Notifications
Clear all

materiál  

  RSS
Jarda D
(@jarda-d)
Estimable Member
materiál

Dobrý den,
3D tisk je pro mě úplně nový ( znám samozřejmě dlouho ale tiskárnu jsem si mohl koupit až teď). Začátkem ledna mi má přijít i3 MK3. Dodávají k tomu 1 kg PLA, mám si zrovna objednat ještě další materiál ? Strunu ABS? Jak říkám, zkušenosti žádné, tak si nechám poradit od zkušenějších.V týhle fázi to mám spíš na hraní 😀 Dík.

Posted : 26/12/2017 10:25 am
hp.pavel@seznam.cz
(@hp-pavelseznam-cz)
Estimable Member
Re: materiál

Ahoj pro začátek ti PLA bude stačit. Je to dobrý materiál na tisk spoustu věcí odpustí a jediné co se dá tak nějak pokazit je samotná příprava modelu pro tisk. Nemusíš ale můžeš podložku vyhřívat má to vliv pouze na spotřebu pokud máš tiskárnu při pokojové teplotě. Rozhodně si to vyzkoušej obojí 😀
Přeji spoustu hodin zábavy.

Posted : 27/12/2017 12:32 am
V.S.
 V.S.
(@v-s)
Honorable Member
Re: materiál

Budeš si muset sám vybrat co budeš z čeho tisknout.

Obecně.:
PLA - dobře jednoduše se tiskne, nemá rádo vysoké teploty (cca od 70° dochází k deformacím), je pevné tvrdé UV odolné (vhodné na ven), špatně se brousí a povrchově upravuje, při tisku nesmrdí, snadno se lepí vteřiňákem. Asi nejvhodnější pro začátečníka.

ABS - hůř se tiskne díky smrštivosti a náchylnosti na teplotu při tisku (při průvanu praská, nejlíp mít tiskárnu zakrytovanou), tepelně odolné, degraduje na UV (nedoporučuju na ven poměrně rychle degraduje na slunci), při tisku smrdí, lehce se opracovává a tiskne. Tisknou se z něj díly tiskárny.

PETG - tiskne se bezproblémově jen je třeba dát pozor na 1. vrstvu aby moc nepřilnula k PEI, je teplotně i UV stabilní, šptaně se brousí a povrchově opracovává, lze lepit vteřiňákem. Používá se na tisk větších objektů a dílů tiskáren.

Na první tisky ti bude stačit dodané kilo PLA.
Z mé dlouholeté zkušenosti s tiskem kupuju téměř výhradně produkci českých firem Plasty Mladeč a Fillamentum, kde vím jakou kvalitu a jakou barvu dostanu. Čína je sice levnější, ale barvy pokaždé jiné takže navázat z jedné špulky na druhou je potíž a občas kvalita dost pokulhává...

Posted : 27/12/2017 5:35 am
Jarda D
(@jarda-d)
Estimable Member
Topic starter answered:
Re: materiál

díky

Posted : 27/12/2017 6:35 pm
Share: