Notifications
Clear all

Nefungující heatbed  

  RSS
fyzikjunior
(@fyzikjunior)
New Member
Nefungující heatbed

Zdravím, jsem jeden z lidí, který dostal na starost naší školní 3D tiskárnu (Prusa3D i3 MK1, 1,75 mm). Bohužel, přede mnou se o ní nikdo nestaral a tak je to trochu zbídačený dědeček. Přes čas (zatím první) karantény tiskárna vytiskla spoustu štítů (70 +), i když to chtělo trochu ladění. Každopádně jednou, z ničeho nic přestalo fungovat nahřívání heatbed. Zkoušeli jsme měřit napětí přímo na základní desce a ani pokud jsme zapnuli vyhřívání, napětí bylo téměř neměřitelné. Vyzkoušeli jsme tedy přepájet kabel jak na heatbed tak na základní desce. To nijak nepomohlo. Poté jsme koupili nový kabel a znovu ho přepájeli, také nepomohlo. Když jsme zkusili připojit externí trafo, které mělo dodat právě 24 V (byť tedy trafo kvůli odporu heatbedu ukazovalo kolem 4 V), tak to také nepřesáhlo teplotu 31 °C, přičemž ve třídě byla teplota tak 25 °C. Termočlánek uprostřed mimochodem funguje (testováno na fénu). Mohl byste prosím někdo nějak poradit? Musí se koupit jiná heatbed nebo jsme pouze špatně připájeli kabely? Předem všem děkuji za radu

S pozdravem Mašek

Posted : 21/09/2020 1:47 pm
cwbullet
(@cwbullet)
Member
RE: Nefungující heatbed
Koupil bych si další vyhřívanou postel. Nestojí za to riziko - oheň.

--------------------
Chuck H
3D Printer Review Blog

Posted : 29/09/2020 1:44 pm
Milos V.
(@milos-v)
Prominent Member
RE: Nefungující heatbed

Dobrý den,

Nejdřív se zeptám, opravdu se jedná ještě o MK1?

Většinou stačí proměřit odpor na kabelech od podložky (odpojené od základní desky), tím jde zjistit, zda je porucha na vyhřívání či kabelu. Bohužel teď nevím, jaký je tam topný článek a kolik by měl být správný odpor, třeba někdo napíše případně na support chatu budou vědět. Pokud je toto v pořádku, může být problém na základní desce. To už je pak opravdu na zvážení, MK1 bych už asi nespravoval. 

Jelikož je MK3S už úplně někde jinde, jak schopnostmi, tak kvalitou, tak uživatelskou jednoduchostí, asi bych v rámci školy zapřemýšlel o "upgradu" (rozuměj výměně). Průša zrovna nedávno vydal akci pro školy ( https://proskoly.prusa3d.cz), jde spíše o nové školy, ale pokud zařadíte do výuky a uděláte projekt, tak proč ne.

Posted : 29/09/2020 5:46 pm
Milos V.
(@milos-v)
Prominent Member
RE: Nefungující heatbed

Resp., myslím konkrétně tuhle akci https://proskoly.prusa3d.cz/vyzva/ 🙂

 

Posted : 29/09/2020 6:07 pm
fyzikjunior
(@fyzikjunior)
New Member
Topic starter answered:
RE: Nefungující heatbed

@milos-v

Zdravím, ano je to opravdu MK1, už veterán mezi 3D Tiskárnami :D.

Kabel, který vede přímo do heatbedu jsme vyměnili už předtím. Rozchodili jsme to nakonec s jedním velikým trafem, bohužel to není zrovna bezpečné. Krokosvorky, které jsme použili, se hodně zahřívají a kabely jsou moc tenké. Hlavní problém tohoto je, že tiskárna nemůže být bez dozoru.

Každopádně děkuji moc za tip a rady, zkusím zkontaktovat někoho z tech supportu a poměříme heatbed, popřípadě koupíme nový. A zkusíme určitě se zapojit do projektu. Ještě jednou děkuji moc.

This post was modified 3 years ago by fyzikjunior
Posted : 01/10/2020 9:12 am
Milos V.
(@milos-v)
Prominent Member
RE: Nefungující heatbed

@fyzikjunior

Tady jsem našel ty hodnoty odporu pro jednotlivé tiskárny: https://help.prusa3d.com/cs/article/multimeter-usage_5299

Bohužel pro MK1 už to tam není.

Kabely doporučuju opravdu poctivé s dostatečným průřezem, to zatížení tam je opravdu velké. Už mi jednou taky začali hořet (smrdět) jen kvůli špatnýmu kontaktu na molex konektoru.

Posted : 02/10/2020 9:22 pm
Share: