Notifications
Clear all

Potíže s kvalitou  

  RSS
Jan Ledvinka
(@jan-ledvinka)
New Member
Potíže s kvalitou

Ahoj,

mám problém s kvalitou tisku. Tisknu na MK3S.

 

Před korona virovou krizí jsem si u Průšy nechal vytisknout na ukázku část budovy, kterou modeluji. Ale nemůžu dosáhnout stejné kvality. Pro porovnání přikládám foto. Ani není třeba ukazovat, která je má a která od Prusalab. Na fotkách je i patrné, že se nevytiskly čepy na slepení. Problém je hlavně s první vrstvou. Abych mohl něco vytisknout bez těch ošklivých vrásek, musím ve vyladění osy "Z" sjet z -650 až na -850. Podložka je dobře vyčištěná a zkalibrovaná, tím jsem si jist. Před každým tiskem ji čistím Isopropanolem a jednou týdně ji umyji acetonem.

 

Prosím o rady se kterými nastaveními si pohrát, ať už v Prusasliceru nebo přímo v tiskárně.

 

Předem děkuji za odpověd.

 

Posted : 18/07/2020 1:42 pm
kUMters
(@kumters)
Estimable Member
RE: Potíže s kvalitou

Mno píšeš, že keď skalibruješ Z tak sa to vyrieši = čiže kde vidíš problém?

MK3S + MMU2S (@BMG + MOSQUITO), MINI, ANET A8

Posted : 19/07/2020 8:03 am
Kopr
 Kopr
(@kopr)
Member
RE: Potíže s kvalitou

Přijde mi to jako hodně podobný problém co řeším já tady:
https://forum.prusa3d.com/forum/original-prusa-i3-mk3-czech-cesky-jak-to-vytisknu-pomoc-s-tiskem/prvni-vrstva-neni-zcela-rovna/#post-261445

Pokud mluvíš o těchto "vráskách"

Tak na ty mi bylo doporučeno naopak zvednout osu Z pro první vrstvu (tj. místo -970 mám nyní -798). Ale já nejsem také stále spokojen, protože výtisk vypadá takto:

tj. spodní vrstva není zcela "slitá" do jedné plochy a to jsem tak trochu očekával, že bude 😊

Posted : 12/09/2020 6:55 am
heka
 heka
(@heka)
New Member
RE: Potíže s kvalitou

Zdarec taky mám problém s kvalitou vynechá vás mi na různých místech .Tisknu s tryskou 0,6 vrstvu 0,35

Posted : 01/11/2020 8:28 am
Milos V.
(@milos-v)
Prominent Member
RE: Potíže s kvalitou

Všichni tři tu ukazujete poměrně běžné "problémy", bohužel jsou všechny tři způsobeny úplně něčím jiným. Takže to kombinovat do jednoho vlákna nazvaného potíže s kvalitou je trochu nešťastné. 

Takže...

@jl_27

U tebe je naproste evidentně tryska příliš dole připlácnutá na desce. Dochází k odlepování a vytváří to ony vlnky, takže šup s ní výš. Potom můžeme řešit zbytek.

@kopriva-jakub:

U tebe jsme v řešili, jestli nedochází k podextrudování, zjistili jsme tuším, že ne. U tebe naopak by tryska měla jít trošku víc dolů, dojde více ke spojení linek. Sniž ji tak, dokud nebude docházet k tomu, co to dělá jl_27. Možná bych u první vrstvy při tisku v menu přidal průtok filamentu, třeba na 103 (%), ale pak to vrať.

@hegr-k

Ty máš problém úplně jiný. To není vynechávání, tohle jsou body, kde tryska začíná a končí každou vrstvu. Jelikož vždy vytiskne jednu vrstvu a pak musí zvednout, dojet na začátek a tisknout novou vrstvu. Dochází v těchto místech k drobným vadám na povrchu. U tebe je to znásobeno tím, že tiskneš velkou tryskou a velké vrstvy. Takže pokud zmenšíš vrstvy a trysku, bude to vidět méně, ale stejně bude. Dá se s tím dělat různé věci. Například donutit tiskárnu, aby začínala a končila vždy na stejném místě. Budeš tam mít stejnou vadu, ale pouze v jednom sloupci (PrusaSlicer - Nastavení tisku - Vrstvy a perimetry - Pozice švu změnit z nejbližší na zezadu). Nebo zkusit přepnout ve stejném menu "Nejprve tisknout vnější perimetry". Vše má své pro a proti. Pokaždé bude výtisk někde lepší a někde horší. Doporučuji zkombinovat s dodatečnou úpravou po tisku.

Jak jsem řekl, u vás všech se jedná o standartní problémy při tisku, které jsou dokonale popsány v různých příručkách. Asi vám tu nikdo neporadí nic lepšího, než už je stokrát napsáno:

https://help.prusa3d.com/en/tag/mk3s/print-quality-troubleshooting_225

https://www.simplify3d.com/support/print-quality-troubleshooting/

https://blog.prusaprinters.org/cs/jak-vyresit-nejcastejsi-problemy-pri-3d-tisku_34021/

 

Posted : 01/11/2020 11:02 am
Share: