Notifications
Clear all

MK3: problém s regulací teplot - thermal runaway  

  RSS
Kristian Walach
(@kristian-walach)
Member
MK3: problém s regulací teplot - thermal runaway

Moje MK3 je jedna z prvních stavebnic dodaných koncem roku 2017, tzn. zřejmě ještě ani ne MK3S (jak to poznám? fakturu už bych hledal hodně dlouho). Používám ji pouze občas pro koníček, statistika ukazuje 384 dní a 5 km. Odhlédnu-li od relativně brzké poruchy senzoru filamentu, kterou se mi nechtělo řešit (resp. jsem to neměl zapotřebí), tak se nyní objevila první vážná porucha, která dokonce znemožňuje provoz. Prosím tedy o radu:

Tisk se zastavil ještě během první vrstvy s hláškou Thermal runaway (nebyl jsem u toho). Delším zkoumáním (ve dvou dnech) jsem zjistil toto: 

Po zapnutí tiskárny z naprosto studeného stavu (další den) se hotend i stůl normálně nahřejí a lze spustit tisk, ten však skončí zhruba ve stejném místě jako při první poruše. Pak už nefunguje ohřev ani stolu, ani hotendu, LEDka u stolu nebliká. Displej zřejmě ukazuje správné teploty (neměl jsem je jak měřit, ale jinak by fyzicky nešlo tisknout), tzn. termistory snímají správně. Přesto si elektronika po nějaké době myslí, že teploty jsou příliš vysoké, a ohřev vypne, obě teploty na displeji pomalu klesají. Po cca půlhodinovém vypnutí tiskárny ohřev chvilku běží (indikované teploty rostou, LED svítí), pak stejná porucha, teploty začnou klesat. Z toho usuzuji, že se jedná o teplotně závislou poruchu projevující se pouze při zahřáté elektronice. Pokud by byla způsobená vlhkostí prachu (taková nabízející se příčina), mělo by to spíš být naopak - zmizet po zahřátí. Nejvíc mě irituje, že displej ukazuje správné hodnoty, elektronika ale "vidí" nějaké vyšší - to se termistory vyhodnocují nezávisle na dvou místech??? Moje otázky tedy:

  1. Už se s tím někdo setkal, ví někdo příčinu, resp. recept na nápravu?
  2. Dá se deska Rambo vůbec opravit, umí to někdo?
  3. Na webu se nabízejí 2 varianty desky - MK3 (která ale není skladem) a MK3S+..., předpokládám, že se liší pouze nahraným firmwarem pro senzor SuperPINDA a IR filament senzor. Pokud by varianta MK3 už nebyla k dostání, tak bych zřejmě musel provést hardwarovou úpravu na MK3S+, nebo by se dal nahrát firmware MK3? Do upgradu tiskárny se mi moc nechce (pocitově z toho, co si pamatuji ze skládání stavebnice, návod na upgrade jsem ale ještě nečetl).

Díky...

Kristian

 

Posted : 07/05/2023 9:11 pm
Kristian Walach
(@kristian-walach)
Member
Topic starter answered:
PS MK3: problém s regulací teplot - thermal runaway

Dodatek: Objevil jsem schéma einsy Rambo a na něm "zenerku", která zajišťuje společné referenční napětí pro všechny termistory. Bylo by logické, že když tahle s rostoucí teplotou začne blbnout, tak zkreslí všechny měřené hodnoty a elektronika příslušně reaguje. Jak to ale, že na displeji jsou přesto správné hodnoty? 

K.

Posted : 07/05/2023 9:39 pm
Rebel1
(@rebel1)
Member
RE: MK3: problém s regulací teplot - thermal runaway

Mám stejný problém, ale na MK2S. Několik let tiskla OK. Poslal jsem technický dotaz na výrobce, ale zatím neodpověděl. Připadá mě to, jako nějaký "studený spoj" mezi deskou a elektronikou. Jestli máte nějaký nový poznatek, tak ho prosím sdělte ve vašem příspěvku. Děkuji.

Posted : 19/05/2023 4:49 am
Jára
(@jara)
Estimable Member
RE:

MK3S+ má nově ve firmware teplotní model. Možná by bylo dobré zkusit poslední firmware, downgradovat se to nouzově dá a spustit novou kalibraci teplot.

V manuálu je popsána kalibrace PID: https://help.prusa3d.com/downloads/mk3s/handbook

Tuhle kalibraci by to chtělo opětovně spustit. Dle návodu tiskárna zkusí 5 cyklů zahřátí a ochlazení. Možná je jen špatně nastavený regulátor a tiskárna si ho umí nastavit znovu.

 

This post was modified 2 months ago 2 times by Jára
Posted : 07/02/2024 12:49 am
Share: