té doby
> se to už nestalo. Každopádně doporučuju poslední FW 3.0.6 a pustit kalibraci X/Y.

Problém skutečně je, pokud je sonda moc vysoko a sepne, pokud se tryska dotýká nebo dokonce odtlačuje podložku.

Firmware 3.0.6 na konci X/Y kalibrace uloží referenční výšku nad všemi 9ti body do EEPROM. Pokud při běžné kalibraci podložky nesepne senzor do 1mm pod referenční výškou, kalibrace se zastaví. Takže by se s 3.0.6 nemělo stát, že bude tiskárna ohýbat podložku.

Vojta Bubník

Posted : 02/08/2016 9:32 pm
David T.
(@david-t)
Noble Member
Re: Autokalibrace, nekdy projde nekdy ne

Já jsem po zkušenosti vlastní a poté, co jsem četl tady na fóru, vyřešil problém rizika havárie trysky o podložku jednou a provždy bez ohledu na použitý software. Vytiskl jsem si distanční objímky na Z tyče. Ty jsem nacvaknul dole na tyče tak, že se opírají o držáky motorů. Jejich délka je taková, že když spustím trysku na výšku 0 (nula), tak mezi plastovými díly osy X a těmi distančkami je prostor necelých 0,5mm. Pokud by se náhodou stalo, že by se posun Z rozhodl vyorat v podložce první jarní brázdu, zarazí se posun o tyhle distančky a motory přeskočí, v PEI se objeví jenom malý důlek. Zkoušel jsem to nasimulovat a funguje to perfektně.

Posted : 02/08/2016 10:37 pm
rdpanek
(@rdpanek)
Active Member
Topic starter answered:
Re: Autokalibrace, nekdy projde nekdy ne

No panove, spustil jsem znovu tiskarnu a tentokrat zatlacila a zastavila se u 4 bodu

Moc nechapu, co s timhle by mohla mit znecistena tryska - jestli to je jen univerzalni hlaska?

Nic mene, popustil jsem PIPINU trochu dolu, ale to jsme zase musel doladit Z protoze, tryska byla prilis vysoko, coz zase samotna PIPINA hrnula plast pred sebou

takze senzor sel o vlas vyse a rucne, pres nastaveni a posunuti os dojel prvne na 9 bod a pak na prvni, abych si overil, jak to sedi a je to v pohode

Nakonec jsem skoncil u

nekolikrat posobe jsem spustil autokalibraci a zda se ze OK

jinak FW

Diky za rady a asi vyreseno 🙂

Posted : 03/08/2016 12:32 am
kuknamys
(@kuknamys)
Active Member
Re: Autokalibrace, nekdy projde nekdy ne

No já mám na podložce už jednu rýhu a dva důlky. S prvními dvěmi případy si nejsem příliš jistý jak nastaly. Poslední je pravděpodobně díky doporučení ze školení že nejbezpečnější pro přerušení chodu tiskárny je použití tlačítka resetu. Během autokalibrace to však pravděpodobně má drobně fatální následky pro podložku díky zaboření tiskové hlavy 🙁 Ale to je prozatím jenom domněnka a ověřovat si jí dalšími pokusy se mi fak nechce. Každopádně potvrzuji, že tiskárna je schopna při uživatelské manipulaci sjíždět pod nulu a zabořit se do podložky.

Jinak autokalibrace dokud mi šel zavádět filament a mohl jsem tisknout běhala řekl bych spolehlivě až na jeden půldenní výpadek. A ten si nejsem jistý čemu přičíst. Na jednom malém místě prostě tiskárna přestala pokládat filament na podložku a musel jsem se stáhnout na pravou polovinu tiskové plochy, ale chyba naštěstí samovolně zmizela. A ani tady si nejsem zcela jistý, že to byla chyba tiskárny a ne mastná podložka. Ale byla to zvláštní jak lokálně tak časově ohraničena nepříjemnost, která se objevila ihned po ukončení předchozího a zavedení dalšího tisku stejného . Setrvala u větších tiskových úloh opakovaně cca 6 x za sebou. A další den kdy mě napadlo ověřit kalibraci a chybu objektivně určit vytisknutím malých čtverečků po celé tiskové ploše vše běželo bez mého sebemenšího předchozího zásahu zcela skvěle a bez problémů.

MkII je skvělá hračka a oproti předchozí verzi neuvěřitelný pokrok - když běží a zrovna nějak netrucuje 🙁

Posted : 03/08/2016 4:34 am
Vojtěch Bubník
(@vojtech-bubnik)
Member Admin
Re: Autokalibrace, nekdy projde nekdy ne

> No panove, spustil jsem znovu tiskarnu a tentokrat zatlacila a zastavila se u 4 bodu
> Moc nechapu, co s timhle by mohla mit znecistena tryska - jestli to je jen univerzalni hlaska?

No možná bychom mohli universální hlášku rozšířit, ale moc se toho na displej nevejde.

Je možné, že máte nakřivo X osu. Pomůže, pokud dojedete X osou nahoru tak, aby se jak levý tak pravý pojezd zarazil o horní držáky tyčí. Pak bude osa X vodorovně. Toto je mimo jiné iniciální krok XY kalibrace, na konci níž se do EEPROM uloží referenční kalibrace. Hláška kterou dostáváte znamená, že při kalibraci Z se liší hodnoty naměřené indukční sondou o více než 1mm od reference.

Vojta Bubník

Posted : 03/08/2016 5:50 pm
3Delight
(@3delight)
Moderator Moderator
Re: Autokalibrace, nekdy projde nekdy ne

Your PINDA probe looks way to low to me! It should be like this:

It looks like yours touches the bed when calibrating which it shouldn't do.

Try raising it and see if it helps.

Google translation (Google přeložit)

Váš Pinda sonda vypadá způsob, jak nízko se mnou! To by mělo být takhle:

Vypadá to, že vás dotkne lože při kalibraci, která by neměla dělat.

Zkuste zvýšit ji a uvidíme, jestli to pomůže.

Posted : 03/08/2016 8:43 pm
Jiri Lorencik
(@jiri-lorencik)
Estimable Member
Re: Autokalibrace, nekdy projde nekdy ne

Já teď mám, že tiskárnu nemůžu zkalibrovat. Nejvíce mě dostává, když to jednou neprojde na prvním, pak někdy na druhém bodě atd... a ještě lepší je, když to udělá první 4 body, pak jde zpřesňovat a neprojde třeba 4 bod...
Laboruji s výškou sondy, už mě ale připadá, že je strašně nízko.... ale nemůžu si pomoct, zlatá manuální kalibrace

Posted : 19/08/2016 8:11 am
Cipis
(@cipis)
Member
Re: Autokalibrace, nekdy projde nekdy ne

Nedělá to od té doby, co si měnil ložiska? (psal si, že pohyb jde hodně ztuha, což není dobře) Pokud ti přeskočí kroky při přesunu ke kalibračním bodům, tak by to mohlo být tím. Podobně se to taky může chovat při povolené řemeničce na motoru. Pak taky může být problém se sondou samotnou nebo s její kabeláží.

Mně nový bed i kalibrace ve srovnání s původním řešením maximálně vyhovuje, i když jsem dřív neměl rovnoměrný tisk na levé/pravé straně, to jsem s novou korekcí v 3.0.6 vyřešil.

Posted : 19/08/2016 8:54 am
David T.
(@david-t)
Noble Member
Re: Autokalibrace, nekdy projde nekdy ne

Kromě toho, co napsal Roman (a má pravdu) bych ještě zkusil, jestli není náhodou nějaká (výrobní) vada přímo v sondě nebo podložce. Otestovat se to dá tak, že se sonda vytáhne z toho úchytu a ručně se pomalu přiblíží ke kalibračnímu bodu (musí se držet kolmo). Že sepne, to se pozná podle toho, že světelná indikace nahoře na sondě zhasne. Mělo by to spínat, když je sonda zhruba 1-2mm nad podložkou přesně nad kalibračním bodem. Je třeba to vyzkoušet na všechny body.
Pokud sonda spíná moc nízko (třeba když se už skoro dotýká podložky), tak má nějakou horší citlivost. Pokud je ten problém jenom nad některými kalibračními body, tak je možné že ty kovové špuntíky, které jsou pod nimi instalované, nejsou úplně přesně uložené. V obou případech bych to konzultoval přímo s podporou PR.
Jakmile je vysledováno, při jaké výšce sonda spíná (a ta výška je v pořádku) a není žádný výše uvedený problém, tak stačí dát sondu zpět do úchytu, spustit extruder tak, že se tryska dotkne podložky (klidně ručně při vypnuté tiskárně) a seřídit výšku sondy tak, aby byla nad podložkou o něco málo níže než je zjištěná spínací výška. Sonda musí být dobře připevněná, kolmo k podložce. Pak to prostě musí fungovat.

Posted : 19/08/2016 9:22 am
Jiri Lorencik
(@jiri-lorencik)
Estimable Member
Re: Autokalibrace, nekdy projde nekdy ne

Udělal jsem nový úchyt na ložiska u hotendu, originál díl nebyl moc dobře vytisknutý a ložiska nebyly pěkně uložené... takže teď mě jede suprově hotend po ose...

Zuby ani motor mě nepřeskakují, to je v pohodě.

Asi bude problém v PINDE a vzdálenosti od podložky, co jsem sledoval, tak funguje (vypíná, neboli přestane svítit). PINDU jsem už snižoval, zkusím ještě níže, ale už mě připadá, že bude ve stejné výšce jako tryska.

Budu ještě laborovat, ale prostě čekal jsem, že to bude snadnější

Posted : 19/08/2016 10:10 am
MaW
 MaW
(@maw)
Eminent Member
Re: Autokalibrace, nekdy projde nekdy ne

Ty distanční objímky nejsou špatný nápad. Jdu si je naměřit a rovnou je tam dám.

---
Not a GPT-4 but you can ask... I'm sure the answer will take longer, but it will come eventually.

Posted : 28/08/2016 5:17 pm
Share: