X-axis homing failed - collission detected every other print
 
Notifications
Clear all

X-axis homing failed - collission detected every other print  

  RSS
paddys_pub
(@paddys_pub)
Active Member
X-axis homing failed - collission detected every other print

Had issues immediately after assembly, calibration failed, x homing. After hours of troubleshooting with Prusa, suddenly worked, could finally print, out of the blue, didn't change anything. Thought I was out of the woods. First print was successful.  But every other print, the x-axis homing fails, collision detected. I print a small part to test, flawless, works perfectly. I try to print again immediately after, same print, same settings, x-axis homing fails immediately. Shut down the printer, try again after a few hours, pattern repeats. first print works, the other can't home x and says it detects a collision.

I am baffled and so is Prusa, escalated to engineers/devs, waiting to hear back

Has anyone else had these issues?

Best Answer by paddys_pub:

After lots of troubleshooting with Prusa, we found out that it was the X-Idler pin, hand to take off the x-axis, re-set the pin and make sure it stays locked in by pulling tight on the belt before reassembly. no issues since!

Posted : 06/10/2023 5:03 pm
paddys_pub
(@paddys_pub)
Active Member
Topic starter answered:
RE: X-axis homing failed - collission detected every other print

Adding photos for reference

Posted : 06/10/2023 9:06 pm
usmcsni
(@usmcsni)
Eminent Member
RE: X-axis homing failed - collission detected every other print

any fix Im getting this all the time 

Posted : 14/11/2023 4:01 pm
Big Fin Scientific
(@big-fin-scientific)
Member
RE:

I'm also getting this, intermittently at first and now consistently.  I also got a Y-axis fail during homing at some point, but that didn't reappear.  I would suspect a homing-switch problem, but I don't see any on the machine.

I checked the motor connection to the Buddy board and the belt tension seems okay.  I can't see the area where the set-screw would land on the pulley flat-spot, but I don't think the pulley is slipping, just watching both pulley and belt as the machine repeatedly bangs itself into the left x-axis stop.

edit:  I take it back, I can see the pulley set screws - they seem fine, too.

This post was modified 5 months ago by Big Fin Scientific
Posted : 15/11/2023 4:55 pm
ronnie12342003
(@ronnie12342003)
Estimable Member
RE: X-axis homing failed - collission detected every other print

i reset my machine back to factory and restarted it its been fine i still think its a software problem 

Posted : 15/11/2023 6:20 pm
paddys_pub
(@paddys_pub)
Active Member
Topic starter answered:
RE: X-axis homing failed - collission detected every other print

After lots of troubleshooting with Prusa, we found out that it was the X-Idler pin, hand to take off the x-axis, re-set the pin and make sure it stays locked in by pulling tight on the belt before reassembly. no issues since!

Posted : 15/11/2023 6:23 pm
Big Fin Scientific
(@big-fin-scientific)
Member
RE: X-axis homing failed - collission detected every other print

For me, the problem seems to have been solved by updating to alpha firmware 5.1.0.  I haven't done a print yet, but I can now auto-home just fine, with no changes to belt tensions or resetting the x-idler pin.

Posted : 15/11/2023 7:28 pm
Share: