Notifications
Clear all

Struna XT-CF20 s uhlíkem  

  RSS
petr.v7
(@petr-v7)
New Member
Struna XT-CF20 s uhlíkem

Dobrý den, stále se mi nedaří dosáhnout uspokojivé kvality při tisku se strunou XT-CF20 s uhlíkem. Mám teplotu trysky 255 stupňů a podložku nastavenou na 90 a 60st pro další vrsvy. K podkladu se vrstva nalepí OK ale vlákno jakoby se trhalo a nepřilnulo dokonale na předchozí vrstvu a sousední vlákno. Tisk tímto není celistvý, výrobek má chlupy a vrstvy mají mezírky. zkoušel jsem dát i průtok na 115 procent a rychlost snížit na 70 procent. Mám tvrzenou trysku a když zkusím jak teče vlákno z trysky tak teče krásně rovné, při tisku však občas proklouzne ale hnací kolečko je dokonale čisté. Výsledný výrobek nemá ani pevnost. Při tisku z PLA a ABS je vše OK. Děkuji

Posted : 30/06/2016 11:23 am
marek.b4
(@marek-b4)
New Member
Re: Struna XT-CF20 s uhlíkem

Dobrý den,
to já nedokážu přichytit ani první vrstvu,zkoušel jsem trysku přibližovat,oddalovat ,lepidlo,juice,teploty a nic, tryska normálně teče rovně dolů. Jak jsi dokázal přichytit první vrstvu? Díky

Posted : 28/09/2016 11:33 am
Docik
(@docik)
Eminent Member
Re: Struna XT-CF20 s uhlíkem

Zdravím,
chci se zeptat, vytiskl jsem takové žebrované díly, na kterých jsem testoval odolnost/pevnost.
Z mladečského materiálu s PETG a uhlíkem i s XT CF20 byl výsledek podobný. Materiál byl celkem pružný a dal se dle mně celkem zlámat. Celkem mně i převapilo jak dobře se polámal ABS. Nejlépe z toho vyšlo PLA, které absolutně nepruží a drží svůj tvar, ze všech materiálů se tváří jako nejpevnější a nejtvrdší je mi jasné že nemá takovou teplotní odolnost.
Mám za úkol se zeptat jestli je to normální nebo jestli je něco špatně. Čekali jsme od toho ve firmě několikanásobně větší pevnost, jsme poměrně zklamaní na tu cenu za 1kg.

Jinak mně se podařilo první vrstvu přichytit - přiblížil jsem hodně hotend k podložce, namazal jsem ji lepidlem (tisknu na MK2) a materiál jsem měl nastaven strunu 1.75 na 250 stupňů a podložku na 70. A chytla se. První dva pokusy taky nevyšli ale pak jsem nastavil tyto teploty a nízkou rychlost první vrstva 50% rychlosti z 30mm/s.
Tisknul jsem s tvrzenou tryskou.

You can Find STL of my models here.

Posted : 18/10/2016 5:16 pm
David T.
(@david-t)
Noble Member
Re: Struna XT-CF20 s uhlíkem

Těžko se dá hodnotit výsledek pevnostního testu, když nevíme co jste tiskli, s jakým nastavením sliceru jste to tiskli a jak jste pevnost testovali.
Ale zas na druhou stranu, doufám že jste od toho nečekali zázraky. To že je v CF20 nějaký uhlík ještě neznamená, že se z toho získají výtisky pevností srovnatelné s výrobky z uhlíkových kompozitů, které mají dlouhá uhlíková vlákna. CF20 má uhlíkovou výplň nasekanou na kratičké kousíčky, je třeba si uvědomit, že to musí projít tryskou bez ohledu na to jak se to zrovna v té struně poskládalo a v hotendu roztopilo. Kromě pevnosti je pak potřeba hodnotit ještě další fyzikální parametry - hmotnost, odolnost v nepříznivém prostředí (teplota, chemie) apod. Ono je docela možné, že třeba výtisk je srovnatelně pevný, ale přitom třeba o 20% lehčí.

Posted : 18/10/2016 7:22 pm
Share: