Notifications
Clear all

Prusa MK4 missing lines randomly  

Page 2 / 2
  RSS
vhubbard
(@vhubbard)
Estimable Member
RE: Prusa MK4 missing lines randomly

FW 6.0.1  Does not specifically show File transfer fixes, but uploading via PrusaLink is working much better for me.  I loaded 7 files from 80K to 134MB and then compared them to the master.  No dropouts or redundant blocks all look good.    Sending files directly from PrusaSlicer  the upload and print option works most of the time. The upload only has a high failure rate for me.    Once a transfer fails, I often have to restart the MK4 and PrusaSlicer to get transfers working again.    PrusaLink monitoring, file deletion working great.  Wifi itself seems great.  I even got a new WiFi card incase it was a memory problem on the WiFi card, but no change in behavior.   I have reported problems on Github.   The more that report on Github, the better the attention. 

Posted : 19/05/2024 1:36 pm
Rh0msfer
(@rh0msfer)
New Member
RE:

I get this on all 15 on my MK4 printers, but not on every print, one in 4or5 prints of the same file. Random perimiters missing. Always just one perimeter and a complete circumference. Random positions in relation to Z height. I always use prusa connect for sending files and starting printers via the platform, all printings using Firware v6, been happening for over 6 months.

Intially I thought this may be under extrusion, blockages, etc, 

Tried the following:

1) Higher temps

2) Different filament brands for PLA/PLA+

3) New nozzles

4) Cold pulls after every print..

5) Servicing printers - straightening belts, checking belt tensions, greasing the gearbox, designed new spool holders to reduce friction and the possibility of under extrusion, complete nozzle changes, checked and greased all bearings, the list goes on....

I have now started copying files directly to USB and starting prints manually, basically no prusa connect. I will report back in a few days, I usually get a failed print (missing perimeter) every 24 hours.

 

Thanks for posting.

This post was modified 3 weeks ago 2 times by Rh0msfer
Posted : 24/05/2024 1:38 pm
RodB
 RodB
(@rodb-2)
Member
RE: Prusa MK4 missing lines randomly

Not sure if my issue is related but I was printing a small object (takes about 8 min with IS) perfectly fine but when I tried to print 30 instances of them at once I was getting blobs that would cause problems ruin the whole print. After third try I looked closely at what was printing and it turns out that the printing for the parts was incomplete - perimeters and most of the infill was done but some infill just wasn't done. Checked the simulator on PrusaSlicer and everything looks fine there. In any case, I'm trying with direct USB copy now (was using WiFi) to see if that works. Either way it's pretty strange.

Posted : 29/05/2024 11:37 pm
RodB
 RodB
(@rodb-2)
Member
RE: Prusa MK4 missing lines randomly

OK - ignore the previous post - turns out the problem is my filament does not like being printed that fast and it's severely underextruding with fast infill spaces so it *looks* like it's not printing there. I'll slow things down and see if that helps. It's an off-brand translucent PETG filament that happens to be just the right color.

Posted : 30/05/2024 1:15 am
Rh0msfer
(@rh0msfer)
New Member
RE: Prusa MK4 missing lines randomly

Since the 24th May (8days) I've been copying files to my printers manually via USB. I've not used Prusa Connect at all. 15 MK4 printers running 24/7 since then, and I've had no repeat of this problem. I would ordinarily get a print with a missing perimeter once every 48 hours or so.

I've raised the issue with Prusa, no update from them in terms of identifying a possible software bug. I'm going start using Connect again on a couple of printers and test to see if scheduling prints, deleting files from the cloud, turning off wifi mid-print etc. has any effect. 

I only see this happen, perhaps 1 in every 4-5 prints of the same file and it does not appear that it is related to a certain file. I get it on everything randomly.

 

Posted : 02/06/2024 10:50 am
Printerman
(@printerman-3)
Eminent Member
Topic starter answered:
RE: Prusa MK4 missing lines randomly

I had the same experience as you, Good that you got it working! On my MK4 i can transfer the file with Prusa Connect, but if i send the "print" command from Prusaslicer i get the missing lines randomly as described earlier. If i send the g-code over Prusa Connect and then press print on the printer, it seams to work without any problems.

Posted : 06/06/2024 6:45 am
pyrho // 25.wf
(@pyrho-25-wf)
Member
RE: Prusa MK4 missing lines randomly

Same issue....  I have a gut feeling this issue starting appearing after the switch to binary GCODE, but I don't have any hard evidence.

The list of random issues just seem to be piling up with this printer...

Posted : 14/06/2024 2:58 pm
Monte0704
(@monte0704)
Member
RE: Prusa MK4 missing lines randomly

Just to chime in, new MK4 built yesterday updated to FW 6.0.2.

Printing files via PrusaConnect I got a complete missing external perimeter on my 4th print. It was so perfectly missing I had to start looking up if anyone else had this issue.

Good to know it isn't the printer, but the software/firmware/PrusaConnect BGCODE.

Posted : 14/06/2024 10:01 pm
Page 2 / 2
Share: