Notifications
Clear all

Tisk PLA - neustále ucpaný extruder  

  RSS
Ondrowicz
(@ondrowicz)
Eminent Member
Tisk PLA - neustále ucpaný extruder

Mám problém s tiskem PLA, už z toho začínám být dost šílený.

Když jsem tiskárnu asi před půl rokem koupil a sestavil, tiskl jsem ze začátku jen PLA. Nutno ale dodat, že poměrně jednoduché a ne příliš rozsáhlé věci.

Pak jsem přešel na PETG a většinu věcí tiskl z něj. Když jsem teď před nedávnem přešel zpět na PLA, začal jsem mít celkem pravidelně problémy s tiskem, projevující se podextruzí vedoucí až k nulové extruzi v nějaké vrstvě, takže když po čase přijdu k tisku, hlava jezdí naprázdno někde ve vzduchu. Tyto problémy jsem pozoroval u různých filamentů (Prusament, Mladeč, DevilDesign) i různých barev.

Na základě diskusí na fóru (české i anglické) jsem už zkusil tyto věci:

  • zkontrolovat správnou pozici podavacího kolečka a utažení červíku, očistit štětečkem, namazat ozubení
  • rozebrat a vyčistit hotend, vyměnit PTFE trubičku, nanést novou teplovodivou pastu (neoriginál)
  • pořádně před tiskem vyčistit hotend jehlou i cold pull
  • vyměnit originální heatbreak za běžný full metal heatbreak (bez přechodu průměru uvnitř heatbreaku) s nanesením originální teplovodivé pasty, nová 0.4 mm tryska
  • proměření odporu termistoru při pokojové teplotě pro kontrolu funkce
  • kalibrace PID
  • změna teploty k vyšší teplotě (nižší teploty mi obecně moc nefungují, pokud tisknu teplotní věž, většinou dojde k chybě tisku tak u 205°C a níže), postupně na 220 i 240 °C. Teplotu podložky jsem ponechal na výchozích 60°C.
  • snížení retrakce z 0.8 na 0.4, přitom i snížení rychlosti deretrakce z původní 35 na 25 mm/s
  • vypnutí retrakce na 0

K testování tisku teď používám výborný model (měsíční lampa, Thingiverse objekt 4102658, bílá PLA Mladeč), je tam hodně přejezdů a retrakcí, tak při neoptimálním nastavení dojde k chybě poměrně rychle. Tohle je zásadní věc, když tisknu běžné technické věci, kde extruder jede často rychle dopředu a má jen malé množství zpomalení a retrakcí, k zásekům tak často nedochází.

Když jsem měl původní heatbreak (kde je na jeho konci blíže k PTFE trubičce malé rozšíření), po chybě tisku bylo obvykle obtížnější provést vysunutí filamentu, evidentně kvůli "bouli" filamentu v tom rozšíření. Teď s běžným heatbreakem jde vysunutí celkem snadno. Laboroval jsem též s nastavením přítlaku, vždy předtím jsem používal způsob "nejmenší přítlak, kdy kolečka zachytí filament + asi půl otáčky navíc", tady tento přítlak funguje omezenou dobu, pak se motor točí, kolečka lehce brousí filament, ale ten se neposunuje. Když šroub přitáhnu víc, dostanu se až do stavu, kdy začne extruder cvakat. Nutno dodat, že teplota motoru extruderu je dost vysoká (taktak lze udržet ruku), což ale dle informací zde by mělo být pořád ještě OK, podobně teplé je i podávací kolečko. Teplota chladiče extruderu je celkem normální, o něco teplejší než vlažná.

Zanedlouho jsem se chtěl pustit do rozsáhlého tisku dílů na model auta, vše z PLA, a takhle se bojím, že to budu muset tisknout po malých částech, jinak budu mít spoustu záseků a vyhozených tisků. V pokoji, kde tisknu, není teda rozhodně zima (možná kolem 25°C), pokud by ale byla problém teplota, přes další měsíce bych asi musel tisknout v lednici.

Začíná mě to už docela podstatně štvát, už mi dochází nápady, co změnit, aby tisk fungoval. A ze čtení diskusních fór je mi jasné, že v tom nemůžu být sám. To si pro kvalitní rozsáhlejší tisky z PLA mám koupit jinou tiskárnu?

Posted : 09/05/2020 8:05 pm
kUMters
(@kumters)
Estimable Member
RE: Tisk PLA - neustále ucpaný extruder

Vitaj v klube, ja mám tento problém s PLA pri 0.25mm tryske a v momente, že tam mám viac retrakcie tak sa to zasekne (heat creep) a som v prdeli...

Predpokladám, že máš MK3S, a tam by som ako prvé začal chladením motoru extruderu, mne toto pomohlo na 0.4mm tryske dosť zásadne...

Moje poznámky k tomu:

https://www.thingiverse.com/thing:2975582/

No SUPPORT, 15-25% INFIILL

Oh and don't forget to buy a 5V fan, not a 12v one! All fans on the Prusa run on 5V.

https://www.czc.cz/noctua-nf-a4x10-5v/219032/produkt

PS: taktiež je dosť dôležitý prietok vzduchu okolo hlavy (tým myslím, všetko čo je zavesené na "X" tyčiach). Zavretie tiskárny do enclosure dosť znižuje prietok vzduchu okolo celej hlavy a PLA to robí veľké problémy...

 

MK3S + MMU2S (@BMG + MOSQUITO), MINI, ANET A8

Posted : 10/05/2020 11:05 am
Ondrowicz
(@ondrowicz)
Eminent Member
Topic starter answered:
RE: Tisk PLA - neustále ucpaný extruder

Díky za reakci a za tip na chlazení motoru!

Ano, mám MK3S. Nemám ho v boxu a to je taky věc, která mě napadla, že by mohlo pomoct dát z boku ventilátor, který by ochlazoval hlavu a motor extruderu (předpokládám, že u PLA by zbytkový ofuk podložky a výtisku neměl ničemu vadit).

V každém případě je to fakt opruz, vyzkoušel jsem toho už spoustu, dalších pár věcí budu ještě testovat (někdo doporučuje nainstalovat prachový filtr lehce mázlý olejem, tj. lehce namazat filament, že to pomáhá), někomu pomohlo až koupit úplně nový hotend, přemýšlím i o variantě koupit druhý kompletní heatsink s heatbreakem s PTFE vložkou a pro rozsáhlejší tisky z PLA měnit komplet heatbreaku s heatsinkem.

 

 

Posted : 10/05/2020 2:49 pm
kUMters
(@kumters)
Estimable Member
RE: Tisk PLA - neustále ucpaný extruder

@ondrowicz

Pozri sem + pozri na ten odkaz toho jedného chlapíka, ktorý vysvetľuje "objem": https://forum.prusa3d.com/forum/original-prusa-i3-mk3s-mk3-hardware-firmware-and-software-help/heat-creep-issue-suspected-with-0-25mm-nozzle-printing-on-my-mk3/paged/2/

Inak neviem:( tiež mi to príde trošku ako mágia s tým "heat creepom":)

MK3S + MMU2S (@BMG + MOSQUITO), MINI, ANET A8

Posted : 10/05/2020 10:21 pm
Ondrowicz
(@ondrowicz)
Eminent Member
Topic starter answered:
RE: Tisk PLA - neustále ucpaný extruder

Já už pročetl snad všechna témata na netu, která se zabývají problémy tisku PLA 😉 

Nicméně, vypadá to, že se začíná blýskat na lepší časy, i když je to řešení, které se mi původně moc nechtělo zkoušet. Po několika nezdařených pokusech, kdy došlo k zaseknutí filamentu po několika desítkách minut, jsem včera spustil další tisk s tímto nastavením:

PLA bílá Mladeč, výška vrstvy 0.15 mm, teplota 220°C hotend, 40°C bed, retrakce snížena na 0.4 mm a její rychlost na 10 mm/s. Upraven přítlak koleček na extruderu (šroub přítlaku jen lehce vylézá z matky). Až po sem v zásadě běžné nastavení, které jsem už neúspěšně zkoušel (kromě snížené teploty bedu, to jsem zkusil, abych tolik neohříval vzduch nad ním). Kromě toho jsem ale na filament nasadil prachový filtr, v němž byla houbička s trochou oleje (řepkový, protože silikonový jsem nenašel). A myslím, že to byl rozhodující faktor.

Hned od začátku tisku jsem měl pocit, že je něco jinak. Motor tolik netopil, nevydával žádné divné zvuky, vrstvy vypadaly velmi dobře. Nebýt toho, že se mi asi po 19 hodinách tisku výtisk uvolnil (možná kvůli špatně připravené podložce ale určitě kvůli malé kontaktní ploše první vrstvy), tak to doběhlo úspěšně do konce.

Nevím, jaký je názor ostatních na lehké přimazávání PLA přes dust filtr, na pevnost výtisku to ale jak se zdá nemá vliv, ostatně výtisky z PLA nepoužívám na žádné namáhané součástky a předtím tištěné lehce podextrudované výtisky taky nejsou žádná sláva co se týká pevnosti.

Dnes pustím to samé, akorát líp připravím podložku, nastavím teplotu zpět na 60°C a radši přidám límec. Tak držte palce!

A začnu shromažďovat součástky na ten chladič motoru extruderu, dnes jsem na něm při tisku PETG nemohl udržet ruku. Asi koupím i nejlevnější stolní ventilátor, pro lepší výměnu vzduchu kolem hotendu, přeci jen počasí bude jen a jen teplejší.

Posted : 11/05/2020 4:17 pm
kUMters liked
kUMters
(@kumters)
Estimable Member
RE: Tisk PLA - neustále ucpaný extruder

@ondrowicz

ok, čakám aký bude výsledok. Ja som v mojom prípade vrátil naspäť 0.4mm trysku, default profil a print toho istého predmetu bez problémov.

MK3S + MMU2S (@BMG + MOSQUITO), MINI, ANET A8

Posted : 11/05/2020 5:37 pm
Ondrowicz
(@ondrowicz)
Eminent Member
Topic starter answered:
RE: Tisk PLA - neustále ucpaný extruder

Tak výše popsaná konfigurace stále funguje dobře. Už mi na tom úspěšně sjel jeden asi 20-hodinový tisk (vrstva 0.15) a jeden více než 50-hodinový tisk (vrstva 0.2). Akorát nejsem pořád úplně spokojen s tím, že (jak se zdá) ten prachový/lehce olejovací filtr je nutná podmínka pro bezvadný chod.

Jo a z čiré zvědavosti jsem na Ali objednal bimetalový heatbreak, možná ho tam pak hodím a zkusím něco složitějšího bez filtru/mazání. Dle článků, co jsem zatím četl, je ten bimetal ohledně teploty a vhodnosti pro PLA bezkonkurenční.

Posted : 18/05/2020 8:03 pm
kUMters liked
Share: