Notifications
Clear all

Tak dlouho se tiskne . . . až se něco utrhne  

  RSS
golem
(@golem)
Eminent Member
Tak dlouho se tiskne . . . až se něco utrhne

Nevím, jestli se tu někdo podrobněji zabýval životností jednotlivých dílu 3D tiskárny. Po kolika kilometrech filamentu je vhodné provést technickou prohlídku. Jak se pozná, které součástky jsou již zralé na výměnu. Minulý týden se po 5 hodinách tisku, pouhých 30 minut před dokončením, objevila na displeji hláška Err:  MINTEMP a byl konec. Zrovna po třech letech od objednání: Stavebnice 3D tiskárny Original Prusa i3 MK2 - Barva : Černo-oranžová. (Cca před 2 roky jsem upgradoval na MK2.5).

Teď má moje tiskárna podle statistiky za sebou 3662 metrů filamentu v čase 140 dnů nepřetržitého provozu. Nevím jestli je to hodně, nebo málo za dva roky provozu v domácích podmínkách.

Také se mi občas se objevil problém s chybou „Thermal runaway“ a tiskárna se na chvíli zastavila.  Po několika vteřinách tisk pokračoval. To jsem řešil tím, že jsem ručně zvýšil teplotu extruderu.

A pak se objevila ta chybová hláška Err:  MINTEMP. Po vychladnutí tiskárna zase pár minut fungovala a pak zase MINTEMP. Zjistil jsem že to je pravděpodobně závada termistoru. Napřed jsem měl podezření na termistor vyhřívané podložky, ale nakonec se ukázalo, že je to ten na hotendu.

Na e-shopu jsem si objednal nový termistor. Všechno bylo na skladě, tak že jsem si za dva dny vyzvednul objednávku v Holešovicích a pustil se do opravy. První překvapení bylo, že nový termistor má jiný konektor, který není kompatibilní s původním.

Nakonec se mi podařilo dát tiskárnu dohromady. Jenže průvodce počátečním nastavením tiskárny neprošel ani po několika pokusech. Po kontrole zahřívání vždycky vytuhnul. Na displeji se objevilo: „Vyskytl se problém, srovnavám osu Z . . .“ a tím to zhaslo. Nerozumím tomu kde je problém. Nejspíš je chyba ve firmwaru. Za ty tři roky jsem nikdy žádný problém s osou Z neměl. Vykašlal jsem se tedy na průvodce a spustil jsem ručně základní kalibrace. Tiskárna teď tiskne bez problémů. 😎 

Protože mám už poněkud děravou paměť, sepsal jsem pro vlastní potřebu podrobný popis opravy včetně obrázků. Pokud by to někoho zajímalo, tak zveřejním odkaz.

Posted : 17/02/2020 12:35 pm
Peter
(@peter-3)
New Member
RE: Tak dlouho se tiskne . . . až se něco utrhne

Mam rovnaky problem - tlaciaren hlasi: "vyskytl se problem, srovnavam osu z...". Ak mi viete poslat odkaz na popis opravy, pripadne obrazky, budem velmi vdacny.

 

Posted : 25/11/2021 6:42 pm
golem
(@golem)
Eminent Member
Topic starter answered:
RE: Tak dlouho se tiskne . . . až se něco utrhne

Já jsem zjistil, že stačí když spustím Mesh Bad Leveling, který mi funguje a potom Kalibraci první vrstvy. A pak tiskárna normálně tiskne.

Přes to, že Kalibrace XYZ i Kalibrace Z pořád končí hláškou:  „Vyskytl se problém, srovnavám osu Z . . .“ .

Od února 2020 jsem už měl tiskárnu několikrát rozebranou a měnil jsem celou řadu dílů. Ten problém tam pořád je, ale normálně tisknu.

Posted : 25/11/2021 8:51 pm
Peter
(@peter-3)
New Member
RE: Tak dlouho se tiskne . . . až se něco utrhne

golem, dakujem za pomoc. "Mesh Bed Leveling" zial moju chybu neodstranil, ale nakopol ma, aby som nasiel sposob jej odstranenia. Pre pripadnych dalsich s podobnou chybou, mozno pomoze nasledovna informacia:

Popisem este raz chybu, co som robil predtym, ako chyba nastala, ktore kroky som robil neuspesne k odstraneniu chyby a ktore viedli k obnoveniu funkcnosti tlaciarne. Budem pouzivat aj ceske vyrazy aj anglicke vyrazy, kedze som menil nastavenie jazyka tlaciarne a nechcem urobit nedorozumenie nepresnym prekladom.

1. Popis chyby.

Pouzivanie tlaciarne bolo po doruceni bezproblemove. V case chyby som mal na tlaciarni polozeny cisty hladky tiskovy plat dodany s tlaciarnou. Hotend bol cisty, PINDA neposkodena (vizualna kontrola) a nic nebranilo hotendu priblizit sa viac k tiskovemu platu (ziadne droty nizsie ako hotend ani ina prekazka). Pri pokuse o dalsiu tlac pri prevadzani automatickeho "Mesh Bed Leveling" pri tretom alebo stvrtom bode z deviatich bol "Mesh Bed Leveling" preruseny s hlaskou "vyskytl se problem, srovnavam osu z ...". Nasledne tlaciaren previedla podprogram "Calibrate Z" a zopakovala "Mesh Bed Leveling", znovu s hlaskou "vyskytl se problem, srovnavam osu z ...". To sa opakovalo pokial som tlaciaren nevypol.

2. Co som robil predtym, ako nastala chyba.

Dlhym stlacenim otocneho koliecka som mohol zmenit vysku tlaciarenskej hlavy (hodnotu osi Z) a zmenil som vysku na maximum alebo skoro maximum (neviem), ktore dovolovala tlaciaren. Potom som znizil tlaciarensku hlavu. Zmeral som vzdialenost spodku hotendu od platu.

3. Kroky, ktore neviedli k obnoveniu funkcnosti tlaciarne

3.1 Vypnutie tlaciarne a jej znovuzapnutie - po znovuurobeni "Mesh Bed Leveling" sa problem opakoval

3.2. Kalibracia osi Z - aj ked bola spustena rucne a nie ako podprogram po neuspechu Mesh Bed Levelingu, neviedlo to k odstraneniu problemu

3.3 Kalibracia XYZ neviedla k odstraneniu problemu

4. Kroky veduce k obnoveniu funkcnosti tlaciarne

4.1 "Bed Leveling Correct" a nasledovanie instrukcii tlaciarne: odstranenie platu a jeho nahradenie kancelarskym papierom ...

4.2 po uspesnom ukonceni "Bed Leveling Correct" som urobil "First Layer Cal."

4.3 Problem bol tymto odstraneny a mohol som dalej tlacit

Posted : 27/11/2021 9:11 pm
Share: