Notifications
Clear all

OctoPrint - tipy a problémy  

Page 5 / 6
  RSS
Zdenda-ZN
(@zdenda-zn)
Estimable Member
RE: OctoPrint - tipy a problémy

Hoj. V první řadě je důležitá informace jaký máš FW na RPi. Další důležitá informace je - Dělá to od začátku, nebo až teď? Fungovalo ti to někdy, nebo teprve začínáš? Jak probíhala instalace? RPi Zero W je hoooooodně pomalé, takže to že naběhne tiskárna nemá nic společného se startem RPi a octopi. Obecně jsou to v řádu minut, než je připraveno ke startu. Trochu to popiš.

Posted : 24/09/2019 11:31 am
Robot
(@robot)
Active Member
RE: OctoPrint - tipy a problémy

ok, dělá to od začátku, tedy nikdy se to nespojilo po bootu samo, instalace proběhla dle mého ok, dle návodu: ZDE, je mi jasný že Zero je pomalý, ale pokud naběhne a napíše v terminálu Connection closed, closing down monitor, tak to beru jako že už dále nebude pokračovat, MK3S 3.8.0, OctoPrint od Prusi verze 1.3.6.

pokud kliknu "connect" tak se to hned chyne

díky 🙂

celý log: 

Connecting to: /dev/ttyAMA0Changing monitoring state from 'Offline' to 'Opening serial port'Connected to: Serial<id=0xb09fb7f0, open=True>(port='/dev/ttyAMA0', baudrate=115200, bytesize=8, parity='N', stopbits=1, timeout=10.0, xonxoff=False, rtscts=False, dsrdtr=False), starting monitorChanging monitoring state from 'Opening serial port' to 'Connecting'Send: N0 M110 N0*125Recv: o\x00kThere was a timeout while trying to connect to the printerChanging monitoring state from 'Connecting' to 'Offline'Connection closed, closing down monitor


This post was modified 5 years ago by Robot
Posted : 24/09/2019 1:05 pm
Robot
(@robot)
Active Member
RE: OctoPrint - tipy a problémy

Tak problém byl v přenosové rychlosti. Ač to s 115200 funguje, tak auto-connect s tím nefunguje. Musí tam být AUTO. Nyní se to chytne už samo. Díky 🙂

Posted : 25/09/2019 6:42 am
Robot
(@robot)
Active Member
RE: OctoPrint - tipy a problémy

Ještě bych se rád zeptal na problém z jiného soudku. Jak vypínáte tiskárnu kde je RPI a octoprint napájen z tiskárny? Pokud jen vypínačem na MK3, tak je reálná šance že to jednou ty data na SD nepřežijou 🙁 Logoval se do Octoprintu a dávat shutdown je trochu nekonforní 🙂

Posted : 25/09/2019 6:48 am
Pavel Riedl
(@pavel-riedl)
Estimable Member
RE: OctoPrint - tipy a problémy

@ctirad-b

V podstatě od začátku to vypínám společně s MK3, ale tak nějak z principu věci dost dlouho po dotisknutí, protože ještě nechávám zchladit hotend.

Že to data na SD nepřežijí by bylo mrzuté, ale v naprosté většině tisknu tak, že to posílám ze Sliceru a karta slouží jako taková cache.

Necháme se překvapit 😉

Prusa MK4, Rack aka Closed box, Fusion 360, PrusaSlicer, Windoows 11

Posted : 25/09/2019 10:55 am
Zdenda-ZN
(@zdenda-zn)
Estimable Member
RE: OctoPrint - tipy a problémy

Ona v podstatě ta karta neslouží jen jako taková cache. Na té kartě je nainstalován systém, ze kterého to běží a ovládá se, takže je opravdu jen otázkou času, kdy se to tímhle vypínáním "natvrdo" pos..., nebo minimálně ještě víc zpomalí. A souhlasím s tím, že je dost nepohodlné připojovat se přes putty a vypínat to. Řešil jsem to tak, že bylo RPi mimo RAMBo, napájené sólo zdrojem a jednou za čas jsem ho restartoval. Každopádně pro tyhle případy je na místě si vytvořit klon, nebo alespoň img SD karty a v případě nutnosti to přehrnout (otázka max 10min i s přípravou). Horší jsou pak ty aktualizace Octoprintu... 😎 

Ovšem tohle se mě už netýká, protože jsem to přestal používat.

Posted : 25/09/2019 11:37 am
Dj Gas
(@dj-gas)
Active Member
RE: OctoPrint - tipy a problémy

Zdravím,potřeboval bych prosím poradit,nainstaloval jsem Octoprint na svuj Raspberry 3B+ ,dale instalace driveru pro TFT display a pak i TOUCH UI pro autologin dle https://github.com/BillyBlaze/OctoPrint-TouchUI/wiki/Setup:-Boot-to-Browser,ale stale mi bootuje do obrazovky viz.foto,může prosím někdo poradit,nejsem v tom uplne sbehly.

Posted : 01/10/2019 7:29 pm
kiklhorn
(@kiklhorn)
Active Member
RE: OctoPrint - tipy a problémy

@ctirad-b

Napadají mne dvě varianty - dioda + supercapacitor nebo lionka pro rpi a monitorovat napětí ze zdroje s automatickým shutdown  -

nebo použít OverlayFS

Osobně mám zařazenou "powerbanku" co se umí zároveň nabíjet i napájet výstup (čínské dc/dc moduly, jeden 18650 článek a dobastlený bypass). Z běžně prodávaných powerbank umí nabíjení i výstup zároveň Xiaomi mi 2C, ale nejsem si úplně jistý jestli bez odběru na výstupu výstup nevypne a nemusí se pak zapnout tlačítkem.

SD kartu mám jenom na boot (Rpi 4 ještě nemá doladěný FW pro boot rovnou z disku) a systém mi jede na SSD disku protože mám špatnou zkušenost s použitím  SD karet pro běh systému obecně.

Paměťové buňky na kartě mají omezený počet zápisů (SSD taky, ale řádově výš) a pokud ještě čip obsluhující zápisy má zmršený wear-leveling... V době RPI 1 mi některé typy karet vydržely v řádu jednotek týdnů. Zápisy se dají omezit - třeba přesměrovat logování do ramky apod. U RPi na kterých mi běží jednoúčelové věci (většinou VPN server / klient) mám navíc prostě položenou zduplikovanou kartu s instrukcemi - když to padne připoj tam monitor a zkus to restartovat, pokud to neskončí na login: tak to vypni a vyměň kartu.

Posted : 03/10/2019 11:25 pm
Robot
(@robot)
Active Member
RE: OctoPrint - tipy a problémy

@martin-3

prozatím, to budu vypínat vypínačem na tiskárně a uvidíme za jak dlouho to odejde. Je pravda, že je tam jen systém, takže když to klekne tak to nebude takový disaster. Přešel jsem na Prusu z Anety A8 a jsem moc rád, že je MK3S "uhlazená", tak tam nechci žádné čouhající dráty 🙂

S tím souvisí, jak řešíte RPI kameru a spojení s ní přes flex kabel? Pokoušel jsem se sehnat nějaký kabel, který bude kruhového průřezu, ale nic jsem nenašel. Ten flex bude obtížné schovat to nějakého rukávu. Rád bych, aby to fungovalo, ale i hezky vypadalo 🙂

Posted : 10/10/2019 9:15 am
Zdenda-ZN
(@zdenda-zn)
Estimable Member
RE: OctoPrint - tipy a problémy

@roman-s26

Provedl jsi instalaci grafického prostředí? Je to ten příkaz sudo /home/pi/scripts/install-desktop

Posted : 22/11/2019 12:42 pm
palo.o
(@palo-o)
New Member
RE: OctoPrint - tipy a problémy

Dobrý deň, prosím vás  o radu ohľadom OctoPrintu. Veľa kritiky som čítal na Raspberry Zero W ako zlyhanie tlače, posunutie vrstiev a pod. Zaujímalo by ma, či chyba tlače môže nastať aj keď tlač začne z SD karty. Je možné spustiť tlač manuálne z SD karty, následne sa prihlásiť cez OctoPrint, monitorovať priebeh cez web kameru a prípadne  tlač vypnúť?
Ďalej by ma zaujímalo, ktorá Raspberry je najspoľahlivejšia a najbezpečnejšia(prehrievanie a pod), napr. verzia 3, alebo 4. Potrebujem iba manuálne spustiť tlač, monitorovať  pomocou web kamery a v prípade problému zrušiť tlač. Napadlo ma aj riešenie IP home kamery + wifi zástrčky, ale nechcem tlačiareň natvrdo vypínať.
Ďakujem za radu

Posted : 04/02/2020 8:57 pm
Robot
(@robot)
Active Member
RE: OctoPrint - tipy a problémy

Jedu na RPI Zero W již několik měsíců a žádný z popisovaných problémů se mi neprojevil. Zastavit tisk lze z OctoPrintu. Osobně jsem to nikdy nevyužil. Taky jsem měl nedůvěru k vypínání RPI "na tvrdo" s MK3S vypínačem, ale prozatím nedošlo k žádnému problému. Od nainstalování a zprovoznění to běhá na 100% a jsem zcela spokojen. Kameru prozatím nemám, protože jsem zatím nikde nenašel jak to udělat elegantně, ten flex kabel co je k RPI kameře se mi vůbec nelíbí, shaním nějakou redukci z plochého na kulatý.

Posted : 05/02/2020 9:44 am
Matouš Bárta
(@matous-barta)
Active Member
RE: OctoPrint - tipy a problémy

@palo-o

Taky nemám s tiskem přes Zero problémy. Dokonce je to aktuálně jediná možnost jak dát soubory do tisku, protože nemám čtečku karet. 

@robot

Jako kamera stačí jakákoliv USB kamerka. Já tam mám starou kameru od Logitechu a funguje skvěle. 

Posted : 05/02/2020 10:22 am
palo.o
(@palo-o)
New Member
RE: OctoPrint - tipy a problémy

Ďakujem za odpovede. 

Zero som spojazdnil, ale pri prvom spustení sa mi ukázalo upozornenie kvôli možnému požiaru a  bezpečnosti, ako nenechávať tlačiareň nikdy bez dozoru a pod. Rozmýšľam, či by nebolo bezpečnejšie použiť napr. RASPBERRY Pi 3 B+.

  @matou-b

Ďakujem za tip, ale kameru zapojiť cez USB je asi problém, kedže je tam veľmi málo miesta. Mám org.  USB redukciu RASPBERRY ,ale je veľmi široká.

Posted : 06/02/2020 11:51 am
Robot
(@robot)
Active Member
RE: OctoPrint - tipy a problémy

@palo, nebezpečí požáru je od tiskárny, ne od zera 🙂

@matou, to mám v plánu zkusit. použije se ten micro usb vstup z boku? je potřebná nějaká konfigurace dle kamery nebo ti to prostě najelo?

Posted : 06/02/2020 12:37 pm
sc2
 sc2
(@sc2)
New Member
RE: OctoPrint - tipy a problémy

@jaroslav-

Také jsem se pokoušel nahrát češtinu do Octoprintu, ale chybi soubor setup.py, nevíte co stím?

This post was modified 4 years ago by sc2
Posted : 07/05/2020 2:21 pm
toma.n11
(@toma-n11)
New Member
RE: OctoPrint - tipy a problémy

Ahoj, může mi prosím někdo poradit?
Mám nainstalovaný Octoprint na Prusa i3 MK3. Octoprint běží (proběhl upgrade na 1.4.2), dostal jsem IP adresu, ale při pokusu o připojení tiskárny mi to píše:

State: Offline (Error: No more candidates to test, and no working port/baudrate combination detected.)

Dále nemohu nainstalovat plugin pro zobrazení IP adresy na tiskárně. Při instalaci to spadne a musím přeinstalovat celou SD kartu a začít znovu. 

Tiskárna má firmware 3.9.1.3518
RPi zapnuto

Díky

Posted : 04/10/2020 5:03 pm
David T.
(@david-t)
Noble Member
RE: OctoPrint - tipy a problémy
Posted by: @martin-3

@ctirad-b

Napadají mne dvě varianty - dioda + supercapacitor nebo lionka ... nebo použít OverlayFS

Pověsím se na tento sice starší, ale pro mě dost aktuální příspěvek.

Po dlouhé době bojů s opakovaným poškozením SD karty jsem to vyřešil. Celé RPi Zero W letělo do koše (obrazně) a místo toho tam teď mám RPi 4 připojené přes USB port a systém je přepnutý na OverlayFS, /boot je připojený RO a je vypnutý swap. Toto všechno dohromady nejde dosáhnout na Zero W, protože ten má na to málo RAM. Nehledě k tomu, že je pomalý, má jenom jedno jádro CPU, a díky tomu mi mršil tisky.

Od té doby mám 0 (slovy nula) poškozených tisků kvůli nestíhajícímu Zero W a 0 (slovy nula) poškozených SD karet. Vypínat to můžu kdy chci a jak chci. Jediná nevýhoda je, že si po restartu "nepamatuje" uploadnuté soubory s gcody, takže ty si musím ukládat jinde, ale to jsem dělal tak jako tak.

Tolik moje zkušenosti s RPi Zero W. Již nikdy více. Jo a mimochodem Zero W je přímo Octoprintem oficiálně nedoporučovaný HW.

Posted : 22/11/2020 9:22 am
Pavel Riedl
(@pavel-riedl)
Estimable Member
RE: OctoPrint - tipy a problémy

@david-t-3

Tak to by mě celkem zajímalo, já zase zavrhl tisk z RPi4 pře USB, protože mi to dvakrát zmršilo tisky a pak jsem ztratil trpělivost. RPi Zero W je sice fakt pomalé, ale takový problém jsem s ním neměl nikdy... Tak já ho zase vytáhnu z bedny a dám mu šanci. Ale jen přes sériový port! Teď jen najít, které dráty kam strčit. :-/

Prusa MK4, Rack aka Closed box, Fusion 360, PrusaSlicer, Windoows 11

Posted : 22/11/2020 3:00 pm
David T.
(@david-t)
Noble Member
RE: OctoPrint - tipy a problémy

@pavel-riedl

Otázka je, jak je ten RPi 4 chlazený. Já jsem ho musel dát do kovové krabičky, která slouží zároveň jako pasivní chladič, od té doby má do 45st. a nepřehřívá se. A taky je důležité kvalitní napájení. Rozhodně nelze počítat, že to půjde napájet z Einsy tak jako Zero W. RPi 4 si umí na 5V docela potáhnout a na to Einsy nemá kapacitu. RPi 4 se tedy musí napájet externě. Já se teď chystám zkusit miniaturní DC/DC měnič, abych to mohl honit přímo z  24V zdroje MK3 a nemusel mít pro RPi speciální adaptér na 230V.

Posted : 22/11/2020 3:09 pm
Page 5 / 6
Share: