Notifications
Clear all

Update firmware  

  RSS
Peyracc
(@peyracc)
New Member
Update firmware

Zdravím jdu si pro radu. dostal jsme se k tiskárně Mk2s a po zprovoznění na displeji svítila informace o tom, že se jedná o Mk2.5s. Jelikož všechno bylo ve francouštině rozhodl jsem se nainstalovat firmware. Stáhnul jsem si ORIGINAL PRUSA I3 MK2.5 3.10.0 Nahrávání přes prusa slicer proběhlo dokonce v pohodě a pak začala tiskárna pískat. Po vypnutí a zapnutí svití dva řádky a tiskárna píská. CO s tím se dá dělat ??? Děkuji za rady

Posted : 04/10/2021 3:47 pm
Milos V.
(@milos-v)
Prominent Member
Verze

Nejdriv by to chtelo vedet, jakou mas opravdu tiskarnu. MK2.5 ma magnetickou tiskovou podlozku s ocelovymi platy, noctua vetracek a bondech podavaci kolecka extruderu. Musis nahrat spravny FW. Pokud nevis, co mas, priloz foto zminenych casti. 

Posted : 05/10/2021 3:21 pm
Peyracc
(@peyracc)
New Member
Topic starter answered:
Verze tiskárny

Ahoj,

děkuji za odpověď. Dneska jsem to vyřešil odpojil jsem od LCD Ext2 abych přežil pískání. A Nahrál jsme tam firmaware pro desku a13 pro MK2.5s a tiskárna se pak spustila. Mě osobně je záhadou co mám za typ, protože jsem tiskárnu získal z druhé ruky. Na tiskárně je štítek MK2s. Ale na LCD když jsem ji zapnul svítilo MK2.5 ale francouština proto jsem to přehrával. Je tam direct hotend V6. Na podložce je napsáno Prusa mk3 a je magnetická s výměnými pláty. Noctua větráček na hotendu. Je tam ta bezdotyková sonda, ale bohužel nevím jaká. Nicméně je asi něco špatně, protože při kalibraci se dostanu do fáze kdy mi to chce srovnávat osu Z. Chce to  po mě vyjet nahoru potvrdit. Pak to jede dolu a napíše to chybu a furt dokola. Tak teď stojím a nevím co dál. Ještě jsem neměl čas studovat inforamce co to může být.

Posted : 05/10/2021 4:25 pm
Milos V.
(@milos-v)
Prominent Member
kalibrace xyz

To bude MK2 upgradovana na MK2.5. Zkus misto kalibrovat z pustit celou kalibraci xyz. Nekdy mi na 2.5 taky Z z neznameho duvodu neprojde.

Posted : 05/10/2021 4:53 pm
Peyracc
(@peyracc)
New Member
Topic starter answered:
Kalibrace xyz

JJ teď jsem to studoval na videu a nezačne mi to kroužit a hledat ty první 4 body ... už jsme to zkusil několkrát. Možná něco s tou sondou .. buď blbě zapojená nebo je vadná našel jsem něco že se dá ověřit jestli je okej. Je to někde přes menu, že dá výsledek jako 1 nebo 0 teď nevím. Zkusím to zítra .. mám to v práci. A myslíš že ten firmware je tedy okej nebo tam mám dát ten pro 2.5 bez S ... p.s. co znamená vlastně to S nakonci ...

Posted : 05/10/2021 5:35 pm
Milos V.
(@milos-v)
Prominent Member
PINDA

Rozdíl mezi MK2.5S a MK2.5 je ve FW pouze kvůli vyměněnému senzoru filamentu. Teď z hlavy nevím, jak ho nejjednodušeji identifikovat. Asi nejlíp pohledem na něj z vrchu extrudéru, Skovej měl by pracovat s magnetem a kuličkou, nikoliv pouze na optickém principu. Ale pokud v menu vypneš senzor filamentu, mělo by to běžet bez problému na oba FW.

Zkusil jsi místo toho Kalibrovat Z dát znovu Kalibrovat XYZ? To mi vždycky zabralo. Udělá to to samé? Sonda může být i třeba příliš vysoko nad hranou trysky, že desku správně nedetekuje, ale to se obvykle projeví spíš tím, že do ní před kalibrací narazí. Tzn. pokud ti sjede hlava dolů a nad deskou se zastaví a nenarazí do ní, potom sonda funguje. Pokud pod ní dáš něco kovového, poznáš to tak, že zhasne to červené světýlko co na ní je. I v menu so to dá vyčíst, jak říkáš.

Posted : 06/10/2021 9:41 pm
Milos V.
(@milos-v)
Prominent Member
historie

Pokud bys měl zájem o přednášku z historie vývoje Průša I3, ten už mám sepsaný 🙂

Budeme vycházet z MK2. Což je vlastně Prusa I3 MK2 (mark two).

Na tuto byl vytvořen upgrade na verzi MK2S. Tento upgrade obsahoval pár vylepšení, hlavně nový způsob uchycení desky a vylepšený extruder včetně vedení kabeláže. Žádné nové funkce z hlediska tiskárny jako takové.

Na to vyšla nová tiskárna, nazvaná již MK3. Tato nová tiskárna už se výrazně liší. Je tam spousta vylepšení, hlavně magnetické tiskové pláty, bondtech kolečka extrudéru, nová PINDA i senzor filamentu. MK3 rovněž obsahuje již novou základní desku na 24V (místo původní 12V). Toto prakticky zmemožnuje smysluplný upgrade z MK2S (upgrade znamená výměnu téměř všeho).

Proto Průša přišel s nabídkou upgradu na MK2.5. Obsahuje všechny zásadní vylepšení (pláty, bondtech, PINDA, senzor) ale stále běží na 12V na původní desce. Samozřejmě některé funkce nové MK3 jsou z toho důvodu nedostupné.

Stejně jako MK3 dostala vzápětí upgrade na MK3S, rovněž MK2.5 dostala upgrade na MK2.5S. Upgrade opět obsahoval převážně vylepšený extrudér (hlavně chlazení) a nový senzor filamentu.

Tímto jsme projeli celou základní řadu.

Do toho se nám ještě motá MMU, což je multimateriál upgrade. První verze MMU1 byla vydána pro MK2 . Ten je již nyní nedostupný. Nový MMU2S je dostupný pro MK3S a MK2.5S.

MMU ti umožní během jednoho tisku střídat více různých barev filamentu (připadně i druhů, pokud jdou spolu míchat), nebo použití rozpustných podpor. Vlastně to tiskne tak, že stále střídá a natahuje různé filamenty a může tím vzniknou barevný model.

Bez MMU rozpustné podpěry neuděláš. Co jde bez MMU je střídat filament po jednotlivých vrstvách. V PrusaSliceru můžeš na každé vrstvě nastavit změnu filamentu, ručně ji pak musíš provést a dosáhneš tak barevného modelu. Ale pouze po celých vrstvách.

MK3S+ dopíšu jindy 🙂

Posted : 06/10/2021 9:44 pm
Kalimero liked
Share: