Levný vs drahý filament vaše názory
 
Notifications
Clear all

Levný vs drahý filament vaše názory  

  RSS
Tae
 Tae
(@tae)
Eminent Member
Levný vs drahý filament vaše názory

Zdravím,

nejsem žádný tiskařský veterán - tisknu občas a sice jsem měl rozebranou tiskárnu a složenou skoro do posledního šroubku a tak nějak rozumím jak fungují jednotlivé části a vše jako celek, tak samozřejmě neznám vše a co se týče filamentů mám dotaz ohledně výběru.

Proč mě to zajímá... Jako první filament jsem si kupoval Prusament PLA a vše bylo ok. Další dva jsem měl  Creality PLA a EkoMB PLA a výsledky byly bídný. Zvláště první vrstvy. Kolikrát se filament zatočil trochu k trysce a tím nechal v první vrstvě díru a o kousek vedle zase kopeček plastu.  Jakmile jsem do tiskány strčil Prusament, problém neexistoval. Do teď nevím čím to bylo, ale bohužel prakticky až do konce posledního spoolu jsem netušil, že se každý filament musí "doladit", aby tiskl nejlépe. Předpokládám, že právě u Prusamentu nebyly problémy, protože PrusaSlicer (který využívám) pro něj má profily. No člověk se pořád učí...

S touhle zkušeností mám dotaz.  Je znatelný rozdíl ve filamentech, který jsou extrémně levný (klidně okolo 300 Kč) a naopak velmi drahý (1000 Kč+)? Pokud si teda člověk doladí teploty, retrakce, atp. Samozřejmě mi jde o stejný druh filamentu. Pokud rozdíl je, tak jak se může projevovat? Nechce se mi platit dvojnásobek a více za stejnou gramáž.

Děkuju moc 🙂

Posted : 07/01/2022 2:33 pm
Milos V.
(@milos-v)
Prominent Member
RE: Levný vs drahý filament vaše názory

No myslím, že jsi si částečně odpověděl sám. Neříkám, že musíš kupovat jen to nejdražší, ale najít si značku, se kterou nemáš problémy je rozumné. Kupovat levné čínské filamenty, kde nebudou sedět barvy, struna bude v každém místě jinak silná, bůh ví jaký chemický bordel se z toho bude uvolňovat a bůh ví, jestli ten materiál bude pořád stejný asi není úplně výhra. Kupuju výhradně české filamenty, protože to co tisknu berou do ruky i moje děti, rovněž výpary z toho částečně dýcháme. Nebudu riskovat nějaký dovozový šmejd z východní Asie, u kterého nikdo nekontroluje, co v tom je.

Posted : 07/01/2022 8:13 pm
Kalimero liked
Tae
 Tae
(@tae)
Eminent Member
Topic starter answered:
RE: Levný vs drahý filament vaše názory

No já si právě nebyl jistý jestli ty problémy, co jsem měl, byly filamentem nebo jen tím, že jsem ho neměl správně naštelovaný v sliceru. Každopádně asi si radši připlatím a koupím Prusament, který mám odzkoušený.

Ovšem třeba Polymaker PolyMax PLA je na Alze za 1100Kč/750g a kromě klasických marketingových řečí nepoznám na papíře rozdíl mezi Prusamentem a PolyMaxem.

Spíš mě zajímá jestli někdo tyhle "prémiové" filamenty zkoušel a jestli za ty peníze stojí. Nemusí to být přesně tento, ale obecně.

Chápu, že asi za 300 Kč nebudu kupovat 1kg PLA, protože to v lepším případě bude dělat podobné problémy jako mé předešlé filamenty.

Posted : 07/01/2022 8:31 pm
Milos V.
(@milos-v)
Prominent Member
RE: Levný vs drahý filament vaše názory

No to seřízení profilu u jiných výrobců může být nutné vždy. Minimálně teplota. Pokud se to bude tavit při nižší teplotě, bude to z trysky příliš samovolně vytékat. Většinou to dělám tak, že se podívám, co je napsané na krabici od výrobce, porovnám to s tím co je na Prusamentu či na Mladeči, které kupuju a o ten rozdíl upravím profil. Ale je to pokus omyl.

Co se týká jiných výrobců, je můžné, že cena je dána nějakou příměsí, či speciální barvou. Tam už je to opravdu o tom, zda ti jde zrovna o tuto vlastnost. Krom těch dvou již zmíněných mám doma ještě Colorfabb, filamentum a Polymaker. Ale vždy kvůli tomu, že mají právě nějakou speciální barvu nebo vlastnost. Nemám zásadní problém z žádným z nich. Jiné jsem popravdě nezkoušel.

Posted : 08/01/2022 7:53 am
Tae liked
Zoltan
(@zoltan)
Member Moderator
RE:

Tím, že již i MINI má profily pro podložku, tak já si nastavuji třeba napů profily pro hladkou a texturovanou podložku a pak jako podskupinu pro jednotlivý nejčastěji používaný  typ filamentu třeba PLA,PETG, ASA, PC.  žel zatím nelze u MINI přejmenovat sheety, ale třeba to také přijde 😉  časem. 

even an old man can learn new things 🙂
Standard I3 mk3s, MMU2S, Prusa Enclosure, Fusion 360, PrusaSlicer, Windows 10
PRUSA MINI+ Prusalink + Prusa Connect

Posted : 18/01/2022 1:26 pm
KonarM
(@konarm)
New Member
RE: Levný vs drahý filament vaše názory

ZDravím Páni

Našiel som tu jedno vlákno o Bakelitu. Len koniec toho vlákna nie je.

Aký filament ste použili na výtlačok s vlastnosťami bakelitu?

Je taký filament na trhu?

Ďakujem

Posted : 01/02/2022 10:48 am
Dejf
 Dejf
(@dejf)
Trusted Member
RE: Levný vs drahý filament vaše názory

Moje zkušenost je taková, že doladit lze ledacos. Velmi úspěšně tisknu PLA od PrintIT, který stálo asi ty tři stovky. Prusament PLA nemam žadný, ale počítám, že bude fungovat dobře. Naopak Basic PLA co bylo k tiskárně za žádný zázrak nepovažuju, ze všech co se mi tu v mezičase sešly se nejčastěji odloupne od desky a nehledě na sušení občas dělá bublinky.

Podle mne je tu jedna věc, kterou většina tiskařů ignoruje a tou je sušení. A to i u PLA. Vždycky když vidim ty otevřený regály, kde se na cívky práší, teplota se mění podle sluníčka a vlhkost lítá volně okolo, říkám si, kolik by si asi daný fotograf ušetřil času a nervů, kdyby to dělal trochu jinak, aspoň přes to hodil hadr, když už nemá boxy se silicagelem.

Já používám boxy z Jisku, konkrétně ProBox 32L, do nejž se cívky vejdou s největší prostorovou efektivitou. Na dně je vždy asi půlkilo silicagelu, který jsem koupil někde v ČR od výrobce v pětikilovém pytli za cenu asi 100 malých pytlíčků, doplnil jsem troškou barveného, abych měl představu o jeho stavu. Když oranžová ztmavne, dám silicagel sušit v plechovém sítu na 120 do horkovzdušné trouby. Ale tohle nestačí v podstatě ani na to PLA, pokud zůstalo déle viset na tiskárně (tisk z uzavřeného boxu zatím vyřešený nemám), PETG, PCTG rozhodně ne v delším horizontu a Nylony ani omylem. Takže je nutné to občas i sušit, dělám to tak, že když vím, že jsem daný filament dlouho nepužil a potřebuju tisknout co nejdřív, dám ho do troby na pár hodin rovnou (a přidám k němu nějak vhodně vybrané další, když už jede) a teprve pak se pustím do tisku. Pokud mám čas, tak to prostě zkusím a sleduju, co se děje, praskání bublinek je slyšitelné i v situaci, kdy jsou díry vidět jen pod lupou - pokud se ozve, ruším tisk a dám to sušit. Od té doby, co jsem zavedl tento systém mám minimální chybovost tisku.

Takže zdaleka nejde jen o vlákno samé, ale i o to, jak se o něj pečuje.

My opinion may not be right, but regret having so bad and right one too often.My models are things you can't see on any shelve. I create things that don't exist and that should be the…

Posted : 06/02/2022 6:12 pm
Tae liked
Share: