Notifications
Clear all

problémy s přilnavostí při změně filamentu  

  RSS
jindřich.j
(@jindrich-j)
Active Member
problémy s přilnavostí při změně filamentu

zřejmě se začátečnickými problémy, tak pokud mi někdo poradí a zkrátí cestu poznání, budu rád.

o víkendu jsem tiskl PLA poté, co jsem před tím tiskl nějaké díly na tiskárnu z ABS. Zpočátku mi PLA tisky nechtěly držet n a podložce, ale to jsem původně přisuzoval nějak rozhozené kalibraci a tomu, že zkouším S3D, u kterého ty procesy/profily nebyly prověřeny. Udělal jsem několik pokusů, kdy jsem stačil jsem vytisknout jen kus skirtu a stopl jsem to, neb jsem viděl, že to nedrží. Tak jsem takhle trochu jsem bojoval s přilnavostí k podložce a vyladěním kvality první vrstvy a nastavení a po vyzkoušení několika rad jsem skončil u varianty PLA na čisté perfektně omyté sklo. Tisky mi na tom pak držely jedna báseň - lépe než na lepidle. Točil jsem dokola 2 skla, obě stejná a stejně omytá. Mezi tisky nebylo potřeba mýt ničím, ale pro jistotu jsem lihem vždy přeleštil a tak to běželo celkem dost tisků ... na konci tisku jsem vždy výtisk sundaval nějakou silou ... držel zkrátka dobře.

Včera jsem na jiná skla s povrchem připraveným pro ABS (standardně Kores + ABS juice) vytiskl několik věcí z ABS a zkoušel vliv různých nastavení v S3D ... opět celkem bez potíží.

Dnes ráno chci pustit PLA tisk. Procesy a nastavení mám vyladěné od víkendu kdy pak šlapaly 100%, čistá skla na PLA jsou připravena a omyta v krabici. Vytáhnu je, zahřeji tiskárnu, vyměním filament (s ničím jiným nehýbu) a dám tisk ...

a ZA BOHA to PLA zase nedrží ... odpadává už skirt. Přitom materiálu dává tryska tak akorát, hezky ho "připlácává" na sklo (tedy kalibrací to není), ale prostě to nedrží.

Pojal jsem podezření, že problém má co dělat s tou výměnou filamentu. Říkám si, zda třeba nějakou dobu než se extruder úplně pročistí, nemůže být filament "kontaminovaný" něčím z ABS a nebude tedy držet při tisku teplotami a na povrch pro PLA. Je fakt, že filament jsem po výměně nechal najet jen do té míry, jak si jej sama při výměně natlačila tiskárna při "zavedení filamentu" a jen na PLA teplotu (která stačila k uvolnění a vytažení původního ABS)

Nemáte někdo v tomto směru podobnou zkušenost? Může to tím být nebo mám hledat spíš jinde. Pokud ano jak ideálně pročistit extruder od ABS, abych se mohl spolehnout, že tohle dělat nebude.

bohužel nedostanu se k tiskárně průběžně, ale jen některé dny a jen večer, tak nemohu nyní experimentovat sám 🙂 díky za nápady a zkušenosti Jindra

Posted : 02/03/2016 2:01 pm
Evelas
(@evelas)
Trusted Member
Re: problémy s přilnavostí při změně filamentu

Občas mívám stejný problém, tentokrát jsem to (snad) opravil rekalibrací tiskárny a větším nahřátím heatbedu (70 stupňů místo 50).

There is no such thing as overkill
Prusa i3 MKII 1,75mm

Posted : 02/03/2016 6:05 pm
Cipis
(@cipis)
Member
Re: problémy s přilnavostí při změně filamentu

V úplných začátcích jsem s tím taky trochu bojoval, ale moje zkušenost je taková, že je to z 90% o správné vzdálenosti trysky od desky. U PLA mívám vzdálenost menší, než ABS, i když jde trefit i použitelná vzdálenost fungující pro obojí. Chce to zkoušet a najít, co funguje a nespoléhat se na kalibraci podle čtvrtky.

Při použití klasiky Koresu jsem nikdy nedával víc, než 50C a naopak jsem už párkrát tisknul i se studenou :). Pokud chcete extra silné kancelářské lepidlo, tak můžete zkusit trojúhelníkové Tesa easy stick, lepí mnohem více, než Kores, ale zase je pak náročnější a častější údržba desky. Znovu ale říkám, že klasika Kores + 50C je víc než dostatečné a funguje to.

Posted : 04/03/2016 7:57 pm
Evelas
(@evelas)
Trusted Member
Re: problémy s přilnavostí při změně filamentu

Malý update z mojí strany:

Rekalibrace tiskárny pomohla suprově, problém "filament se odlepuje od podložky" se proměnil na problém "filament drží až moc a nemůžu z podložky nic dostat bez pomoci masivní síly" 😀

There is no such thing as overkill
Prusa i3 MKII 1,75mm

Posted : 07/03/2016 10:00 pm
Share: