Notifications
Clear all

Vlnky na vnějším perimetru  

  RSS
J3D
 J3D
(@j3d)
Active Member
Vlnky na vnějším perimetru

Zdravím všechny,

potřebuji poradit z tiskem.  Dělá mi to takové vlnky na vnějším perimetru. Myslel jsem, že je to švem. Tak jsem ho dal ručně na zadní hranu, ale dělají se mi tyto vlnky stále. Program jsem vložil. Snad dobře. Nějak mě nic nenapadá. Možná nepravidelná extruze? Ale když si udělám kalibrace první vrstvy je vše ok. Beru jakékoli nápady.

Díky

jr

Tiskárna Mini+

Materiál PLA od Plasty Mladec

Teplota tisku 210,

 

. box_v4(1)_0.2mm_PLA_MINI_14h40m

Posted : 29/11/2021 1:47 pm
Martin S.
(@martin-s)
Eminent Member
RE: Vlnky na vnějším perimetru

Ahoj, jsem sice stále začátečník, co se tisku týče, ale řešil jsem podobný problém a šlo skutečně o šev.

Když si otevřu g-code, co jsi poslal, jsou i tam vidět ty vlnky.

Co se stane, když ve sliceru změníš typ švu na zarovnaný (Nastavení tisku - Vrstvy a perimetry a v sekci Pokročilý - Pozice švu)? Jestli budou všechny vlnky v jednom sloupci pod sebou, jde o šev a mohlo by pomoct udělat v modelu nějaký nezakulacený roh, tam se skryjí.

Taky můžeš vyzkoušet nástroj na Malování pozice švu, na kartě Podložka v levém panelu nástrojů je to poslední ikona dole (kostka s takovými malými vodorovnými čárkami). A zase, pokud budou vlnky na místě, kam jsi kreslil, jde o šev.

A jestli se to nezmění, musí poradit někdo zkušenější 🙂

Original Prusa MINI+, FW 4.3.3
SketchUp, PrusaSlicer, Windows 10
Tisknu zatím pouze PLA

Posted : 30/11/2021 8:13 am
Milos V.
(@milos-v)
Prominent Member
RE:

Tohle dělají skutečně švy. Ale když si pustíš preview toho gcodu co si přiložil a půjdeš pohyb po pohybu, je tam přesně vidět, kde to vzniká.

Tenhle zbyteček tam zůstává před tím, než se tryska nadzvedne (z-lift) a jede tisknout jinam. Je to zbytek po dojezdu. Co ale na tom nechápu, je ten pohyb. Když se podíváš na ten obrázek z tisku jedné vrstvy, to co ti dělá problémy je oranžově. Jenže nechápu, proč to tam vůbec je. Ten pohyb tam z mého názoru nedává smysl. Tiskárna jela pěkně rovnou modrou linku vnějšího perimetru, v rohu ji pěkně dokončila a dopojila (šev), ale pak pokračovala dál po již vytištěné (nevím, zda tiskla nebo se jen hýbala), tam se zastavila, zvedla a přejela do vnitřního perimetru, tam zase jela kus po již vytištěné, vrátila se zpět zvedla a odjela tisknout jinam. To úplně nechápu. Postnu ještě video.

Posted : 30/11/2021 10:13 pm
J3D
 J3D
(@j3d)
Active Member
Topic starter answered:
RE: Vlnky na vnějším perimetru

Zdravím.

Díky za rozbor. Projel jsem to po jednotlivých vrstvách a dělá to "Očistit při retrakci". Což je zapnutá funkce. Tak jsem ji neřešil.

Vypnul jsem a dám tisk. Pak se ozvu.

Ještě jednou děkuji.

jr

 

Posted : 01/12/2021 5:34 pm
Milos V.
(@milos-v)
Prominent Member
RE: Vlnky na vnějším perimetru

To asi může být ono. I tak ale nechápu, proč si čistí usoplený nos jízdou po vnějším perimetru před tím, že pojede tisknout dovnitř. Proč nedotiskla ten vnější perimetr do rohu a pak neodjela pryč rovnou, klidně s čištěním během přesunu po vnitřku.

Posted : 01/12/2021 6:50 pm
Share: