Notifications
Clear all

Problém s prvou vrstvou  

  RSS
jozefh
(@jozefh)
Member
Problém s prvou vrstvou

Ahoj,

Prvá vrstva je niekedy nedostatočne pritlačená k tiskovému plátu. Kde môže byť problém? Obrázky aktuálneho problému:

Problém nastáva raz za čas a pri tlači s rôznou tryskou a rôznych materiálov. Ale teraz zdá sa, že to robí len pri špecifickom filamente (Filament PM ABS-T biely). Daný model som skúšal asi 7x tlačiť a vždy bol problém s prvou vrstvou ako na obrázku. Skúsil som iný model a tiež bol rovnaký problém. Potom som skúšal iný ABS-T filament od rovnakého výrobcu, len v čiernej farbe a ten tlačí tiež dobre. Tiež som skúšal PLA, ASA a tie tiež tlačia dobre prvú vrstvu. Len ten biely ABS nie. To mi hlava nebere.

Skúšal som a nepomohlo:

  • Plný selftest (ok)
  • Umyť plát pomocu IPA
  • Umyť pod plátom
  • Použiť kryt tlačiarne
  • Kontrola zapojenia káblov
  • Čistenie a premazanie vedení
  • Aktualizácia firmware

Ešte prikladám fotky z minulého roka, kedy mi to tiež občas tlačilo zlú prvú vrstvu, ale vtedy pri rôznych filamentoch.

Detail hotendu:

 

Porovnanie dobrej a zlej prvej vrstvy:

Špatný tisk prvej vrstvy (PETG):

Ďakujem za prípadnú pomoc.

Posted : 14/04/2024 6:50 am
SELIK
(@selik)
Active Member
RE: Problém s prvou vrstvou

Mám stejný problém s LW PLA. Poslední dobou neprobíhá při začátku tisku kontrola 1 vrstvy. Jde to někde zpustit? MK3 tam jsem to nastavil, tady nevím kde?

 

Posted : 17/04/2024 2:38 pm
jozefh
(@jozefh)
Member
Topic starter answered:
RE: Problém s prvou vrstvou

Teraz sa mi to tiež stalo s Prusament PET-G. 2x po sebe. Našťastie som vygooglil, že na MK4 sa dá podobne ako aj na MK3 prvá vrstva korigovať podržaním tlačítko-kolečka, počas jej tisku. Následne sa zobrazí pekné rozhranie, kde môžem korigovať osu Z smerom hore, alebo dole.

Tento problém s nedotlačenou prvou vrstvou som riešil ešte koncom minulého roka s oficiálnou podporou Prusa, posielal som množstvo fotiek a videí tlačiarne (ako som bol požiadaný), išli sme viacero iterácií, ale zdá sa, že to nikam neviedlo. No aspoň mi mohli poradiť tento trik z manuálnym doladením prvej vrstvy počas jej tisku.

PS: Neprišlo mi mailové upozornenie na príspevok od kolegu SELIK, pritom odber mám zapnutý. V spame to nie je. Zvonček na fóre mi to hlási, ale keďže sem chodím málo, tak to moc nepomohlo.

Posted : 25/04/2024 5:53 pm
Share: