Notifications
Clear all

Zvuky pri kalibraci  

  RSS
LukeKluke
(@lukekluke)
New Member
Zvuky pri kalibraci

Dobry den,

potreboval bych poradit, co je spatne.. tiskarnu jsem sestavil, vytiskl na ni par veci, vsecho v pohode. Zkusil jsem ABS, nedrzelo mi to na desce, zacatecnicke chyby, dal jsem zpet PLA puvodni pribalene a nedrzelo na desce. Zkousel jsem cistit desku, hrat si s prvni vrstvou, drzelo to leda s bed na 70 stupnu a to jen ten kalibracni gcode prvni vrstvy, kdyz jsem dal tisknout neco jineho, pri tisku vyplne se filament hned nabaloval na trysku...

Rikam si, zkusim to cele znovu nakalibrovat, prendal jsem si tiskarnu za ram na lepsi misto na stole.. dal kalibrovat a dela to brutalni zvuky pri pojezdu po ose Z a nasledne i pri hledani kalibracnich bodu..

Snizil jsem kvalitu videa na minimum, aby to nebylo velke.. stejne je stezejni zvuk 🙂

Cim by to mohlo byt? Spatne sestavene? Loziska? Predtim to nedelalo.. asi jak se s tim hlo. Vsechny srouby uazene, to jsem kontroloval..

Diky za rady a pripominky...

Luk

Posted : 11/07/2018 12:17 pm
LukeKluke
(@lukekluke)
New Member
Topic starter answered:
Re: Zvuky pri kalibraci

Tady mam odpoved ze supportu, tak to zkusim:

Dobrý den,

vypadá to, že se tam děje více věcí najednou.
- Při pojezdu osy Y možná drhnou - ložiska. Je pravděpodobné, že máte ocelové svorníky ložisek příliš přitažené. Zkuste o něco povolit matky. Když sundáte řemen, mělo by to jet hezky hladce.
- Osa Z taky vypadá, že možná drhne. Zkuste případně odmontovat všechny 4 šroubky co drží černé trapézové matky a vyjeďte s matkamam nahoru a nějak je dočasně přichyťte. Taky se ujistěte při té příležitosti, že těma matkama jde pohybovat hladce nahoru i dolů a nikde nedrhnou nebo nejsou příliš těsné. Pak posunujte celou osou X nahoru a dolů. Mělo by to jít zcela hladce a tiše.
Z videa to nelze poznat, ale je taky možné, že někde jen něco hodně vibruje. Zkuste nejdříve najít příčinu případných vibrací.

Co se týká přilnavosti, zkuste podložku očistit okenou, acetonem nebo isopropyl alkoholem.
Taky bych doporučil předehřát podložku několik minut před tiskem. Přilnavost první vrstvy by měla být lepší.

Dejte vědět, jestli se něco změnilo.

S pozdravem,

Marek Míček
Customer Support

Posted : 11/07/2018 3:23 pm
LukeKluke
(@lukekluke)
New Member
Topic starter answered:
Re: Zvuky pri kalibraci

Dobre, tak pokracuji v monologu.. 🙂

Udelal jsem co mi support radil, natocil video a poslal.. vypadalo to mechanicky vse vporadku. Osa Y bez reminku uplne lehce a bez zvuku.. osa Z bez matek taktez.. Tak jsem to smontoval zpet a zvuky temer ustaly, pri kalibraci to trochu rve, ale to je pry vcelku normalni.

Podlozku jsem umyl houbickou a jarem a po kalibraci a snizeni trysky asi o 0.6 (nebo to je 0.06?) byla prvni vrstva jak detska prdelka.. ani nebylo treba ladit nerovnost podlozky.

Nevim, cim se to spravilo, ale hlavne ze to jede.. takze diky podpore za hinty...

Luk

Posted : 12/07/2018 7:32 am
hp.pavel@seznam.cz
(@hp-pavelseznam-cz)
Estimable Member
Re: Zvuky pri kalibraci

No řekl bych že při sestavení jsi někde něco opoměl dotáhnout a když jsi to přenášel tak se ti to pak celé pohnulo a tím ty divné zvuky.
Když jsi následně povolil co ti radili a sundal řemen a matky uvolnilo se napětí které tam vzniklo a složením jsi to už nepokazil neb jsi to vše kontroloval.
🙂
No tak pokud to tu bude někdo číst tak pomůže to prostě rozebrat a znova složit když nemůžeš najít chybu. Nakonec když jsi tím tu chybu opravil tak je vše vcajku.

Posted : 12/07/2018 5:01 pm
Share: