Notifications
Clear all

Zvlněný tisk  

  RSS
3D Robot Maker
(@3d-robot-maker)
New Member
Zvlněný tisk

Dobrý den,

Mám doma 3d tiskárnu, kterou jsem postavil. První tisky jsem tisknul v obývacím pokoji a vše na tiskárně fungovalo, ale když jsem jí přemístil do jiného pokoje, ve kterém trochu jiná teplota než v obývacím pokoji tak tiskárna začala hůře tisknout. Hned první tisk, který jsem se pokoušel zde tisknout se nevydařil a tiskárna začal rýt do podložky. Hned co jsem to zjistil tak jsem jí celou zkalibrovala začala trochu tisknout lépe. Hlavně přestala rýt do podložky... První tisky se mi odlepily a začaly se kroutit. Po nějaké době se tisk srovnal, ale v místě kde se dříve odlepovaly výtisky je kvalita tisku horší než na jiných částech desky. Nyní tisknu součástky na ochranný box proti změně teploty. Rád bych se tedy zeptal co bych mohl ještě udělat, aby byly tisky perfektní.

Předem děkuji.

 

Na fotce je vidět místo kde jsou tisky horší a dříve se odlepovaly.

Dále přikládám části tisků, které byly vytištěny v tomto bodě.

Posted : 21/06/2020 12:30 pm
Zoltan
(@zoltan)
Member Moderator
RE: Zvlněný tisk

Nejdrive bych doporučil najít tady ne webu, jak pořádně očistit  tiskový plát a pak o první vrstvě tohle https://help.prusa3d.com/cs/article/first-layer-calibration_112365.

Je tak e důležité sdělit jakým filamentem a na jaky plat  (předpokládám, že ten co je na fotkách je texturovaný) tiskneš a hodně si o tom přečíst.

Rytí tiskárny  do podložky je velmi podezřelé a odpovídá špatně nastavené kalibraci  Doladění Z anebo špatně nastavené M.I.N.D.A sonde.

Vyšly všechny uvodni kalibrační procesy v pořádku?

Opět je nezbytné dodat informaci kdy to rylo, jestli před tiskem, v průběhu... každý detail pomůže zkušenějším se vyznat v čem by mohl byt problém.

 O znamená jiná teplota? Jaka byla v obýváku, jaka je jinde?

even an old man can learn new things 🙂
Standard I3 mk3s, MMU2S, Prusa Enclosure, Fusion 360, PrusaSlicer, Windows 10
PRUSA MINI+ Prusalink + Prusa Connect

Posted : 21/06/2020 7:32 pm
3D Robot Maker
(@3d-robot-maker)
New Member
Topic starter answered:
RE: Zvlněný tisk

Ten šedivý je filament PLA a ten černý je petg. Oba dva jsou prusamenty.

Tiskárna ryla vždy během první vrstvy. Toto jsem již spravil rekalibrací tiskárny (vyladěním Z).

I po celé rekalibraci při tisku větších objektu se jedna polovina, která byla v levé části podložky se odlepovala, ale druhá strana se vytiskla velmi kvalitně.

Během kalibračního testu tiskárna asi jednou nebo dvakrát lehce zavadila o papír, ale jinak všechny testy proběhly v pořádku.

Mezi pokoji je asi 2°C rozdíl. V obývacím pokoji je nižší teplota než ve druhém pokoji. Tyto pokoje jsou vedle sebe takže se teplotní rozdíl snažím kompenzovat zavřenými dveřmi a také z tohoto důvodu budu stavět ochranný box https://josefprusa.cz/box-na-tiskarnu-s-mmu2s/ .

Posted : 22/06/2020 7:01 am
Zoltan
(@zoltan)
Member Moderator
RE: Zvlněný tisk

ochranny kryt neni vselek, doporucuje se pouzivat zejmena pro ABS, jehoz popularita s prichodem ASA malinko klesa. Pro PLA někdy i PETG nemusí fungovat, je mnoho vláken, kde se muzes dočíst , že naopak zapříčiní ucpání trysky, protože se nadměrně zahřejí kolečka  extruderu.

Lepšímu přilnutí materiálu pomůže límec. Není dobré, pokud je kolem tiskárny průvan. Takto dlouhé předměty mají žel tendenci s zkroutit. PETG nedrzi prilis na texturovane podlozce - lepší je hladká,ale pozor tam se PETG někdy přilne až tak, že nejde odlepit bez poškození podložky. 

Pokud jsi sestavoval tiskárnu sám, pořádně si přečti nastavení M.I.N.D.A která měří vzdálenost tiskové hlavy od podložky.

even an old man can learn new things 🙂
Standard I3 mk3s, MMU2S, Prusa Enclosure, Fusion 360, PrusaSlicer, Windows 10
PRUSA MINI+ Prusalink + Prusa Connect

Posted : 22/06/2020 1:53 pm
Pavel Riedl
(@pavel-riedl)
Estimable Member
RE: Zvlněný tisk

Vidím to na problémy s kalibrací, tryska je vysoko. Na hladkou podložku použij 3DLACK

Detaily zde:

Prusa MK4, Rack aka Closed box, Fusion 360, PrusaSlicer, Windoows 11

Posted : 28/06/2020 8:18 pm
Share: