Notifications
Clear all

[Solved] Belt Tension Error and Toolhead crashing  

  RSS
jF
 jF
(@jf-2)
Trusted Member
Belt Tension Error and Toolhead crashing

Hi,

I got my 2 tool heads semi-assembled last week and been trying to get it working ever since.

It was going well until I reached the second tool head calibration, the tool just crashed.

I spent a night playing around sometimes getting both tools to work, but they always eventually failed again. Sometimes it was a belt tension error that crashed the printer, sometimes it was the tools crashing.

I realized that the tool heads docks weren't properly seated and would move. I went and fixed that, They are now properly jammed in the extrusion and won't bulge anymore. I also lowered the drip stopper thing, they were hitting the tool head.

Then after that, I thought that would fix it, but now I started getting random belt tension issues more often as well as still getting tool crashing.

I tried adjusting the belt tension but it quickly loosened back again.

Managed a one-toolhead print of the Batman thing from the sd card. It looked good, but the toolhead calibration kept crashing still.

During the installation, at the part where you need to torque the frames screw, I managed to strip one of the fasteners so I kind of went easy on the rest of the screws after that. I realized that this was probably my issue as some of the extrusion wasn't properly seated in their groove. So I disassembled all the panels and properly tightened all of the screws, multiple times until they were all perfect.

I also aligned the X-axis and then the belt tension, and did that multiple times. It's perfect now.

But after doing that I can't even use auto home without having the belt tension error most of the time. It goes to both end of the X/Y axis then do this little dance in the left front corner where it bounce between a point 1 inch away from the corner on each side. Then the printer crash.

This whole time, despite the issue, the X/Y calibration would succeed 99% of the time.

But then I tried to hard reset the printer and now it's even worse the X/Y Calibration fails 90% of the time and if it's not that, it's 90% guarantee to fail at the auto home, if the auto home success then it will probably fail when doing the tool calibration when it takes the tool and goes to do the auto home to figure the dock position.

Kind of out of idea, the belt seems perfect right now but I'm completely stuck with that belt calibration error.

Any idea?

Best Answer by jF:

Both grub screws for the pully on the right motor were completely loose, took multiple rotations to get both to even touch metal.
It must have been loose out of the box and got progressively worse.

Weird that none of the calibrations got that, even when I did the pin calibration, it was so off the first time it came down, it touched the side of the nozzle and then when moving to another side of the pin, it scratched both of my nozzles in the same exact way, yet the calibration was marked as a success.

After fixing that managed to print a multicolour calibration cube and it's incredibly close to 20mm on all side, so seem all is good now.

Posted : 04/09/2023 4:50 pm
Acht liked
jF
 jF
(@jf-2)
Trusted Member
Topic starter answered:
RE: Belt Tension Error and Toolhead crashing

Both grub screws for the pully on the right motor were completely loose, took multiple rotations to get both to even touch metal.
It must have been loose out of the box and got progressively worse.

Weird that none of the calibrations got that, even when I did the pin calibration, it was so off the first time it came down, it touched the side of the nozzle and then when moving to another side of the pin, it scratched both of my nozzles in the same exact way, yet the calibration was marked as a success.

After fixing that managed to print a multicolour calibration cube and it's incredibly close to 20mm on all side, so seem all is good now.

Posted : 08/09/2023 5:10 am
Acht liked
Share: