Notifications
Clear all

drnčení osy Y  

  RSS
parkis
(@parkis)
Trusted Member
drnčení osy Y

Zdravím,
tiskárnu mám sestavenou teprve týden, ale už jsem se s ní docela sblížil 🙂
Problém mám s drnčivým zvykem, který se po pár dnech začal ozývat při posunu osy Y. Myslel jsem že je něco povolené, ale všechno jsem překontroloval a vše drží pevně, řemen je napnutý. Při ručním posunu osy se hýbe bez odporu a snadno.
Zdá se že vůle je v jednom z ložisek Y pojezdu, když rukou zahávy heatbedem nahoru a dolu, viditelně se hýbe vůči tyči (neumím úplně odhadnou o kolik, možná pár desetin mm). Je taková vůle normální, nebo to může být vadné ložisko?
Jinak tiskárna tiskne bez problémů, s kvalitou výtisku jsem spokojen, jen ten zvuk je velice otravný a při rychlejším posuvu to zní trochu jako starý mechanický budík 🙂

Posted : 07/04/2016 6:03 pm
V.S.
 V.S.
(@v-s)
Honorable Member
Re: drnčení osy Y

Může být vadné ložisko, zkontroluj jeho správné usazení ve výřezu v rámu stolku a dotažení svazovaček.

Posted : 08/04/2016 9:10 am
parkis
(@parkis)
Trusted Member
Topic starter answered:
Re: drnčení osy Y

Zdá se že všechny tři sedí dobře a dotažené jsou nafest. Zkoušel jsem znova namazat tyče olejem na šící stroje, trošku se to zlepšilo, ale ne o moc.

Posted : 08/04/2016 5:25 pm
parkis
(@parkis)
Trusted Member
Topic starter answered:
Re: drnčení osy Y

Tak jsem zkusil mírně zvětšit vzdálenost tyčí na Y ose, tím se vůle v ložiscích vymezila k jedné straně a zlepšení je markantní. Občas se ještě ozve nějaké zabzučení, ale proti předchozímu stavu je to nesrovnatelné.

Posted : 09/04/2016 12:00 pm
rado.v
(@rado-v)
New Member
Re: drnčení osy Y

U mna to iste, bed sa da jemne sa rozkyvat do strany, vsetky tri loziska maju volu, su to cinske ehm... pomohlo tiez jemne zvatsit vzdialenost tyci..ale tie loziska su na prd... skusal som aj tlacene je ich viac, skusil som dva vzory.. na sucho sli paradane ,ale ked sa utiahnu sa priskrtia a je to na nic... ja si casom objednam kvalitve japonske loziska i ked su 10x drahsie... ale je vidno ze ich konstrukcia je ina ako cinska ...

Posted : 11/04/2016 9:28 am
Share: