Notifications
Clear all

Thermal runaway na různém Z  

  RSS
Evelas
(@evelas)
Trusted Member
Thermal runaway na různém Z

Zdravím, 

Doufám, že se ještě najde někdo ochotný pomoct s mojí archivní MKII.

 

Už delší dobu mě trápí problém s Thermal Runaway. Čas od času se stane, že termistor začne najednou hlásit nížší teplotu než je skutečnost a po chvilce skončím v chybě. 

Vypozoroval jsem, že se to děje v levé části (směrem ke koncáku) osy X. Při hýbání kabelovým svazkem jsem schopný občas toto chování zreplikovat, i v klidu, když je okolní teplota 25°C, hotend mi skočí na cca 17-18°C.

Když jsem se s tím setkal minule, pomohlo vyměnit celý kabel vedoucí z Ramba k termistoru (včetně termistorové kartuše, problém byl nejspíš v konektoru), to bylo asi tři měsíce zpátky, po zhruba dvou letech používání.

Teď se problém vrátil, nejsem reálně schopný vytisknout nic vyššího než cca 30mm (liší se to tisk od tisku, občas je to trochu víc, záleží také na umístění objektu na bedu).

Potřeboval bych nějaké řešení, vyměnit kabel asi bude základ, nicméně chtěl bych předejít tomu, aby se problém v budoucnu vrátil. 

 

Momentálně je vše přichycené podle návodu ke stavbě, kabely se nikde nelámou ani nevypojují. Ke krytu Ramba mám vytištěný pomocný držák svazku (drží ho víc směrem nahoru), jinak je vše původní nebo originál E3D. PID kalibraci jsem dělal, žádná změna. 

 

Díky.

 

There is no such thing as overkill
Prusa i3 MKII 1,75mm

Posted : 08/06/2019 3:51 pm
yirco
(@yirco)
New Member
RE: Thermal runaway na různém Z

Podobný problém jsem měl taky. Vždycky to byl zlomený kabel.  Pomohlo když sem kabely upevnil volneji. Řekl bych co nejvolneji, ale tak aby se neplandali a nezavazeli. Tak aby se mohly volne hýbat. Na extruderu i na krabici od Ramba. Na krabici je mam úplne volné a vše funguje bez problému a vydržela tiskárna dva týdny běžet v kuse.  

Posted : 18/06/2019 7:01 pm
Share: