Notifications
Clear all

Zaseklý filament  

  RSS
Víťa
(@vita)
New Member
Zaseklý filament

Zdravím odborníky,

potřeboval bych poradit - mám tiskárnu I3/MKS3 (sestavená výrobcem) a při tisku mi začal prokluzovat filament (světle zelený PLA 1.75 mm).
Zkontroloval jsem přítlak koleček, jestli neprokluzují, ale zjistil jsem, že filament je tam kouslej tak, že s ním vůbec nejde pohnout ani při zahřátí na 255 st.C. Trysku jsem pročistil akupunkturní jehlou, ale mám to ve stavu kdy filament nejde tam ani ven. Před tím to tisklo normálně. Jako začátečník bych řekl, že se to ucpalo někde mezi tryskou a těmi podávacími kolečky.
Máte nějaký chytrý nápad co s tím ?

Díkyzasekly filament

Posted : 26/05/2019 2:48 pm
Bouri
(@bouri)
Trusted Member
RE: Zaseklý filament

U mně sem tento problém řešil vyndáním celého hotendu a zapnul nahřívání trysky (bed není potřeba), samozřejmě mimo chladící větráček. Po chvíli filament povolil a šel vytlačit ven (trochu zatlačit filament směrem do trysky a pak jde vytáhnout klasickou cestou) a vypnout nahřívání. Pak po vychladnutí to celé složíš dohromady.

Způsobovalo mi to slabé chlazení hotendu, takže se filament natavil v místě, kde neměl.

Posted : 06/06/2019 6:10 am
xrodney
(@xrodney)
Active Member
RE: Zaseklý filament

Mam stejny problem s Fillamentum PLA Crystal Clear na Mk3S.

Podle vseho  je faktoru vice ale hlavnim problemem je upraveny tvar heat-break ktery se tesne za hot zonou rozsiruje z 2.0 mm na 2.2 mm a  pri retrakci a zchladnutim filamentu tesne za hot zonou obcas dojde k zaseknuti filamentu.

Ta uprava je pouze kvuli snadnejsimu vytahovani filamentu pro MMU takze pokud MMU nepouzivate tak se toho da zbavit jednoduse vymenou za original E3D heat-break ktery ma vnitrni prumer stejny po cele delce, pripadne za jeji titanovou variantu ktera ma vyhodu v nizsi tepelne vodivosti a tim snizi sanci na pripadny heat-creep.

V mem pripade doslo eventualne po vetsim mnozstvi zaseku i k poskozeni bovdenu a plastove zatky ktera ji drzela na miste takze rovnou objednavam cely novy hot-end u E3D vcetne Capricorn Bowdenu (vyzsi teplotni odolnost), medeneho heater bloku (stabilnejsi teplota a vetsi maximalni provozni teplota) a jejich nove trysky (Nozzle-X) vhodnejsi pro abrasivni a lepive materialy.

 

Posted : 16/06/2019 5:44 pm
Share: