Notifications
Clear all

Průša do skříně  

Page 1 / 3
  RSS
Pavel S
(@pavel-s-2)
Trusted Member
Průša do skříně

Ahoj, Asi většina z nás zná Průšův zlepšovák na umístění tiskárny, https://www.prusaprinters.org/cheap-simple-3d-printer-enclosure .

Rád bych se zeptal těch, co už box stavěli, případně mají zkušenosti, kde se dá dobře plexi sehnat? Zadal jsem poptávku na několik firem, na vytvoření plexi čiré na míru: 6x 440*440*3 a 4x 440*220*3 (chci to patrové, proto dvojnásobek).

Odpovědi s cenovými nabídkami mi přišly, nejdražší za 2900,-Kč, nejlevnější zatím za 1700,-Kč včetně dopravy a DPH. Možná budete mít tip kde by se plexi dalo sehnat ještě lépe? 🙂 Napadlo mě například koupit celý kus v baumaxu a nechat si to tam seříznout, jak jsem ale počítal, nebude to ani levnější, navíc to nebude čisté, navíc zbydou odřezky.
Myslím že tuhle informaci ocení více lidí.

Děkuji.

Posted : 25/05/2018 11:15 am
Neolker
(@neolker)
Member
Re: Průša do skříně

Ahoj,
původně jsem si chtěl postavit box na míru s plexi a hliníkových profilů, také dvojpatrové, jenže to celé vyšlo dráž než obyčejný rack (2864 Kč vs 3782 Kč), tak jsem šel jednodušší, levnější a bezpečnější (plexi je silně hořlavé) cestou, jinak jsme měl vybrané plexi odsud: https://www.promodely.cz/01-10 pokud to pomůže.

Rack vypadá takto, má snímatelné bočnice a prosklené dveře. Tiskárna se tam vejde s přehledem bez modifikací a dokoupil jsem pár polic na ty montážní lyžiny uvnitř + uchycení filamentů: https://elektronika.eiffeloptic.cz/zavesna-skrine-19-18u-600x600mm-cerna/d311406.htm

Posted : 25/05/2018 1:38 pm
michal.m22
(@michal-m22)
New Member
Re: Průša do skříně

Hoj .. box jsem stavel nedavno a plexi vcetne narezani jsem bral zde - https://eshop.zenit.cz/plexisklo-cire/
Cena byla tusim kolem 700 i s rezanim.

Posted : 27/05/2018 7:22 am
Pavel S
(@pavel-s-2)
Trusted Member
Topic starter answered:
Re: Průša do skříně

Až to budeš mít hotové, hoď foto jak to vypadá v té skříni 🙂
Díky za tip na zenit.cz, uvidíme co napíší.

Posted : 01/06/2018 10:29 pm
Jarda2cz
(@jarda2cz)
Active Member
Re: Průša do skříně

Já jsem koupil plexi u MK Plexi s.r.o. za 767Kč. Perfektně nařezané do druhého dne. Ikea "skříň" má jeden nedostatek, z mého pohledu, pokud tisknete věc nad cca 150 mm struna velmi dře v průchodu horní deskou. Musí tam být místo dírky škvíra. Druhý detail je držák filamentu, nepočítá s jinými rozměry cívek.
jarda

Posted : 04/06/2018 12:28 pm
japato
(@japato)
Active Member
Re: Průša do skříně

Ahoj,
já tamtéž, stejná zkušenost.

Trochu horší je to s návodem, já jsem narazil na 90° úhyt kabelu na HB odkazovaný na thingiverse, nepřečetl jsem si tamní diskuzi pod návodem a až pozdě zjistil, že je nekompatibilní s extruderem na MK3 aji MK2.5, (jak se v ní píše) spodní kabely od trysky do něho v zadní poloze marážejí zcela spolehlivě. Ani kalibrace XYZ neprojde.
Bude ho nutné snížit do výšky originálu, snad se k tomu časem dostanu, nevyřeší-li to Průšovci dříve, údajně už o tom vědí.

Bastlířům zdar.

Posted : 04/06/2018 9:57 pm
Jarda2cz
(@jarda2cz)
Active Member
Re: Průša do skříně

Úplně stejná zkušenost s 90° úchytem kabelu. Vrátil jsem tam původní a posunul tiskárnu trochu ke "dveřím" stolku. Kabel se dotkne zadního plexi, ale jen při krajní poloze Y osy a není to nic dramatického. Z mého pohledu je možné se na výměnu držáku kabelu na tiskové podložce vykašlat. Pokusím se nějak realizovat škvíru místo dírky. Pokud by měl někdo o výsledek zájem dejte vědět.

jarda

Posted : 04/06/2018 10:41 pm
Jokoha
(@jokoha)
Trusted Member
Re: Průša do skříně

Ahoj,
nemáte vyzkoušeno tohle? To by mělo problém vyřešit.
https://www.thingiverse.com/thing:2890592 .

Snad by to mělo být OK (dle komentářů), ale zatím to ještě nemám vyzkoušeno. Na box teprve tisknu díly.
Díky za případné info.

Posted : 04/06/2018 11:13 pm
Rety
 Rety
(@rety)
Eminent Member
Re: Průša do skříně

Jsem v půlce stavby.
Já koupil plexi za 600.
O tom konektoru na HB jsem naštěstí četl a narazil jsem na 45 stupňový. Ještě nevím jak bude pasovat. Měním zrovna i některé díly (vestavěný napínák na X -musel jsem upravovat vrtákem, nějaký problém)
Průchod na strunu mám ovál asi 5cm širokou a snad bude stačit. Držáky na špulky mám jiné, navíc každý má jinačí rozměry
Docela mě štve umístění zdroje. Tiskárna bude mezi dalším nabytkem a ten kabel do zdroje by zavazel. To samé s tlačítkem zapínání. Zatím přemýšlím o vyvedení startovacího tlačítka někam dopředu. Ideálně k displayi který nechci mít vevnitř tak zrovna hledám ideální řešení jak to udělat pod desku.
Ještě nevím kam se mi tam vleze kamera pro Octopi. Zdroj na ledky je ze spodu protože nejsou na 24V.

Řešil někde vdech/výdech vzduchu? Je to vůbec zapotřebí?

Posted : 13/06/2018 1:33 pm
Jokoha
(@jokoha)
Trusted Member
Re: Průša do skříně

Čau,
dnes jsem objevil na Thingiverse tento nastavitelný držák cívek. Využití pro různé druhy (šíře) cívek . Tak dávám do placu.
https://www.thingiverse.com/thing:2867521

Posted : 13/06/2018 7:23 pm
Pavel S
(@pavel-s-2)
Trusted Member
Topic starter answered:
Re: Průša do skříně

Tak, skříň jako taková je postavená. Udělal jsem 2 patra, snad s tím nebude problém, hlavně kvůli stabilitě. Za plexi mi dali nejlepší nabídku na plexi.cz 1 739,64 Kč.
K tomu 3 stolky x 200Kč, magnety na dveře stály asi 20,-, Kouřové čidlo 80,- 1 metr LED pásku jsem vyštrachal, to jsem na ceně 2440,-Kč. To se mi zdá tak akorát, zbytek jsou tisknuté díly. Nahoru jsem dal jen 2 držáky filamentu, podle mě dostačující, jeden normál, druhý nastavitelný.
Ještě uvažuju, že pod tiskárnu vyřežu protiskluzovou podložku pod pračku, na které byla tiskárna doteď.

Ještě musím koupit kabel a prodloužit kablík ke zdroji. Co mě štve nejvíc je zdroj samotný.
Mám ho ještě z původní Prusa i3 plus (MK1). Ten je jiný než aktuálně dodávaný pro MK2..., musím na něj vymyslet a natisknout nějaký kryt z ABS, za který bych ho mohl pod stůl přišroubovat.

Posted : 15/06/2018 3:16 pm
davecupra liked
japato
(@japato)
Active Member
Re: Průša do skříně

Já taky trochu postoupil.

- 45° cable holder funguje, jak očekáváno. (Na ostatní zatím moc nehleďte, je to takový pokus vestavět MK25 do MK3 rámu s dalšími drobnými úpravami, hned potom budou zbytky z MK3 upgrade v 3030 rámu 🙂 ).

- Lack stolek je rovněž poschoďový, spodní police je jen odkládací. Držák špulek je ze staršího Průšovic MMU upgrade.

Když bude další box, určitě to bude výše zmíněný plechový 19" rack, to mě silně nadchlo, rozhodně je to lepší než dřevo a plexi. O tom fotografické boxu nemluvě ten celuloidový plášť plane ještě lépe než papír.

Posted : 19/06/2018 11:12 am
zz2012
(@zz2012)
Member
Re: Průša do skříně


Když bude další box, určitě to bude výše zmíněný plechový 19" rack, to mě silně nadchlo

Já si nemyslím, že RACK je dobrý nápad. Objem je příliš velký na to, aby ho tiskárna vyhřála. Plechové stěny taky umožní prostup tepla ven a otvorů to má spoustu. Výhoda "termoboxu" u racku nebude. A navíc není vidět ze stran dovnitř.

Prusa i3 MK2, MK2S, MK3.Moje galerie 3D tisků: je ZDE a tady možná nějaká videa na YouTube.

Posted : 19/06/2018 10:03 pm
Neolker
(@neolker)
Member
Re: Průša do skříně



Když bude další box, určitě to bude výše zmíněný plechový 19" rack, to mě silně nadchlo

Já si nemyslím, že RACK je dobrý nápad. Objem je příliš velký na to, aby ho tiskárna vyhřála. Plechové stěny taky umožní prostup tepla ven a otvorů to má spoustu. Výhoda "termoboxu" u racku nebude. A navíc není vidět ze stran dovnitř.

+ Dělají i měnší (600 x 600 x 600) mm za menší peníze, která je i s cívkou nahoře tak akorát. Já vybral vyšší kvůli MMU 2.0 do budoucna.
+ Nemám ho primárně pro tisk ABS, ASA aj. materiálů, které potřebují vyšší teplo. Šlo mi především o bezpečnost (IKEA a hlavně plexisklo je velmi hořlavé), navíc nahoře jsou připraveny 2 průduchy na montáž tichých ventilátorů pro lepší průtok vzduchu, aby i v létě nebyl problém tisk PLA apod.
+ Bezpečnější řešení (viz hořlavost dřevotřísky + plexiskla)
+ Bočnice jsou sundavací, otázka pár sekund, ale ani po 2000 hodinách tisku nebylo třeba je sundavat, protože MK3 tiskne furt bez problémů.
+ Jde zamknout
+ Jde přidělat na zeď
+ Má průchodky pro kabeláž

- Jediná nevýhoda je malá tepelná izolace, ale záleží, kdo z čeho tiskne. Pro ABS, ASA apod. to při takovéhle velikosti bude asi problém, kdo tiskne PLA, PETG, FLEX, tak je to v pohodě.

Posted : 20/06/2018 10:29 am
Jarda2cz
(@jarda2cz)
Active Member
Re: Průša do skříně

Tisk PLA ve skříni, tiskl jsem nízkou ale velkou součástku (210x200x15mm), stále byl problém s podávání tiskové struny, která se ucpávala v trysce (Olsson RUBY). Zkoušel , jsem změnit přítlak, teploty atd. Pak mě napadlo jestli díky teplotě v boxu není struna změklá a podavač má problém. Po ochlazení boxu k 25°C tisk proběhl bez problému. Nevím jestli je to problém a jeho řešení. Je to jen zkušenost.
Jarda

Posted : 22/06/2018 1:08 am
TomV
 TomV
(@tomv)
New Member
Re: Průša do skříně

Taky připojím moje řešení - plánuju napsat delší příspěvek, zatím alespoň takto krátce: Stejně jako psal Neolker - původně jsem chtěl kryt stavět sám z hliníkových profilů a plexi, ale po zvážení nákladů a bezpečnosti jsem se tenkrát rozhodl pro rack skříň. Strop, zadní a boční stěny jsem obložil protihlukovou samozhášivou pěnou, podlaha je vyrobena z desky pro pracovní dilenske stoly (masivní, dokonale rovna) a ze spodní strany je přilepena antivibracni podložka pod pračky. Skříň je na tiskarnu ideální - postrani lyziny pro příslušenství (světlo,kamera) na strope připravené dva prolisy pro 120x120 vetraky, možnost zavěšení na stenu, pruchodky pro kabely, zavírací skleněná dvířka, zaklapavaci bočnice (které díky velikosti skříně jsem nikdy nemusel otvírat při jakékoliv manipulaci s tiskarnou). Co se týče argumentu že to velký objem pro nějakou řízenou manipulaci s teplotou, respektive že se to vyhreje pomalu - je hloupost - dokonce ikdyz mám zatím vyhřívání neaktivní tak samočinně stoupne teplota z 26C na 38C za cca 2-3 hodiny tisku PETG. Obložení pěnou hodně pomohlo - at už hovořím o hluku či teplotě plus je samozhasiva (což sem samozřejmě hned zkoušel 🙂 ).

Posted : 22/06/2018 2:34 pm
zz2012
(@zz2012)
Member
Re: Průša do skříně


....respektive že se to vyhreje pomalu - je hloupost - dokonce ikdyz mám zatím vyhřívání neaktivní tak samočinně stoupne teplota z 26C na 38C za cca 2-3 hodiny tisku PETG. Obložení pěnou hodně pomohlo

Ale ale.... přece není nutné psát o jiném příspěvku že je to hloupost, že.
Pokud je skříň obložená (izolovaná) tak se samozřejmě vyhřeje lépe než jen plechová. Plechová skříň se spoustou větracích otvorů se pochopitelně vyhřeje MNOHEM hůře. Na IKEA Lack není nutné používat plexisklo, ale stačí obyč. 3mm sklo. Cena jedné sady je cca 150,-Kč. To také mění náklady.
A já už vůbec nepomlouval RACK řešení. Je jistě vhodné, perfektní a kvalitní. Ale také je dražší, zabere více místa, a prostě pro ABS je méně vhodné z důvodu onoho vyhřívání.

Prusa i3 MK2, MK2S, MK3.Moje galerie 3D tisků: je ZDE a tady možná nějaká videa na YouTube.

Posted : 22/06/2018 5:29 pm
juraj.c2
(@juraj-c2_1552028730)
New Member
Re: Průša do skříně

Nazdar,

mne sa nechcelo moc prisposobovat, tak som kupil novinku "Bekant" https://www.ikea.com/sk/sk/catalog/products/S79282544/ .
Doplnil som len bocne folie a do predu posuvne plexi v liste...
Hore v pohode 5 batérii filamentov, zdroj a ovladanie von, ma to super zasuvku a je to na kolieskach :o)

Nech sa darí.

Cizo

Posted : 02/01/2019 7:58 pm
Jokoha
(@jokoha)
Trusted Member
Re: Průša do skříně

Proč ne? Ovšem ta cena je úplně někde jinde než u stolků LACK.


Nazdar,

mne sa nechcelo moc prisposobovat, tak som kupil novinku "Bekant" https://www.ikea.com/sk/sk/catalog/products/S79282544/ .
Doplnil som len bocne folie a do predu posuvne plexi v liste...
Hore v pohode 5 batérii filamentov, zdroj a ovladanie von, ma to super zasuvku a je to na kolieskach :o)

Nech sa darí.

Cizo

Posted : 02/01/2019 8:51 pm
Jarda D
(@jarda-d)
Estimable Member
Re: Průša do skříně

čus,
zrovna tisknu věci na box ze stolku Ikea. Je tam požární detektor, má to někdo napojené na zdroj aby v případě detekce došlo k odpojení napětí? U někoho jsem to viděl a docela bych to bral..

Posted : 14/01/2019 9:12 pm
Page 1 / 3
Share: