Po upgrade firmware na "prusa3d_fw_MK3S_MK3S+_3_13_2_7080.hex" nefunguje kalibrace xyz

Benachrichtigungen
Alles löschen

[Gelöst] Po upgrade firmware na "prusa3d_fw_MK3S_MK3S+_3_13_2_7080.hex" nefunguje kalibrace xyz  

Seite 1 / 2
  RSS
Jára
(@jara)
Estimable Member
Po upgrade firmware na "prusa3d_fw_MK3S_MK3S+_3_13_2_7080.hex" nefunguje kalibrace xyz

Po upgrade firmware na "prusa3d_fw_MK3S_MK3S+_3_13_2_7080.hex" mi přestala fungovat kalibrace xyz.

Netuším, co s tím, aby kalibrace znovu fungovala - tedy s výjimkou downgrade firmware. Napsal jsem na podporu.

Chyba vůbec není v oficiálním seznamu chybových hlášek: https://help.prusa3d.com/article/xyz-calibration-error-messages-mk3-mk3s-mk3s_112340 Jak/proč mám asi kontrolovat osy, když tiskárna tiskne bez problémů?

Veröffentlicht : 16/01/2024 9:15 pm
Jára
(@jara)
Estimable Member
Themenstarter answered:
RE: Po upgrade firmware na "prusa3d_fw_MK3S_MK3S+_3_13_2_7080.hex" nefunguje kalibrace xyz

Vyrobil jsem bug report.

Vypadá to, že tam už jeden podobný bugreport visí.

vůbec nerozumím, co to je INVERT_Y_DIR a kde se to nastavuje. Mám standardní tiskárnu a nikdy jsem nepotřeboval měnit směry os.

Veröffentlicht : 17/01/2024 7:03 am
Jára
(@jara)
Estimable Member
Themenstarter answered:
RE:

Po upgrade FW to vypadalo dost zle - viz video. Je to hloupé, že tiskárna hlásí chybu, která není zdokumentovaná.

Nakonec  jsem problém vyřešil 2 kapkami oleje na 2 pohybové šrouby osy z. A celá kalibrace xyz prošla v pohodě.

Diese r Beitrag wurde geändert Vor 11 months 4 mal von Jára
Veröffentlicht : 19/01/2024 9:09 pm
Pavel Riedl gefällt das
Jára
(@jara)
Estimable Member
Themenstarter answered:
RE:

Dostal jsem odpověď od podpory, že olej by se neměl na trapézové tyče vůbec používat. Podle podpory hrozí, že se na oleji zachytí nečistoty a ty ohoblují umělohmotné trapézové matice (čekal jsem na odpověď dost dlouho).

Každopádně jsem zjistil, že tření u pravé matice je výrazně vyšší nežu té levé. To je chyba tiskárny na kterou se přijde pouze při kalibraci.

Diese r Beitrag wurde geändert Vor 11 months von Jára
Veröffentlicht : 29/01/2024 10:49 pm
Pavel Riedl gefällt das
Pavel Riedl
(@pavel-riedl)
Estimable Member
RE: Po upgrade firmware na "prusa3d_fw_MK3S_MK3S+_3_13_2_7080.hex" nefunguje kalibrace xyz

Dík! Dobré vědět.

Prusa MK4, Rack aka Closed box, Fusion 360, PrusaSlicer, Windoows 11

Veröffentlicht : 30/01/2024 7:43 pm
Jára
(@jara)
Estimable Member
Themenstarter answered:
RE:

Teď potřebuji vyřešit, co dělat s tou drhnoucí maticí? Máte někdo tušení jak to řešit?

Psal jsem před týdnem na podporu a zatím žádná odpověď.

Veröffentlicht : 31/01/2024 10:54 am
Pavel Riedl
(@pavel-riedl)
Estimable Member

Kup novou. Stojí 180,- A když to vyjednáš se servisem, budeš mít jednu plonkovní.

Ještě mě tak napadlo... zkus ji vyčistit, třeba se tam vtáhl nějaký chlup nebo otřep.

Prusa MK4, Rack aka Closed box, Fusion 360, PrusaSlicer, Windoows 11

Veröffentlicht : 31/01/2024 1:22 pm
Jára
(@jara)
Estimable Member
Themenstarter answered:
RE:

To bych už raději koupil něco takovéhleho https://eshop.haberkorn.cz/pohonne-elementy/trapezove-srouby-a-matice/matice-s-prirubou-bronzove/

Bronzová matice už nemá šanci se zmrskat i kdyby to bylo namazané a bude mít daleko vyšší životnost. A cenově mě to vyjde nastejno jako předražené "Průšovy náhradní díly".

Bronzová matice

Veröffentlicht : 31/01/2024 5:48 pm
Milos V.
(@milos-v)
Prominent Member

Taky se mě najednou nepodařilo projít žádnou kalibrací os, i když tiskárna normálně tiskla. Nakonec pomohlo, že jsem hýbnul s výškou PINDA sondy, ač mi to vlastně nedávalo smysl. A kalibrace najednou v pořádku a vše perfektně rovné.

Veröffentlicht : 31/01/2024 9:20 pm
Jára
(@jara)
Estimable Member
Themenstarter answered:
RE:

Děkuji za další námět na vyzkoušení.

Já to cítím rukou, že trapézové matice mají jiný odpor / jiné tření. Tohle je třeba srovnat.

Naštěstí tiskárna tiskne a po promazání olejem opětovnou kalibrací prošla nedávno. Když olej otřu tak se vrátím do předchozího stavu. Ale s novým FW.

Veröffentlicht : 01/02/2024 12:19 am
pink_clown
(@pink_clown)
Estimable Member

Ono to může být i třením v ložisku tyče. Někdy se zvýší odpor, když nejsou matice ve stejné výšce a matice s vzpříčí, ale to by se asi projevilo na obou stranách.

Je možné, že u nového FW zvýšili citlivost stallguardu a test neprojde, i když tisku to takzvaně "nevadí".

Na videu, není žel vidět hláška. Ale jak jsem koukal, tak to ani neposunulo z dolů. Posunuly se ti na začátku test obě strany až nahoru a zachrastilo tam? 

Mohlo by to indikovat nějaké opotřebení a upozornění, že něco přestává být v pořádku. Zkusil si vyměnit problémovou matici?

Koukám, že se to nějak hromadí, po upgradu u MK4 na 5.1 zas neprojde lidem kalibrace Y. Přitom také lze tisknout.

Je škoda, že ani v jednom případě není od Průši poznámka, zda s tím něco dělali.

Veröffentlicht : 01/02/2024 10:12 am
pink_clown
(@pink_clown)
Estimable Member

@jara

Pro jistotu jsem si udělal také XYZ test a celý prošel. Mám stejnou verzi FW.  Takže by to mohlo být opravdu HW. Jak dlouho máš tiskárnu?

Veröffentlicht : 01/02/2024 11:17 am
pink_clown
(@pink_clown)
Estimable Member

@milos-v

při té neúspěšné kalibraci, nedotýkala se ti tryska podložky, neškrtala o papír? Jediné co mně napadá, že by před reakcí magnetů na PINDU zareagoval jemně nastavený stallguard. Posunutím PINDY směrem dolů se zmenší vzdálenost mezi špičkou trysky a PINDOU a tím se zmenší šance, že tryska zadrhne o papír.

Při kterém kontrolním bodu ti to selhalo?

Veröffentlicht : 01/02/2024 11:21 am
Milos V.
(@milos-v)
Prominent Member

Tohle byla docela sranda a spousta hodin. Samozřejmě každý chce, aby PINDA byla aspoň 1mm nad tryskou, aby nezadrhávala o troku zkroucené výtisky, čím výš tím líp. Člověk musí dávat bacha, protože když ji dá moc nahoru, tak už při AutoHome na začátku kalibrace narazí do desky. Takže něco mezi. Takhle to fungovalo celý roky (6 let), ale pak náhle po nějakým upgradu firmwaru se začaly dít věci. Za začátku kalibrace jak sjíždí od horních dorazů osy Z to například hned vyhodilo chybovou hlášku (viz úvodní od autora), ještě než se to vůbec dotklo desky. Nebo to začalo kalibrovat, ale na konci to hlásilo silně zkosené osy. A pokud jsem dal trysku ještě o něco níž, najednou všechno v pořádku, kalibrace super, osy perfektně rovné. Skoro mi to přišlo, že na začátku kalibrace, jak sjíždí od dorazů to začalo počítat, jak daleko jede dolů a pokud v dané nastavené vzdálenosti to nedetekovalo podložku, tak to neprošlo0. Každopádně jak jsem psal, jakmile jsem ji ještě snížil, najednou bez jediného problému.

Veröffentlicht : 01/02/2024 4:14 pm
Milos V.
(@milos-v)
Prominent Member

Jo a nemám to ozkoušené, ale mohla to být kombinace upgradu fw a výměny za super PINDU (i přes to že je v HW nastavená).

Veröffentlicht : 01/02/2024 4:16 pm
pink_clown
(@pink_clown)
Estimable Member

@jara

pokud si na podporu poslal mail, tak se dočkáš možná do velikonoc. Přihlaš se v eshopu na chat a tam se ti ozvou ihned.

Veröffentlicht : 01/02/2024 5:20 pm
Jára
(@jara)
Estimable Member
Themenstarter answered:
RE:

Tiskárnu mám 1 rok a je stále v záruce.

Podívejte se prosím na tohle video,  na tom je celý problém jasně vidět. Kopie videa zde: http://78.108.103.11/~fojtik/MK3S/NutFriction.mp4

Obě závitové tyče jsem čistil benzínem a nepomohlo to. Jedna matička má úplně jiné tření než ta druhá.

https://storage.googleapis.com/prusa3d-content-prod-14e8-wordpress-forum-prod/2024/02/68e29652-nutfriction.mp4

PS: Vložení mp4 videa nefunguje :(.

Diese r Beitrag wurde geändert Vor 11 months 5 mal von Jára
Veröffentlicht : 02/02/2024 10:31 am
pink_clown
(@pink_clown)
Estimable Member
RE:

To bych doporučil se spojit s podporou (připojit se do e-shopu a zahájit chat) , Pokud jim pošleš to video s neotáčející se maticí, myslím, že to uznají jako reklamaci.

Pokud ne, tak bych do toho vrazil těch 179.- kč na novou matici.

Mám pocit, že jsem někde zahlédl i .stl soubor na vytištění matice.

Nakonec asi nejsi první u koho to zlobí https://forum.prusa3d.com/forum/original-prusa-i3-mk3s-mk3-assembly-and-first-prints-troubleshooting/issues-with-trapezoidal-nut/

Ještě doplnění, ještě bych vyzkoušel, jestli se obě matice chovají stejně na obou závitových tyčích, jestli to náhodou nebude tou tyčí.

Veröffentlicht : 02/02/2024 3:19 pm
pink_clown
(@pink_clown)
Estimable Member

https://www.printables.com/cs/model/31020-trapezoidal-lead-screw-nut-tr8x8-4/files

Veröffentlicht : 02/02/2024 3:49 pm
pink_clown
(@pink_clown)
Estimable Member

Posted by: @pink_clown

https://www.printables.com/cs/model/31020-trapezoidal-lead-screw-nut-tr8x8-4/files

Vytiskl jsem to a závit funguje, akorát příruba bude potřebovat upravit, nesedí na MK3

Veröffentlicht : 02/02/2024 4:41 pm
Seite 1 / 2
Teilen: