Notifications
Clear all

Neúplné vrstvy u válcových modelů  

  RSS
Edasmesic
(@edasmesic)
Eminent Member
Neúplné vrstvy u válcových modelů

 Zdravím,

 

chtěl bych požádat o pomoc. Jsem poměrně už snad "zkušený tiskař" a tentokrát si nevím rady. Tiskárnu MINI+ už mám třetím rokem. Používám filament PrintWithSmile, který je neprosto bezproblémový. V poslední době se mi ale při tisku z PET-G začaly objevovat rýhy a tečky na vnitřních stranách válečků o průměrů 60 mm. Objevují se pouze v jedné čtvrtině oblouku na vnitřní straně, vždy při opakované retrakci a detretrakci (jakoby byla nedostatečná). Zpomalení tisku ani zvýšení průtoku problém neodstranilo. Na tiskárně byly měněny akorát komponenty okolo tiskové hlavy (heaterblock, větráčky, senzor termistoru, topný  blok, PTFE, atd.atd.), jinak se starám o údržbu pravidelně. Můj názor je, že už má možná extruder svoji slávu za sebou (hodně cvaká, je tam vůle od ozubeného kolečka přímo z motoru) a dochází k nedostatečné (opožděné) extruzi. Nevím, jestli třeba už není potřeba vyměnit řemeny, ložiska atd. nebo rovnou celý motor extruderu po třech letech skoro denního tisku.

Přikládám foto válečků s problémem.

Děkuji za případný tip,

Eda Měsíček

Posted : 06/11/2023 10:30 am
Robert
(@robert)
Eminent Member
RE: Neúplné vrstvy u válcových modelů

Dobry den,
Mozno skusit zvysit teplotu trysky (napr +2, +5, +8 stupnov). Poskodeny extruder (motor, kolecko), prip. drsna ptfe trubicka tiez mozu sposobit podobny problem.

Posted : 27/11/2023 8:25 am
Kalimero
(@kalimero)
Reputable Member
RE: Neúplné vrstvy u válcových modelů

Můj názor je, že už má možná extruder svoji slávu za sebou (hodně cvaká, je tam vůle od ozubeného kolečka přímo z motoru) a dochází k nedostatečné (opožděné) extruzi.

Kratičké prodlevy při retrakci-deretrakci, způsobené vůlí převodu i podle mě způsobí malinké dírky, nebo naopak bloby.

Nejsem zaměstnancem Prusa Research.

Posted : 12/12/2023 5:24 pm
Share: