Notifications
Clear all

Tak dlouho se tiskne . . . až se něco utrhne  

  RSS
golem
(@golem)
Eminent Member
Tak dlouho se tiskne . . . až se něco utrhne

Nevím, jestli se tu někdo podrobněji zabýval životností jednotlivých dílu 3D tiskárny. Po kolika kilometrech filamentu je vhodné provést technickou prohlídku. Jak se pozná, které součástky jsou již zralé na výměnu. Minulý týden se po 5 hodinách tisku, pouhých 30 minut před dokončením, objevila na displeji hláška Err:  MINTEMP a byl konec. Zrovna po třech letech od objednání: Stavebnice 3D tiskárny Original Prusa i3 MK2 - Barva : Černo-oranžová. (Cca před 2 roky jsem upgradoval na MK2.5).

Teď má moje tiskárna podle statistiky za sebou 3662 metrů filamentu v čase 140 dnů nepřetržitého provozu. Nevím jestli je to hodně, nebo málo za dva roky provozu v domácích podmínkách.

Také se mi občas se objevil problém s chybou „Thermal runaway“ a tiskárna se na chvíli zastavila.  Po několika vteřinách tisk pokračoval. To jsem řešil tím, že jsem ručně zvýšil teplotu extruderu.

A pak se objevila ta chybová hláška Err:  MINTEMP. Po vychladnutí tiskárna zase pár minut fungovala a pak zase MINTEMP. Zjistil jsem že to je pravděpodobně závada termistoru. Napřed jsem měl podezření na termistor vyhřívané podložky, ale nakonec se ukázalo, že je to ten na hotendu.

Na e-shopu jsem si objednal nový termistor. Všechno bylo na skladě, tak že jsem si za dva dny vyzvednul objednávku v Holešovicích a pustil se do opravy. První překvapení bylo, že nový termistor má jiný konektor, který není kompatibilní s původním.

Nakonec se mi podařilo dát tiskárnu dohromady. Jenže průvodce počátečním nastavením tiskárny neprošel ani po několika pokusech. Po kontrole zahřívání vždycky vytuhnul. Na displeji se objevilo: „Vyskytl se problém, srovnavám osu Z . . .“ a tím to zhaslo. Nerozumím tomu kde je problém. Nejspíš je chyba ve firmwaru. Za ty tři roky jsem nikdy žádný problém s osou Z neměl. Vykašlal jsem se tedy na průvodce a spustil jsem ručně potřebné základní kalibrace. Tiskárna zatím tiskne bez problémů.

Protože mám už poněkud děravou paměť, sepsal jsem pro vlastní potřebu podrobný popis opravy, včetně všech problémů, na které jsem narazil. Jsou tam i fotografie. Pokud by to někoho zajímalo, tak zveřejním odkaz.

Posted : 17/02/2020 1:27 pm
Zoltan
(@zoltan)
Member Moderator
RE: Tak dlouho se tiskne . . . až se něco utrhne

Klidně tady pokracuj s popisem, urcite se nekomu hodi. Problem Mintemp termistoru byva, kdyz se ulomi vodic termistoru. Cim je vyssi teplota tak tim je mensi odpor termistoru, takze hlaska Mintemp muze znamenat nizka teplota v mistnosti pred zahajenim tisku anebo je přerušený termistor - nekonečný odpor.

even an old man can learn new things 🙂
Standard I3 mk3s, MMU2S, Prusa Enclosure, Fusion 360, PrusaSlicer, Windows 10
PRUSA MINI+ Prusalink + Prusa Connect

Posted : 21/02/2020 4:53 pm
Jakub
(@jakub-6)
New Member
RE: Tak dlouho se tiskne . . . až se něco utrhne

Mě by to určitě zajímalo. Mám pár tiskáren které jedou opravdu 24/7 celý rok a s těmito a podobnými chybami se v poslední době setkávám často. Mohu poprosit o odkaz?

Posted : 23/03/2022 8:50 am
Share: