Notifications
Clear all

Problém s tiskem přes Color Print  

  RSS
kabecz
(@kabecz)
Active Member
Problém s tiskem přes Color Print

Ahoj, dobrý den,
potřeboval bych poradit s chybu při tisku s Color Printem, dříve to bylo OK.

Problém je v tom, že mi vlastně v poslední době nikdy nedojde tisk do konce té vrstvy ke se má tisknout před výměnou, ale vždy zůstane nějaký kousek, který se dotiskne s novou barvou. Jedná se vždy o opravdu tisk cca 1cm/2.

Takto se to dříve nechovalo, myslím v době, kdy se volba generování g-codu pro ColorPrint nastavoval přes Slicker.

Od doby, kdy je to v jednom nastavení a mohu tak rovnou dát g-code do webu k úpravě mi to takto blbne.

Abych to uvedl na příkladu, tak chci, aby vrstva 2.4mm již byla s jinou barvou, tak zadám vrstvu 2.2mm a ono to "dojede" do konce 2.2mm vrstvy, ale kus nedodělá (vždy v jiném místě než se zrovna tisklo), a dojede to až po výměně filamentu.

Ještě upřesnění, nemám MM upgrade.

Má někdo podobný problém?

Děkuji za rady.

Karel

Posted : 10/08/2017 1:55 pm
radovan.m
(@radovan-m)
Trusted Member
Re: Problém s tiskem přes Color Print

Mám stejný problém.
Navíc nemám jistotu ve které vrstvě se bude barva měnit. Vyrobil jsem si model, který má schodky ve výšce 0,9 na 1,05 a z 1,05 na celkovou výšku 1,2 mm.
Layer height jsem nastavil na 0,15 a Slic3r (poslední verze 1.36.2-prusa3d-stable-win64) skutečně v Preview ukazuje jednotlivé vrstvy tak, jak jsem si je naplánoval.
Po importu do ColorPrint http://www.prusaprinters.org/color-print/ je ale jako poslední vrstvu možno zvolit 1.35(!)
Ať nastavím výměnu filamentu v posledních dvou vrstvách (1.2 a 1.05mm) nebo o vrstvu dřív (0.9 a 1.05mm), výtisk se barevně nepovede (základní barva a poslední dvě vrstvy výměna filamentu).

Máme nějakou alternativu ke ColorPrintu?

Posted : 15/08/2017 5:35 pm
miroslav.h4
(@miroslav-h4)
Honorable Member
Re: Problém s tiskem přes Color Print

Nelze měnit barvu a myslet si že první vrstva nové barvy bude barevně v pořádku. Vždy tam bude prosvítat spodní barva. U takto malých modelů lze výměnu zajistit i ruční editací souboru gcode. Algoritmus ručního postupu jsem tady někde popisoval, stačí si dát prohledat mé příspěvky. V podstatě jde o to najít první nastavení souřadnice Z na požadovanou hodnotu (G1 Z0.900 F...........), přesvědčit se zda na dalším řádku následuje vytlačování filamentu (G1 E0.80000 F............ nebo podobně). No a před tento povel k vytlačování filamentu vložit nový řádek s povelem M600. A dále stejným způsobem hledat další nastavení souřadnice Z na další hodnotu a opakovat uvedený postup. Pokud bude tento postup dodržen je jistota že nová barva začne vždy na začátku nové vrstvy. Pozor taky na to že je nutno použít editor který nic do textu nepřidává.

Posted : 15/08/2017 6:54 pm
radovan.m
(@radovan-m)
Trusted Member
Re: Problém s tiskem přes Color Print

O prosvítání není řeč. Asi jsem se nepřesně vyjádřil.
Děkuji za specifikaci ruční editace gcode.

Po vypnutí Lift Z ve Slic3ru se zdá být problém vyřešen. ColorPrint opět pozná poslední vrstvu (a žádnou si nepřidá) a barvy se mění ve vrstvách, které jsou požadovány. Nedotisknuté "kousky" z původní barvy, které se dotisknou až po výměně filamentu a vytvoří se tak barevná šmouha nebo jiný nežádoucí artefakt (jak píše karel.b2) se také neprojevují.

Vypnutí Lift Z: Záložka Printer Settings > Extruder 1 > Retraction > Lift Z: 0

Posted : 16/08/2017 6:32 pm
miroslav.h4
(@miroslav-h4)
Honorable Member
Re: Problém s tiskem přes Color Print

Tohle vypnutí Z liftu je stará známá věc. Taky bývala volba profilu Printer Settings Original Prusa i3 Mk2 Color Print, s vypnutým Z Liftem aby fungoval právě ColorPrint. Bůh ví jakou to mají verzi na webu ale vytahují se že Color Print už umí respektovat i Z lift. Asi ne. Jinak celá debata kolem ColorPrintu a ZHopu je tady http://shop.prusa3d.com/forum/rady-k-tisku-nastaveni-slic3ru-kissliceru-oprava-m-f8/color-print-a-nova-funkce-slic3r-zhop-t2568.html

Posted : 16/08/2017 7:08 pm
Share: