Notifications
Clear all

[Solved] Cvakání extruderu, probroušení filamentu  

  RSS
Wetrak
(@wetrak)
New Member
Cvakání extruderu, probroušení filamentu

Zdravím všechny, asi budu opakovat co někdo řešil, ale nějak se mi nedaří nalézt odpověď.

Zkusím tedy strukturovaně:

Typ tiskarny: mini+ 

Se slicerem pracuji v modu: pokrocily

Pouziti vlastnich G-code ve sliceru: NE

Pouzity filament: Prusament PLA JetBlack

Jine filamenty: PETG + PLA 

-chyba je nezavisla na druhu filamentu

Jak dlouho se věnuji 3D tisku: cca 2 týdny - jsem začátečník

 

Odchylka HW od standardu: vše originál na pracovním stole

Použitý plát : hladky, texturovany (oba, ale hlavně hladký)

Nefungující cast:

- bez uprav HW 

Popis chyby:

- Chyba se začala vyskytovat cca 2 dny zpět (po cca 50 - 80 hodinách tisku) - extruder "cvaká" a probrousí filament. Po konzultaci s podporou byl vyčištěn hotend, vrácena trubička - vše několikrát, vždy byl chvíli klid - řádově 2-3 hodiny tisku a pak znovu to samé. Nyní se to začalo objevovat hned po zavedení, při kalibraci první vrstvy - cvakne to pravidelně v první změně směru, pak tiskne dál, ale když dám něco většího zase se to opakuje. Prošel a profoukal jsem všechny trubičky, vyčistil extruder, kolečko vyčistil kartáčem ... a zase se to opakuje. Trubičku hotendu jsem také měnil a čistil pomocí cold pull - i když teď mi přijde, že mezi hotendem a trubičkou je čisto i když extruder cvaká. (postupoval jsem dle návodu s tlačením na chladič pro napružení rubičky). Trysku jsem čistil jehlou, to vše jde bez problému. Vždy to také dost "trhá" filamentem. Přiznám se, že už moc nevím co zkusit, s podporou řešíme servis, ale kdyby vás něco napadlo, byl bych vděčný.  

 - cetnost vyskytu - nahodile ale vždy max po jednotkách hodin

- tisk predtim fungoval bez chyby po dobu: cca 50-80 hodin to bylo OK

Předem moc děkuji, pokud budete mít nápad co s tím budu rád.

Posted : 05/03/2021 1:13 pm
SamueL
(@samuel)
Eminent Member
RE: Cvakání extruderu, probroušení filamentu

Dobrý deň,

keď sa Vám kolečka "zarezávajú" do filamentu tak tlačiareň tlačí ďalej a filament vyteká tryskou ? Ak sa Vám často takto ucpáva hotend tak je tu možnosť že máte  heat creep.  Teda filament sa taví ešte pred vstupom do samotnej tepelnej zóny hot endu ale to býva väčšinou pri PLA. Odporúčam teda skontrolovať či sa nejedná o heat creep. https://help.prusa3d.com/cs/article/extruze-se-zastavila-uprostred-tisku_1948  

Posted : 05/03/2021 1:23 pm
Wetrak
(@wetrak)
New Member
Topic starter answered:
RE: Cvakání extruderu, probroušení filamentu

@samuel

Chviličku tiskne a pak přestane, jednou se filament přetrhl - teď se jí snažím zastavit, když to nastane. Stává se to většinou opravdu při PLA - podívám se na návod, moc děkuji.

Posted : 05/03/2021 1:43 pm
Edasmesic
(@edasmesic)
Eminent Member
RE: Cvakání extruderu, probroušení filamentu

Ahoj,

mě se tohle taky stalo, ale pouze když jsem použil jiný filament než od Průši. Například od Nebula filaments je nutno zahřívat o 5-10°C víc než u Prusamentu. Ještě bych zkusil lehce dotáhout přítlak.

Hodně štestí

Posted : 02/11/2021 2:35 pm
Anthlon
(@anthlon)
Active Member
RE: Cvakání extruderu, probroušení filamentu

Díval bych se po filamentu, předpokládám že máte standardní 0,4 trysku, mam dvě různé 0,4 na dvou tiskárnách a toto se mi umí stát při nedostatečném tavení filamentu (nízká teplota) nebo když se tryska ucpe i bez zjevných indicií sama. Nikdy se mi to nestalo s filamentem od Průši, tj Prusament, ale taky nikdy s PM nebo Fillamentum při korektních teplotách. Pokud to jsou nějaké nestandardní jako woodfill nebo glow in the dark, tak tam bych to čekal spíše, i Silk se mi občas takhle bloknul bez důvodu. S menší tryskou se šance zvyšuje. Prozatím pro přesnější hledání duchů bych se vyhnul levnějším, čínským, a noname filamentům a třeba bude problém zjevnější.

Posted : 01/12/2021 7:03 pm
Lukáš Cimala
(@lukas-cimala)
Member
RE:

Zdravím. Stejný problém, stejné příznaky. Tisk na PETG Aurapol. Cvakání, hlava se v průběhu tisku pohybuje, ale už se nic netiskne. Příčinou byl zaseklý filament uvnitř extrudéru. Po rozborce částečně propilovaný filament, hlavně ale zplacatělý, proto nešel posunout vpřed ani zpátky. Bylo nutné jej vystřihnout. Při opětovném sestavování extrudéru jsem zavedl nový filament a nechal jej zavedený, aby přesně vymezil pozici ozubeného kolečka vůči těm dvěma otvorům (v případě, že by mělo vůli). Trochu jsem taky povolil šroub, který řídí přítlak. Zatím moje Mini tiskne a snad bude vše OK.

Rozebraný extrudér se zaseknutým filamentem.

This post was modified 3 months ago by Lukáš Cimala
Posted : 02/01/2024 7:55 pm
Kalimero
(@kalimero)
Reputable Member
RE:

Zaseklý filament v extruderu nebývá příčinou, ale důsledkem.

Například filament se zadrhne při vstupu do extruderu. Cívka se neodvíjí, nebo je vtažena nečistota do trubičky.

Nebo filament se nestačí tavit a zadrhne se v trysce. První vrstva jede pomalu, ale pak se tisk rozjede a nároky na teplotu stoupnou. Aurapol PETG udává minimální teplotu 245 stupňů.

Při zadrhnutí filamentu se začne v extruderu filament probrušovat.

This post was modified 2 months ago by Kalimero

Nejsem zaměstnancem Prusa Research.

Posted : 17/01/2024 10:14 am
Share: