Notifications
Clear all

Problem s ucpavanim hotendu a reseni  

  RSS
PavelD
(@paveld)
Eminent Member
Problem s ucpavanim hotendu a reseni

Vlastním Mini+ dva měsíce a s některými PLA filamenty z Ingeo 850HD se mi ucpává hotend. Hluk extrudéru, který není schopen posunout a "hobluje" filament, potíže s vyjmutím filamentu při zaseknutí zátky v extrudéru atd.

Problém byl zjištěn a vyřešen díky radám prodejce filamentu, který se zabývá především 3D tiskem a má velké znalosti 3D tiskáren, protože pracuje se stroji, které sám staví. (ziji ve Svycarsku, tudiz se jedna o svycarskou firmu)

Stručně řečeno.

Po několika neúspěšných pokusech se s problémem vyporadat jsem hotend kompletně rozebral, abych ho mohl dukladne prohlednout. Trubička heatbreaku byla v chladiči namontována beze stopy po termální pastě, což je u pristroje, který přišel z dílny a byl pečlivě zkontrolován, prekvapivé. K vyjmutí teflonové trubičky bylo nutné použít kleště a tahnout velkou silou, takže okraj trubičky byl po demontáži poškozen.

PTFE trubka vykazovala známky trvalé deformace, pravděpodobně v důsledku přílišného utažení při montáži.

Po několikahodinovém namáčení heatbreakové trubice v acetonu a očištění všech stop po starém filamentu jsem se dvakrát pokusil sestavit celek podle pokynů Prusy. Bohužel kvůli nedostatku náhradních teflonových trubiček jsem musel použít trubičku ve špatném stavu. Oba pokusy byly neúspěšné. zadny filament uz neprosel.  Nakonec jsem hotend sestavil podle návodu firmy Bondex, která vyrábí díly i pro Prusu Mini. A tentokrát byla operace úspěšná, vše funguje perfektně se všemi vlákny, které předtím blokovaly hotend, i když je trubka poškozená a bude vyměněna, jakmile obdržím novou.

Závěrem lze říci, že instrukce Prusa Research  pro montazi trubicky PTFE spatna. Utažení trubky o 3/4 otáčky pripojovaciho sroubeni bowdenu způsobuje značnou deformaci a je zřejmým zdrojem problémů. Podle Bondexu se trubice montuje bez tohoto (nadměrného) utažení, a jak jsem se přesvědčil, je to dostatečná záruka provozu i při špatném stavu trubicky.

Takže pokud vám mohu poradit, neměňte celý hotend v případě opakovaného ucpávání (jak jsem se několikrát dočetl), rozeberte ho a vyčistěte, vyměňte trubičku PTEF a především se vyvarujte dodržování pokynů Prusy, které způsobují přílišné utažení a deformaci trubičky. Stoupani zavitu spojovaciho sroubeni vede při 3/4 otacky nevyhnutelně k deformaci trubky.

Uvidíme, jak bude společnost Prusa Research reagovat, protože pristroj byl dodán před dvěma měsíci s nejméně dvěma závadami (chybějící termální pasta, deformovaná trubka PTEF).

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Posted : 25/10/2021 12:34 pm
Zoltan
(@zoltan)
Member Moderator
Reklamace

Pokud je tiskarna jeste v zaruce, jde vyresit dany problem v ramci reklamace, nejlepe prostrednictvim cnatu, ktery lze nalezt na strance eshopu po prihlaseni.

even an old man can learn new things 🙂
Standard I3 mk3s, MMU2S, Prusa Enclosure, Fusion 360, PrusaSlicer, Windows 10
PRUSA MINI+ Prusalink + Prusa Connect

Posted : 29/10/2021 5:45 pm
PavelD
(@paveld)
Eminent Member
Topic starter answered:
Reklamace?

Myslim ze by bylo dobre si pozorne precist muj prispevek. 
Aby byla zavada identifikovana bylo nutno castecne rozmontovat hotend. Jedna se o zavadu zpusobenou pri montazi, ne o zavadu materialu.
Pro informaci Prusa mi poslal tri PTFE trubicky a termalni pastu, tzn. material na opravu. O zbytek se musim postarat sam.

I'm an old man but I learn nothing new from this kind of advice

Posted : 29/10/2021 11:35 pm
Milos V.
(@milos-v)
Prominent Member
Reklamace

No kdybyste tu tiskárnu poslal Průšovi, nebo tam s ni přišel, určitě by vám to i namontovali. Otázka jestli to má smysl, když ji máte už stejně rozdělanou a nejste zrovna zdejší. Spíš by mě zajímala reakce na ten důvod deformace.

Posted : 30/10/2021 7:16 am
PavelD
(@paveld)
Eminent Member
Topic starter answered:
Reklamace

Bydlim 1000km od Prahy a mimo Evropskou unii coz reklamaci poradne komplikuje.
Abych vsechno zkratil, firma mi odpovedela ze jak deformace trubicky tak i absence termicke pasty je problem operatora (ktery hotend montoval?).
Podle meho nazoru je postup montaze chybny a firma by ho mela revidovat. To jsem jim take napsal.
Muj problem je typicky pripad ktery se tezko reklamuje. Prvni odpoved firmy byl postup jak (klasicky) ucpany hotend uvolnit. Tzn. odkaz na knowledge base. 
Momentalne tiskarna funguje, nove trubicky a termicka pasta jsou na ceste (zdarma) a tak, az na spoustu ztraceneho casu, je vlastne vsechno v poradku. Ostatne jsem dnes o trochu chytrejsi nez predtim.

Muj umysl s prispevkem na forum nebyl kritizovat firmu ktera ma velmi dobrou reputaci. Myslim si ze nejsem sam ktery si musel poradit s timto problemem a tak jsem se o vlastni zkusenost chtel podelit. Cetl jsem dost kritik na Prusa Mini+, myslim si ze nejsou opravnene. Samozrejme pokud nekdo pri stejnem problemu jako muj koupi a vymeni cely hotend, problem sice vyresi (pokud nekoupi vadny) ale nic nepochopil a urcite firme dobrou reklamu neudela. Pokud muj prispevek nekomu pomuze a pomuze take uvest veci na pravou miru bylo dobre ze jsem ho na forum vlozil.
Polemiky o tom zda bylo dobre v dane situaci poslat reklamaci me nezajimaji, muj problem je vyresen.

Posted : 30/10/2021 8:30 am
Zoltan liked
Zoltan
(@zoltan)
Member Moderator
re

Diky za prispevek. Ja osobne si myslim, ze to az tak velka ztrata casu nebyla. Ted vite o tiskarne mnohem vice, nez treba mnozi uzivatele. (neberte to ve zlem) A toto forum urcite uvita jakýkoliv podnetny prispevek i v budoucnu.

At vam tiskarna prinese hodne uzitku a treba i zabavy.  

even an old man can learn new things 🙂
Standard I3 mk3s, MMU2S, Prusa Enclosure, Fusion 360, PrusaSlicer, Windows 10
PRUSA MINI+ Prusalink + Prusa Connect

Posted : 31/10/2021 8:17 am
PavelD
(@paveld)
Eminent Member
Topic starter answered:
re

Je dobre ze jste napsal "ja osobne si myslim", takto je jasne ze co si myslite angazuje pouze vasi osobu. Ale mate pravdu v tom ze dnes o tiskarne vim dost. A skutecne nechapu jak je mozne ze tri jednoduche soucasti montovane do jedne osy delaji tolik problemu. Jsem jen jeden z mnoha kteri se s timto problemem potykaji a mnozi se s nim potykaji periodicky (doufam ze to nebude i muj pripad).
Je to asi tim ze ziji regionu ktery vyrabi nejlepsi hodinky na svete a svycarska presnost je svetoznama. Mozna by bylo dobre opustit tradicni (a prakticky normalizovanou) konstrukci a zainvestovat do vyvoje hotendu ktery tyto problemy nema a ani mit nemuze. Jako mezinarodne uznavana firma by tim mozna Prusa Research ziskal dalsi uznani a hlavne diky vsech uzivatelu kteri si sem tam trhaji vlasy. Predpokladam ale ze budete mit "osobne" jiny nazor a tak nebudu tema rozvadet. 

Preji hodne radosti vsem uzivatelum tiskarny Prusa Mini+ 

Posted : 31/10/2021 1:57 pm
PavelD
(@paveld)
Eminent Member
Topic starter answered:
RE: Problem s ucpavanim hotendu a reseni

Muj problém je vyresen a myslim ze bude dobre uvest veci na pravou miru. Jednalo se o vyrobni vadu karty Buddy, spatny kontakt pojistky 3A. Zavadu bylo velmi obtizne identifikovat ale po vymene kompletniho hotendu (ktery mi Prusa v zaruce vymenil) se problemy objevily znovu a tak bylo jasne ze jde o problem v elektronice. Jeden kontakt pojistky byl zdeformovam pri montazi.  Kdyz jsem ho provizorne uvedl do stavu ktery zajistil kontinualni napajeni topneho telesa byl problem vyresen. Prusa mi nasledne provizorne opravenou kartu Buddy vymenil za novou a tim byla cela kalvarie vyresena. Dekuji timto firme Prusa Research.
Rad bych se ale vratil k postupu montaze PTFE trubicky podle instrukci Prusa. Po vymene karty Buddy se mi dvakrat hotend znovu ucpal, pokazde  po cca 30-40h tisku. Pri druhem ucpani jsem hotend kompletne demontoval a promeril. Ukazalo se ze PTFE trubicka byla o 0.67mm kratsi nez byla jeji delka pred montazi. Doslo tedy k trvale deformaci pri tisku na 215°C(!). Upravil jsem tudiz postup montaze nasledovne, abych kompenzoval trvalou deformaci PTFE trubicky:
- prvni montaz trubicky s utazenim fittingu ne 3/4 otacky ale pouze 1/4 otacky (maximalne)
- po nekolika hodinach tisku expulse filamentu, odpojeni bowdenu a povoleni fittingu o 1/4 otacky
- uvolneni trubicky heatbreak a posunuti tak aby byla trubicka PTFE znovu v kontaktu s povolenym fittingem
- upevneni heatbreak a utazeni fittingu o 1/4 otacky
- opakovani prvni kalibrace

Pri prvni kompenzaci deformace trubicky PTFE se heatbreak zcela znatelne posunul nahoru, bylo tedy jasne ze k trvale deformaci doslo. Pri  opakovani teto operace uz byl posun heatbreak temer neznatelny a pri dalsim opakovani uz jsem zadny posun nepozoroval. Dulezite je ze se doposud hotend neucpal a tiskne bez problemu PLA na 215°C a PETG na 230°C.
Cela operace trva cca 15-20 min vcetne expulse a znovu natazeni filamentu a kalibrace a v mem pripade zajistuje (doposud) naprosto spolehlivou praci tiskarny. Osobnme davam prednost tuto operaci opakovat po kazdych 10-20h tisku i kdyz se mi zda ze po kompenzaci prvni a druhe trvale deformace se tento proces zastavi a uz nepokracuje. Zda se me ale jednoduzsi ztratit 15-20 min po kazdych 20h tisku nez pravidelne cistit ucpany hotend.

Omlouvam se predem za pripadne chyby v cestine, ziji uz 37 let v zahranici a chybi mi zkratka praxe.

Posted : 13/03/2022 2:47 pm
Kalimero
(@kalimero)
Reputable Member
RE: Problem s ucpavanim hotendu a reseni

Tak to je zajímavé, mám MINI cca 2 roky, stovky hodin a žádný problém jsem neměl. Tisknu pouze PETG na 250 stupňů. Pouze jednou jsem vyměnil PFE, což zabralo cca 5 minut. Nikdy jsem neměl ucpaný hotend, ale nikdy jsem netiskl z PLA. Je možné, že ve vaší tiskárně je stále něco špatně, možná se něco poškodilo dopravou? Každých 20 hodin něco štelovat je nemyslitelné; vždyť doba tisku jednoho objektu může být několikanásobně větší.

 

Nejsem zaměstnancem Prusa Research.

Posted : 13/03/2022 10:38 pm
PavelD
(@paveld)
Eminent Member
Topic starter answered:
RE: Problem s ucpavanim hotendu a reseni

Bahopreji, mate stesti. Problèm ucpavani hotendu je znamy a casty, staci se projit na ruznych forum specializovanych na tisk 3D. Je to hlavni problème tiskarny Prusa Mini ktery uzivatele tiskarny Mini kritizuji. Jsem u me doma (ve Svycarsku) v kontaktu s firmou specializovanou na tisk 3D a ta meni trubicky PTFE na svych bowdenovych tiskarnach  zhruba po 300-400h tisku protoze se trubicky pod dlouhodobe vysokou telotu deformuji. Myslim si ze teplota tisku PETG 250°C redukuje risk ucpani, vyrobce mych filamentu PETG doporucuje maximalni teplotu 230°C.

Co se tyka doby tisku, moje nejnarocnejsi dily se tisknou maximalne 29h a po ukonceni tak dlouheho tisku hotend pokazde presteluji. Doposud mi tento postup zarucuje tisk bez ucpavani a tak to nepovazuji za ztratu casu.  

Posted : 14/03/2022 7:36 am
Kalimero
(@kalimero)
Reputable Member
RE: Problem s ucpavanim hotendu a reseni

Nemyslím si, že mám štěstí. Problém ucpávání hotendu vidím v nesprávné obsluze, stačí si projít právě ta fóra. Chybu tedy nevidím v tiskárně. Na statisíce tiskáren jsou desítky nespokojených; to je dobrý poměr. Tisk z PLA není tak snadný, jak se zdá. Má relativně nízkou teplotu měknutí, stačí třeba tiskárnu nevhodně vypnout a heat creep je tu. Na bowdenové tiskárně se jen těžko bude tisknout z PLA model, který má mnoho těsně za sebou následujících retrakcí. To si třeba začátečník neuvědomí.

Jak pročítám fóra, tak se často jedná o drobnou závadu, při jejímž nesprávném řešení se problémy nabalují, uživatel rozvrtá celou tiskárnu. A pak musí vyměnit součásti, které spolu nesouvisí, avšak byly poškozeny při chaotické opravě. Například uteče konec filamentu, drobnost. Dojde k jeho podvléknutí. Za několik desítek hodin tisku se filament zasekne, začne cvakat extruder a uživatel zbytečně vymění trysku, přitom nesprávně smontuje hotend, případně nalomí drátek termistoru, při opravě zkratuje topení a odpráskne řídící desku. A přitom stačí dodržet, že se nesmí pustit konec filamentu. Tiskárna prostě není Wasserdicht, Bombenfest und Idiotensicher, jak se kdysi od techniky požadovalo.

Nejsem zaměstnancem Prusa Research.

Posted : 14/03/2022 9:01 am
PavelD
(@paveld)
Eminent Member
Topic starter answered:
RE: Problem s ucpavanim hotendu a reseni

Dobre, asi mate pravdu. Osobne si nemyslim ze bych byl chytrejsi nez ostatni, prestoze jako inzenyr mam za sebou 40letou praxi v technice. Takze si ponechte vas nazor ze je vetsina lidi hloupych kdyz vam tento pocit dela dobre. Ja si ponecham muj nazor a moji zkusenost. Mozna ze muj prispevek nekomu pomuze vyresit opakujici se problem, to byl take jeho ucel. Pro spickove specialisty jako jste vy neni tento prispevek opravdu k nicemu a pokud dal podnet ke sterilnimu komentari, naprosto nesplnil svuj ucel.

Posted : 14/03/2022 9:55 am
Kalimero
(@kalimero)
Reputable Member
RE: Problem s ucpavanim hotendu a reseni

Takze si ponechte vas nazor ze je vetsina lidi hloupych kdyz vam tento pocit dela dobre

Ne, toto není můj názor. Moje snaha byla poněkud jiná. 

Nejsem zaměstnancem Prusa Research.

Posted : 14/03/2022 10:01 am
Zoltan
(@zoltan)
Member Moderator
RE: Problem s ucpavanim hotendu a reseni

@paveld

Poprosil bych jen vecnou diskusi, invektivy a vkladani interpretace toho co ostatni vubec nerekli vcetne urazeni prosim vynechat.

 

even an old man can learn new things 🙂
Standard I3 mk3s, MMU2S, Prusa Enclosure, Fusion 360, PrusaSlicer, Windows 10
PRUSA MINI+ Prusalink + Prusa Connect

Posted : 14/03/2022 6:42 pm
PavelD
(@paveld)
Eminent Member
Topic starter answered:
RE: Problem s ucpavanim hotendu a reseni

Omlouvam se, trochu mne odpoved Kalimero podrazdila. Dobudoucna budu vkladat pripadne prispevky pouze na francouzske forum ktere je mi blizsi jak reci tak i zvyky. 

Posted : 14/03/2022 8:20 pm
Share: