Notifications
Clear all

Náhodné restarty a záseky MK3S  

  RSS
standa
(@standa)
New Member
Náhodné restarty a záseky MK3S

Ahoj,

minulý týden jsem složil svou novou MK3S. Od samého začátku se potýkám s náhodnými restarty a zamrzáním tiskárny.

Po prvním spuštění proběhl self test v pořádku, ale během kalibrace XYZ tiskárna "zamrzla" - zastavila se, veškeré zvuky utichly a na LCD zůstala svítit poslední zobrazená zpráva (v tomto případě hledání kalibračního bodu 1 z 4). Tlačítko pro restartování nereagovalo a točením ovládacího kolečka se displej začal plnit bílými obdélníky. Po vypnutí tiskárny vypínačem na zdroji a opětovném zapnutí se pouze rozsvítil LCD displej, na němž byly 1. a 3. řádek plné bílých obdélníků. Jinak tiskárna neožila. Když jsem nechal tiskárnu vypnutou delší dobu, povedlo se mi ji spustit, ale během kalibrace se opět situace opakovala.

Na třetí nebo čtvrtý pokus se mi povedlo tiskárnu zkalibrovat a popsané "zamrznutí" se od té doby stalo jen párkrát. Nicméně tiskárna se začala nejdřív během tisku (a později i když byla jen zapnutá) náhodně restartovat. Z ničeho nic se přeruší tisk, tryska zůstane na místě, LCD zobrazí klasickou bootovací sekvenci a skončí na informační obrazovce. Ve výpisu chyb není nic.

Toto se děje v náhodných intervalech. Někdy se povede dokončit několik kratších tisků (do 3h), jindy dojde k restartu už během tisku první vrstvy. Tisknu výhradně z SD. Jak jsem zmínil, tiskárna se občas restartuje, někdy každých pár minut, nebo zamrzne i když je jen zapnutá a žádný tisk neběží.

Co jsem zatím vyzkoušel:
- kontrola mechanického sestavení tiskárny
- odpojení a znovuzapojení veškeré kabeláže včetně reorganizace vedení kabelů
- proměření multimetrem dle https://help.prusa3d.com/en/article/multimeter-usage_2117 - vše v daných rozmezích
- factory reset
- firmware flash - tiskárna již obsahovala poslední verzi firmware, ale co kdyby
- z nedostatku dalších nápadů už jsem snědl i přiložené medvídky, ale nevkládám velké naděje v to, že vynechání kroku "čas na Haribo" v návodu ke stavbě způsobilo mé problémy 🙂

Hledáním na internetu jsem našel obdobné symptomy pouze na anglických fórech a diskuze se obvykle točila kolem zdrojů a jejich špatné optimalizace na amerických 120V, případně bylo řešením uzemnit Einsy desku k rámu nebo odpojit power panic kabel.

Zde v české sekci jsem objevil jen jeden problém s podobnými symptomy, ale vlákno umřelo dřív, než se stačilo rozkoukat.

https://forum.prusa3d.com/forum/original-prusa-i3-mk3-czech-cesky-hardware-firmware-a-software-pomoc/mk3s-bezduvodne-zastaveni-tisku-a-automaticky-restart/

Poraďte prosím, co dalšího můžu vyzkoušet.

Díky, Standa

Posted : 19/03/2020 11:07 am
Zoltan
(@zoltan)
Member Moderator
RE: Náhodné restarty a záseky MK3S

@standa,

Zdravim, tohle asi neni zavada, kterou by tady na foru na dalku byli schopni lidi pomoct. Zavada muze byt pocinaje deskou, pres chybu pripojeni kabelaze, vada kabelu ... Pripoj se na chat s technickou podporou skrz e-shop a dohodni se s nimi na zarucni oprave. Pokud je to vyrobni vada pak to opravi v ramci zaruky, pokud je to zavada mezi tiskarnou a zidli, i tak by to stalo mene nez neco odpalit.

Apropo, pokud sem pripojis fotky nebo videozaznam tak treba lepe pochopime (vcetne technicke podpory) jak problem vypada pokud bude vubec jeste reprodukovatelny.

even an old man can learn new things 🙂
Standard I3 mk3s, MMU2S, Prusa Enclosure, Fusion 360, PrusaSlicer, Windows 10
PRUSA MINI+ Prusalink + Prusa Connect

Posted : 22/03/2020 5:29 am
Share: