Notifications
Clear all

Vynechávání vrstev  

  RSS
matěj.m
(@matej-m)
New Member
Vynechávání vrstev

Dobrý den, zprovoznil jsem svého Prusu a dosud jsem byl velmi spokojen. Avšak nyní tiskárna začala občasně vynechávat vrstvy a extruder někdy přeskakuje. Mohlo by to být částečným ucpáním trysky nebo něčím jiným? Přikládám obrázky a předem děkuji za Vaše rady.

Posted : 25/06/2016 9:05 pm
renegadesk
(@renegadesk)
Estimable Member
Re: Vynechávání vrstev

Ahoj Matej,

Je to tlačené z PLA že ?
Tlačil si predtym z ABS a potom prešiel na PLA ?

Je to upchatou tryskou. vymontuj ju za tepla klučom . vypál ho na sporáku , predtým vyber čo vidíš , ihlou to skontroluj či je to priechodzie a namontuj znova. Popripade novu PTFE trubičku ale malo by to byť OK.
Teploty ti pri tlači neklesajú ? su stabilne na 210 C ? Ak nie zníž otáčky vetráku dokial teplota nebude stabilná.

Posted : 26/06/2016 4:31 pm
matěj.m
(@matej-m)
New Member
Topic starter answered:
Re: Vynechávání vrstev

Ahoj,

na tiskárně jsem tiskl pouze z PLA, ale nechal jsem materál zavedený v trysce, ikdyž jsem asi měsíc netiskl, tak se nejspíš zanesla. Nejprve ji zkusím vyčistit podle návodu a pokud bude stále problém, tak použiji tvůj návod. Každopádně ti děkuji za odpověď. 🙂

Posted : 26/06/2016 5:52 pm
radovan.m
(@radovan-m)
Trusted Member
Re: Vynechávání vrstev

Nemusí se jednat pouze o ucpanou trysku. Pokud tiskárnu nepoužíváte ve vyloženě prašném prostředí, ale třeba v bytě v pracovně, není moc důvod čím by se tryska ucpala.
Velmi pravděpodobně se jedná o výduť na teflonové trubičce a to i přes to, že tisknete pouze z PLA. Má osobní zkušenost je klidně i po 100 hodinách tisku PLA nutný servis s výměnou trubičky (což bude velmi pravděpodobně důvod k odstoupení od smlouvy a vrácení tiskárny Stvořiteli).
Další příčinou (opět z vlastní zkušenosti), kterou jsem dosud nikde nenašel zdokumentovanou, může být chybně vyřezané zdrsnění na podávacím kolečku filamentu.
Dále zkontrolujte, zda není prasklá plastová oska na přítlačném kolečku (i to jsem zažil - dosud nezdokumentováno).
Další příčinou (jak jinak, než opět mnou prožitou 😉 může být nedostatečný tepelný výkon HotEndu. Zkuste si trysku jen tak cvičně vytopit na 255°C. Pokud Vám (stejně jako mně) nebude schopna dosáhnout pro PLA požadované teploty 210°C, bude materiál nedostatečně tekutý a tryskou poleze ven ztěžka.

Posted : 26/06/2016 9:07 pm
V.S.
 V.S.
(@v-s)
Honorable Member
Re: Vynechávání vrstev

Obávám se, že to neprospělo PLA nechat ho měsíc při pokojových podmínkách (prach, vlhkost). Pokud jsi hned tak jak to bylo tisknul tak na povrchu PLA se nachytalo dost prachu a to mohlo ucpat trysku.

Posted : 26/06/2016 9:13 pm
Cipis
(@cipis)
Member
Re: Vynechávání vrstev

Problém u Lite6, která je použitá v MK1 je ten, že i když tisknete jenom PLA, tak se může stát to, že se PTFE trošku posune nahoru a tím jak plast vytéká mimo postupně dochází ke zužování trubičky na konci. Je to asi do velké míry dáno tím, jak je hotend zkompletovaný. Je hodně důležité to smontovat tak, aby uvnitř PTFE byla hodně našponovaná a nemohla ani o kousek zpět. Ideálně nechat PTFE před zkompletováním lehce vyčnívat z chladiče/heatbreaku, aby se to při dotažení trochu přimáčklo. Myslím, že to vytvoření mezery je ve skutečnosti mnohem častější příčina problémů než vysoké teploty při tisku ABS. Znám lidi, co běžně tisknou s hybridními heatbreaky a tyto problémy nemají, protože používají šroubovací heatbreaky s integrovanou PTFE (nemá se kam posunovat).

Že se občas musí PTFE u tohoto typu hotendů vyměnit mi přijde celkem běžná provozní záležitost.

Posted : 27/06/2016 8:03 am
KeXo
 KeXo
(@kexo)
Reputable Member
Re: Vynechávání vrstev

Ved o to pokoj, s tym by tu asi nemal nikto problem, keby ta vymena bola jednoduchsia a praktickejsia.

_________________________________________________
user Prusa i3 MK2 (1.75mm) ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Posted : 27/06/2016 11:10 am
Ivan Mikeska
(@ivan-mikeska)
Active Member
RE: Vynechávání vrstev

Dobrý deň, viete mi poradiť prečo mi tlačiareň tak to tlačí. Z času na čas sa mi podarí že mi vytlačí jeden objekt bez problémov

Posted : 01/08/2024 2:41 am
Share: